Kral Salman ile oğlu Suudi Arabistan'ı iflasa sürüklüyor!.. Zenginlikten fakirliğe
Suudi Kral Salman bütün işleri oğluna bıraktı. Gösteriş meraklısı Prens Bin Salman ise har vurup harman savurdu.
Fransa’da dünyanın en pahalı konutu unvanını alan bir şatoyu 350 milyon Euro’ya satın alan Bin Salman, İngiliz Newcastle United Futbol Kulübünü satın almak içini 300 milyon Euro’yu bir çırpıda gözden çıkardı.
Bu devran böyle gelip geçer derken önce Koronavirüs ardından da petrol fiyatlarının dibe vurması Suudi Arabistan’ı da dibe vurdurdu.
Arabiya Televizyonu'na konuşan Maliye Bakanı Cedan, "Suudi Arabistan'ın, petrol ve petrol dışı gelirlerde salgın kapsamında alınan kısıtlama kararları nedeniyle yaşanan düşüş göz önüne alındığında bütçe harcamalarını büyük ölçüde düşürmesi gerekiyor." dedi.
Maliye Bakanı bu sözleriyle Suudi Arabistan tarihde ilk kemer sıkma devrini başlatmış oldu.
Kötü yönetim Suudi Arabistan'ı iflasa sürüklüyor
Suudi Arabistan, ekonominin temel arz ve talep kuralını bozan çok düşük fiyatlı petrol, ile zararlarını katladı.
Suudi devletinin resmi petrol şirketi Aramco, Forbes’in verileriyle çöküşten önce günlük geliri 1 milyar dolardı.Çöküş sırasında bu rakam dibe vurdu.
Ürdünlü analist Omar Ayasra El Cezire'ye verdiği demeçte Suudi Arabistan'ın petrol piyasasını doyurma politikası nedeniyle milyarlarca dolar kaybettiğini söyledi . Bunun için uluslararası piyasalardaki kayıpların ve bunların sonuçlarının ödenmesi için bir bedeli olacağını vurguladı.
Bloomberg , Suudi Arabistan'ın “enerji fiyatlarının ve petrol üretimindeki kesintilerin çökmesin nedeniyle yaşadığı ekonomik şoku kaldırabilmek için ülke tarihinin en büyük borçlanma programına geçeceğini bildirdi.
Suudi Maliye Bakanı Muhammed Al-Jadaan'a göre, “Hükümet ek harcama kesintilerine bakıyor ve halen acil 120 milyar riyal arıyor ve 100 milyardan fazla ilave riyal borç da alabilir.” dedi.
Reuters 29 Nisan'da şunları söyledi: “Suudi Arabistan merkez bankası dış rezervleri Mart ayında Son 20 yılın en hızlı düşüşünü yaşadı. Merkez bankasının dış rezervleri 2011 yılından bu yana en düşük seviye geriledi.
Krallık ilk çeyrekte sadece petrol gelirleri olarak 9 milyar dolarlık bütçe açığına düştü ve çöktü.”
Eski Katar Enerji Bakanı Abdullah Al-Atiyyah geçen hafta El Cezire'ye verdiği demeçte , Suudi Arabistan'ın petrol fiyat savaşı başladığında arz ve talep kuralını göz ardı ettiğini söyledi . Sonuç olarak ülke “ağlayacak” diye tahmin etti.
Oil Price , “Rusya, petrolle ilgili gelir akışlarına yönelik her türlü şokla başa çıkmak için Suudi Arabistan'dan çok daha iyi bir ekonomik durumda” dedi .
Suudi Arabistan'ın piyasayı petrolle doldurma planı da Trump’ın tehdidiyle geri tepti.
Bu, fiili hükümdar Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın böyle bir krize karşı uzmanlık ve deneyime sahip olmadığını göstermektedir. .
Abdullah Al-Atiyyah, Suudi Arabistan'ın hatalarından ders almadığına inanıyor. Bu yüzden daha fazla zarara uğrayacak.
Krallık ile büyük silah anlaşmaları imzalayan yabancı hükümetler dışında pek dostu ve seveni kalmayan Suudi Arabistan gittikçe kötüye gidiyor..
Zengin listeden en fakir listeye geçmek
Ekonominin geldiği durum; İflasın gerçek bir olasılık olduğunu değil, aynı zamanda Suudi Arabistan'ın en ciddi yanlış yönetimden muzdarip olduğunu göstermektedir.
Doğal bir servetle kutsanmış bir ülke için, gerçek ağlanacak utanç budur.
Petrol krizinden sonra Suudi Arabistan'a ikinci şok
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Suudi Arabistan'ın "A1" seviyesindeki kredi notunu korurken, görünümünü "durağan"dan "negatif"e çevirdi
Moody's tarafından yapılan açıklamada, hızla yayılan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomik görünümde keskin bir bozulmaya neden olduğu ve buna bağlı olarak düşüş gösteren petrol fiyatlarının piyasalarda benzeri görülmemiş bir şok oluşturduğu ifade edildi.
Suudi Arabistan'ın "A1" seviyesindeki kredi notunun korunduğu belirtilen açıklamada, ülkenin görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e çevrildiği kaydedildi.
Açıklamada, negatif görünümün, küresel petrol talebindeki ağır şok, Kovid-19 nedeniyle düşen petrol fiyatları ve Suudi Arabistan'ın gelir kaybıyla borç yükünü orta vadede hangi ölçüde telafi edebileceğine ilişkin belirsizlikten kaynaklanan ülkenin mali gücüne yönelik aşağı yönlü riskleri yansıttığı aktarıldı.
Bir de buna hac ve umre ziyaretlerinin yasaklanması nedeniyle gelen din turizmi de eklenince durum daha kötü bir hal alıyor.