Yaşam
  • 30.1.2007 09:48

KÜRESEL ISINMA İSTANBUL'U VURACAK!..

Independent’ın ele geçirdiği BM’nin küresel ısınma raporuna göre artık çok geç! Uzmanlar ‘Küresel ısınma kısır döngüye girdi. Dünyayı kirletmeyi şu an bıraksak bile ısı en az 3 derece artacak. Buzullar eriyecek, büyük şehirler sular altında kalacak, kar tarihe karışacak” diyor,

Dünya, küresel ısınmaya üç beş çevrecinin işi diye bakmaktan vazgeçip ciddiyetini henüz kavramıştı ki, Birleşmiş Milletler’e bağlı Devletlerarası İklim Değişimi Paneli (IPCC), artık ne yapsak da geri dönüşün neredeyse imkansız olduğunu söyleyen bir rapor hazırladı. Cuma günü açıklanacak olan bugüne kadarki en kapsamlı küresel ısınma raporunun son taslağını İngiliz The Independent gazetesi ele geçirdi. Dünyamızın geleceği konusunda oldukça karamsar bir tablo çizen rapora göre, bugün atmosferi kirletmeyi durdursak bile hava sıcaklıkları bu yüzyıl içinde 3 derece artacak. BM uzmanları küresel ısınmanın kısır bir döngüye girdiğini vurgulayarak “Dünya ısındıkça, okyanuslarda artan buharlaşma, atmosferdeki su buharı oranını artıyor. Son 35 yılda atmosferdeki buhar oranı yüzde 4 yükseldi. Su buharının artması sera etkisini güçlendiriyor. Bu da ısınma etkisini artırıyor. Küresel ısınmaya neden olan etkenleri hemen sıfırlasak bile etkisi yıllar boyunca devam edecek” diyor. İşte rapordan diğer çarpıcı maddeler:

İstanbul tehlikede
* Meteoroloji kayıtlarının tutulduğu 1850’den buyana en sıcak 12 yıldan 11’i, 1995’ten sonra oldu. 2007’nin en sıcak yıl olması bekleniyor.

* 2100 yılına kadar ortalama sıcaklık en az 3 derece artacak. Kabus senaryosuna göre 6 derece de artabilir.

* Karbondioksit oranı hiç artmayacak olsa bile 2100’e kadar deniz seviyesi 43 santimetre yükselecek. Karbondioksit artışı günümüzdeki gibi devam ederse denizler 80 santim yükselecek. Bu durumda İstanbul, Venedik ve Londra gibi kentlerin büyük bölümü sular altında kalacak.

Grönland eriyecek
* Kuzey buz denizi yazları eriyecek. Grönland adası üzerindeki buz tabakası tamamen ortadan kalkacak.

* 100 yılda atmosferde karbondioksit oranı yüzde 44 artacak. Şu an dünyayı kirletmeyi bıraksak bile kısır döngü yüzünden küresel ısınmanın etkilerini hafifletmek neredeyse imkansız.

* Kış aylarında kuzey yarımküreye ılıman hava taşıyan Gulf Stream su akıntısı zayıflayacak.

Kar tarihe karışacak
* Avrupa, tıpkı 2003 yılında binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan yaz aylarındaki gibi sıcak hava dalgalarının etkisi altına girecek. Avrupa’nın güneyinde ise kar yağışı tarihe karışacak.

* Sıcak ve uzun yaz aylarından sonra ise Kuzey Avrupa’da sert hava koşulları hakim olacak. Özellikle Amerika kıtasını vuran kasırgaların sayısı ve gücünde ciddi artış yaşanacak.

Endonezya’nın en az 2 bin adası batacak!
Küresel ısınma sonucu yükselen deniz suları, Endonezya’da 2030’a kadar 2 bin adayı sular altında bırakacak. Endonezya Çevre Bakanı Rachmat Witoelar, güvenilir bilimsel araştırmaların yükselen suların 2030’a kadar 2 bin civarında adayı yutacağını gösterdiğini söyledi. Durumun “çok, çok ciddi” olduğunu belirten Witoelar, bu adalarda insan yaşayıp yaşamadığı hakkında ayrıntı vermedi. Endonezya, yaklaşık 18 bin adadan oluşuyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:29

İLGİLİ HABERLER