Gündem
  • 23.6.2021 17:36

Koronavirüsün Delta varyantı Türkiye'de kaç kişide görüldü, belirtisi neler?

Prof. Dr. Mustafa Çetiner, CNN TÜRK yayınında yerli koronavirüs aşısı TURKOVAC ile aşılama programında en çok merak edilen soruları yanıtladı. Delta varyantıyla ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Çetiner, "Koronavirüs olduğumu bilmeden aşı olmaya gittim. Bir zararı olur mu?" sorusunun yanıtını da verdi. Bunun yanı sıra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, delta varyantının Türkiye'de kaç kişide görüldüğünü açıkladı. İşte tüm detaylar...

DELTA VARYANTI TÜRKİYE'DE KAÇ KİŞİDE GÖRÜLDÜ?

Bakan Koca, milletvekillerine delta varyantının Türkiye’de 134 kişide görüldüğünü söyledi. Milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantı basına kapalı olarak yaklaşık 3,5 saat sürerken, toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmadı.

Delta varyantı belirtileri neler? Yüzde 60 daha bulaşıcı

İlk kez Hindistan’da tespit edilen Delta varyantı tüm dünyada olduğu gibi Avrupa'da da yükselişe geçti. Almanya’da salgınla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), Delta varyantı ile oluşan enfeksiyonların, hastalığın daha ciddi seyrine yol açtığını varsayıyor. BioNTech Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şahin, şirketin çevrimiçi yıllık genel toplantısında yaptığı konuşmada kendi ürettikleri korona aşılarının Delta varyantı üzerinde etkili olduğunu açıkladı. Peki, Delta varyantı nedir, belirtileri neler? Delta varyantı Türkiye’de görüldü mü?

YÜZDE 60 DAHA BULAŞICI 

Başından beri Delta varyantı ‘çift mutasyonlu’ olarak adlandırılıyor. Yani 2 mutasyonlu virüs birleşiyor (California mutasyonu üzerine spike proteinin yapısını değiştirmesi ile) üçüncü, süper bulaşıcı yeni bir mutasyon oluşuyor. Bu yeni mutasyonun antikordan kaçabilme özelliği var. Hastalığı atlatanlar bu yeni virüs ile yeniden enfekte olabiliyor. Maalesef aynı durum aşılar için de geçerli. Aşı etkinliğinin bu virüs için daha düşük olduğunu gösteren veriler geliyor. Bir araştırmaya göre Delta varyantı Alfa’ya kıyasla yüzde 60 oranında daha bulaşıcı.

MUTASYONLU KORONAVİRÜS BELİRTİLERİ NELER? 

Covid-19’a göre çok bulaştırıcılık özelliği daha yüksek olan mutasyonlu virüsler, çok hızlı ve daha kolay bir şekilde enfekte etme riski taşıyor. Mutasyonlu virüsün belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

-Baş dönmesi
-Bilinç durumunda bozukluk
-Baş ağrısı
-Hapşırma
-Geniz ve burun akıntısı
-İştahsızlık
-Titreme
Ciddi semptomlar;

Göğüs ağrısı veya göğüste baskı
Solunum güçlüğü veya nefes darlığı
Konuşma veya hareket kaybı

Güncellenme Tarihi : 23.6.2021 19:11

İLGİLİ HABERLER