Ekonomi
  • 28.11.2012 11:46

Kredi kartı kullananlar şimdi yandı!..

Uzun süredir yılan hikayesine dönen kredi kartında yıllık aidat kalıyor.Bankalar para aldıkları toplam 31 ayrı işlemden aynı şekilde para almaya devam edecek.Kötü haberler bunun la sınırlı değil.Bankalar EFT masrafı olarak aldıkları ücretlerde üst sınır belirlenmesini de kabul etmedi.Bu durumda EFT'den yüksek miktarda para amlınmasına devam edilelecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AB'ye uyum çerçevesinde hazırladığı Tüketici Kanunu Yasa Taslağına son şeklini vermek için 96 kurum ve kuruluşun görüşüne başvurdu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Türkiye Bankalar Birliği’yle de görüşmelere başladı. 

Bakan Hayati Yazıcı, ‘kredi kartı borcu yoktur, yazısı için bile ücret alıyorlar’ diye eleştirdiği bankalarla pazarlık yapacaklarını, ücret alınan işlem sayısını yarı yarıya azaltacaklarını açıklamıştı. Ancak gelinen noktada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na, Avrupa Birliği’nde olduğu gibi Türkiye’de de bankaların kredi kartı aidatı, hesap işletim ücreti, EFT, nakit çekim ücreti gibi 31 kalem işlemden  ücret alındığı vurgulandı. Tarafların görüşleri doğrultusunda yeniden yazılacak yasa taslağına Aralık ayı ortasında son şekli verilerek Başbakanlığa gönderilecek. Bakanlar Kurulu'nca imzalanmasının ardından yasa tasarısı olarak TBMM'ye gönderilecek. Ardından ilgili komisyonda, son olarak da TBMM Genel Kurulu'nda ele alınacak.

17 milyarlık pazarlıkta kazanan bankalar oldu. Vatandaşın büyük tepkisini çeken kredi kartı ücreti, hesap işletim ücreti gibi 31 kalemden alınan ücretler kaldırılmayacak. EFT, havale gibi para gönderme işlem ücretlerine bir üst sınır gelmeyecek. Ancak bankalar bu ücretleri internet sitelerinde açıkça ilan edecek. Kredi kartı sözleşmelerine ayrı bir ek olarak düzenlenecek ve müşteriye açıkça ‘kredi kartı aidatı alınacağı’ bildirilerek, imzalatılacak. İmzası olmayan kişiden, kart ücreti alınamayacak.
 

HAVALE ÜCRETİNE DE EFT’YE DE SINIR YOK

Vatandaşın en çok tepkisini çeken bir başka konu da havale ve EFT ücretleri. Bankaların az miktardaki para transferlerinden bile yüklü komisyonlar almaları, tüketiciyi çileden çıkarırken, ‘bu tür işlemlerden alınan ücretlere üst limit konulması isteniyordu. Ancak bankalar  böyle bir uygulamanın rekabete aykırı olduğunu ve tüketici aleyhine sonuçlar doğurabileceğini savunarak, ‘üst limit’ uygulamasına da itiraz etti.

HANGİ İŞLEMLERDEN ÜCRET ALINIYOR?

Bankalar, toplam gelirlerinin yaklaşık yüzde 15’ini faiz dışı gelirlerden topluyorlar. 2011 yılında 31 işlem türünden elde ettiği gelir 17.1 milyar olurken; bu yılın ilk altı ayında 9.3 milyar liraya ulaştı.


1-  Kredi kartı yıllık aidat ücreti
2-  Hesap işletim ücreti
3 - İşlemsizlik ücreti
4 - Dosya masrafı
5 - Komisyon ücreti
6 - Hayat sigortası ücreti
7 - Sigorta bedelleri
8-  Katkı payı
9 - Ekspertiz ücreti
10 İpotek tesis ücreti
11-  İpotek fek ücreti
12 - İlave peşin komisyon
13-  Havale ücretleri
14 - EFT ücretleri
15 - İnternet Şubelerinden Yurt İçi/ Yurt Dışı Bankalara yapılan döviz transfer ücretleri
16 - ATM Nakit çekim masrafı
17 - Bakiye Görüntüleme ücreti
18 - Mevzuat Araştırma ücreti (Genel Müdürlüğe İntikal Eden)
19 - Dekont ücreti
20-  Ekstre ücreti
21 - Telefon, Faks ve Posta ücretleri
22 - SMS-E-posta ücretleri
23 - Menkul Kıymet Şifre Gönderim işlemi
24 - Menkul Kıymet Bakım ücreti
25 - Rehin, Haciz Kaldırma ücreti
26 - Nakit Avans Komisyonu
27 - Müşterinin Diğer Şubedeki Döviz Tevdiat Hesabından Para Çekmesi
28 - Asıl Kart Bedeli / Ek Kart bedeli
29 - Harcama Vaadi İhlal ücreti
30 - Arşivden belge çıkarma ücreti
31 - Kredi Kartı Borcu yoktur yazısı alma ücreti
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER