Ekonomi
  • 13.10.2021 20:32

Küresel tedarik zinciri çatırdıyor, büyük zamlar gelecek

Ekonomiyi bekleyen tehlike: Küresel tedarik zinciri sarsılmış durumda

Moody's Analytics'in yeni yayınladığı rapora göre küresel tedarik zinciri önemli oranda sarsılmış durumda.

Küresel tedarik zincirinin kötü durumda olduğu ve daha da kötüleşmesinin beklendiği iddia ediliyor. Bunun sonucunda uluslararası ticarette önemli aksamalar ve bazı ürünlerin fiyatlarında anormal artışların yaşanabileceği tahmin ediliyor.

Moody's Analytics'in yeni yayınladığı rapora göre başta Covid-19 Pandemisi başta olmak üzere küresel tedarik zinciri oldukça yıpranmış ve aksar durumda. Dahası her türden nakliye işlemlerinin zorlaşması ve pandemi tedbirleri nedeniyle ekonomik krize girmesi nedeniyle gelecekte küresel tedarik zinciri daha da aksayabilir.

2021'de küresel ekonominin geçen yılın baz etkisiyle daha hızlı büyüyeceği tahmin ediliyordu. Fakat küresel tedarik zincirinin aksamasının dünya ticaretine vurduğu darbe nedeniyle bu büyümenin beklenenden yavaş gerçekleştiği bildiriliyor.

IMF en son açıkladığı 2021 büyüme tahminlerinde ABD başta olmak üzere G-7 ülkelerinin (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada) düşüşe gitti. IMF'nin de bu ülkelerin 2021'de beklenenden daha az büyüyecek olmasının nedenleri arasında küresel ticaretin aksamasını zikretmesi dikkat çekti.

Kapanmalar döneminde tır şoförlerinin işlerini bırakıp başka işlere yönlenmesinden kaynaklı şoför eksikliğinden ülkeler arası seyahatte aşı sorgulamalarına kadar pek çok etkenin küresel tedarik zinciri üzerindeki zararlı etkilerinin sürdüğü belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 13.10.2021 20:42

İLGİLİ HABERLER