KURBANLIK DA İTHAL EDİLECEK
DİYARBAKIR - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, beraberinde AK Parti Milletvekilleri Ali İhsan Arslan, Kutbettin Arzu ve Abdurrahman Kurt ile Anadolu Ajansı Diyarbakır Bölge Müdürlüğünü ziyaretinde yaptığı açıklamada, şap hastalığıyla mücadele kapsamında Trakya bölgesini şap hastalığından ''ari'' hale getirdiklerini söyledi.
Bugün bazı gazetelerde şap hastalığıyla ilgili doğru olmayan beyanların yer aldığını belirten Bakan Eker, şöyle dedi:
''(Bilmem nereden Edirne'ye kadar şap hastalığı var) diye öyle bir ifade var. Bu çok yanlış bir ifadedir. Öyle birşey yok. Trakya'nın şap hastalığından ari olduğuna dair Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı Uluslararası Salgın Hastalıkları Ofisi'nden bize verilmiş sertifikası var. Zaten Arilik Stasü verildi. 30 Haziran'da da biz AB ile 12 faslı müzakereye açtık. O bölgeye geçişlerle ilgili bir takım tedbirler alınacak. Biz kurbanlık fiyatlarında bir problem yaşanmasın diye bazı tedbirler alıyoruz. Bir miktar kurbanlık hayvan ithalatına imkan tanıyacak bir düzenleme yapılıyor. Dolayısıyla bu, Kurban Bayramında kurbanlık sıkıntısı çekilmemesi yönünde yapılıyor.''
Eker, ithal edilmesi planlanan kurbanlık hayvan sayısının ne kadar olduğuna ilişkin soruyu, ''O taleple ilgili'' diye yanıtladı.
-''PİYASAYI REGULE EDİYORUZ''-
Bakan Eker, Et Balık Kurumu'nun etlerinin (EBK) Türkiye Kasaplar Federasyonu ve Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile Türkiye genelindeki 400'e yakın noktasında satışa sunulduğunu hatırlatarak, Et Balık Kurumu'nun bu yöntemle piyasaya yardımcı olduğunu söyledi.
Hem damızlık hem de kasaplık hayvan yönünden vatandaşın sıkıntı çekmemesi için bu tedbirleri aldıklarını bildiren Eker, esas aldıkları önemli tedbirlerin üretimi artırmaya yönelik olduğunu vurguladı.
Türkiye'de üretimi artırmak için çok büyük adımlar atıldığını ve buna örnek olarak başlatılan faizsiz kredi uygulamasını gösteren Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugüne kadar Türkiye'de hiçbir sektörde bu kadar ayrıntılı, geniş alanı kapsayacak şekilde uygulanmamıştı. Büyükbaş hayvan, küçükbaş hayvan, besicilik ve yetiştiricilik yapanların hepsine faizsiz kredi uygulaması getirdik. Kasaplık hayvan ithalatını özel sektöre de açtık. Ama bir takım hijyen tedbirlerini ve gerekli önlemlerini almaları şartıyla. Üretimi artıma tedbirlerini geliştirdik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yılbaşından sonra proje başlattık. Hayvancılık işletmelerine yüzde 40 hibe destek veriyoruz. Çok sayıda başvuru var. Hem içeride üretimi artırmaya çalışıyoruz, bir miktar da dışarıdan getirmek suretiyle piyasayı regule ediyoruz.''