Kredi kartlarında gece yarısı düzenleme.. kart borçlarına 60 ay vade
Dar gelirli ödemede zorlanıyor, zengin harcayarak enflasyonu azdırıyor
Dün gece BDDK ve Merkez Bankası kredi kartlarına yönelik eş zamanlı düzenleme yaptı. BDDK henüz asgari tutarı ödeyemeyen ve ödemesi 1 ay gecikmiş kart borçlularına yapılandırma imkanı getirirken Merkez Bankası ise faiz oranını bakiyeye göre farklılaştırdı.
Buna göre bakiye arttıkça faiz de artacak.
BDDK'nın istatistiklerine bakıldığında dar gelirlinin son dönemde borç ödemekte zorlandığı, kredi kartı batık hızının son 1 ayda yüzde 20'ye ulaştığı görülüyor.
Her iki düzenleme başta enflasyon olmak üzere son yılardaki ekonomik gelişmelerin dar gelirliyi kart borcunu ödeyemez hale getirdiğini buna karşın geliri artan zenginlerin kartı da bir ödeme aracı olarak kullanarak talebi ve enflasyonu azdırdığını ortaya koydu.
MERKEZ BANKASI ANALİSİ
TCMB, Merkezin Güncesi'nde "Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması" başlıklı analiz yayımladı. Analizde kredi kartı limitlerinin arttıkça harcamanın ve kredilendirmenin arttığı vurgulandı.
Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer bireysel kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğüne işaret edilerek, bireysel kredi kartları bakiyesindeki yıllık büyüme oranının geçen yıl yüzde 180'e kadar yükseldiği, bu büyümede talep kaynaklı gelişmelerin yanında kredi kartının ödeme aracı olarak kullanımının da rol oynadığı vurgulandı.
BDDK ve TCMB'den eş güdümlü adım: Kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma imkanı
TCMB'nin "Bireysel Kredi Kartlarında Azami Akdi Faiz Oranlarının Bakiyeye Göre Farklılaştırılması" analizinde, kredi kartı limitlerinin arttıkça harcama ve kredilendirmenin de arttığı belirtildi. Analizde, bireysel kredi kartları bakiyesinin diğer kredi türlerine göre daha hızlı büyüdüğü, yıllık büyüme oranının yüzde 180'e ulaştığı ve kredi kartının ödeme aracı olarak kullanımının bu büyümede rol oynadığı vurgulandı. BDDK ve TCMB, kredi kartı borçlarına 60 aya kadar yapılandırma imkanı sundu. Kart kullanıcılarının büyük çoğunluğunun düşük borç bakiyesine sahip olduğu ve yüksek borçlu küçük bir grubun toplam tutarın çoğunu oluşturduğu belirtildi. Bireysel kredi kartlarının borçlanmayı ve tüketimi teşvik ettiği, yüksek bakiyeli gruplarda kredilendirme motivasyonunu azaltacak düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu
"BİREYLERİN GELİR PROFİLLERİYLE DE BÜYÜK ÖLÇÜDE UYUM ARZ EDİYOR"
Analizde, bakiyelerin kart kullanıcıları bazında gösterdiği farklılaşmanın, aynı zamanda söz konusu bireylerin gelir profilleriyle de büyük ölçüde uyum arz ettiği belirtildi.
Ücretli çalışanların idari kayıtları baz alınarak yapılan hesaplamaya göre gelir arttıkça bireysel kredi kartları bakiyelerinin de yükseldiğine dikkatin çekildiği analizde, şunlar kaydedildi:
"Yüksek bireysel kredi kartları bakiyelerinin aylık brüt gelir dağılımının üst diliminde yoğunlaştığı dikkati çekiyor. TCMB’nin atmış olduğu adımın yüksek gelirli bireylerin bireysel kredi kartları bakiyelerinin büyümesine sıkılaştırıcı etki yapması bekleniyor.
Özetle, TCMB, kredi kartı azami akdi faizlerinde bakiyeye göre farklılaşmaya giderek kredi kartı borçluluğunu azaltmayı teşvik ediyor ve iç talepteki dengelenmeye katkı veriyor. BDDK'nin asgari ödemesi geciken kredi kartları için borç yapılandırma programı açıklaması ile halihazırda borçları gecikmiş bireylerin bu sıkılaştırıcı politikadan en az ölçüde etkilenmesi sağlanıyor. Kurumlar arası eş güdümle alınan makroihtiyati tedbirler ile dezenflasyon süreci destekleniyor."
Güncellenme Tarihi : 27.9.2024 11:31