KORUNACAK TANIĞA SİLAH VE İŞ VERİLMEYECEK
ALİ ULURASBA
ANKARA - TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alınan ve 'Tanık Koruma' olarak bilinen kanun tasarısında, örgütlü suçlar ile terör suçlarında önemli bilgiler verebilecek tanık ve mağdurların korunmasını içeren değişiklikler yapıldı.
AK Parti ve CHP milletvekillerinin eleştirileri üzerine, tanık koruma programına alınacaklara silah ruhsatı verilerek işe yerleştirilmeleri hükümleri tasarıdan çıkartıldı. TBMM Adalet Komisyonu toplantısında Tanık Koruma Yasa Tasarısı ele alındı. Tasarıya göre ağırlaştırılmış müebbet hapis ve müebbet hapis cezasını gerektiren suçların yanı sıra alt sınırı 10 yıl veya daha fazla hapis cezası gerektiren suçlarda geçerli olacak koruma programı, alt sınırı 2 yıl olan örgütlü suçlar ile terör suçlarında da devreye girecek.
AK Parti ve CHP milletvekilleri bu tür davalarda tanıkların görüntü ve sesinin değiştirilerek dinlenecek olmasının savunmayı zayıflatacağı düşüncesiyle bu hükümlerin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Ancak Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürü Niyazi Güney'in, Sınır Aşan Suçlarla Mücadele BM Sözleşmesi hükümleriyle paralellik sağlandığı ve düzenlemenin AİHM kararlarına aykırı olmadığını kaydetmesi üzerine, bu konuda değişikliğe gidilmedi. Güney, tasarının çok genişletilmesi halinde Emniyet Genel Müdürlüğü kadar yeni kadronun gerekeceği uyarısında da bulundu. AK Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu ise sıkça AİHM'ye atıfta bulunulmasını eleştirerek, "Adeta AİHM de fetva verebilir, ama biz de tasarının uygunluğuna karar verebilelim. AİHM gidilecek en son nokta değildir. Tanıklık yapınca amca çocuklarına bile silah ruhsatı alabilecek. Bizde silah ruhsatı verilecekse adam yalancı tanıklık da yapar" dedi.
CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu da Ateşli Silahlar Yasası uyarınca zaten can güvenliği nedeniyle silah ruhsatı verilebildiğini söyledi. Silah ruhsatı verilmesine karşı çıkan ve eski hakim olan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Yılmazcan "Ayrıca bizde vatandaş su gibi yalan söyler. Yüzü gizlenirse doğrunun ne olduğunu ayıramayız" dedi. Eleştiriler üzerine koruma altına alınacak tanıklara silah ruhsatı verilmesi ve işi yoksa işe yerleştirilmesi düzenlemesinden vazgeçildi. Eski savcı olan AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü de tasarının önemine değinirken, "Beni bir il savcısı aradı. Bir cinayet davasını bir türlü çözememişler, tanığın birisi çıkıp olayı anlatmış ama bir süre sonra tanık öldürülmüş. Olay öyle kalınca daha sonra bir tanık daha çıkmış, ama 'beni koruyacaksanız konuşur, herşeyi anlatırım' demiş. Savcı soruyor 'Ben ne yapacağım' diye. Dosya hala faili meçhul duruyor" ifadelerine yer verdi. Tasarı, kapsama giren suç türlerinde muhbirler ile mağdurlara estetik yaptırılarak, kimlik bilgileri, işyeri ve varsa okulunun değiştirilmesini de düzenliyor. İşlemlerin yürütülmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı'nda, çeşitli kurum temsilcilerinin de üye olacağı Tanık Koruma Kurulu oluşturulacak.