KÜRŞAT TÜZMEN İÇİN 41 GÜN
Ankara- Dış Ticaret Müsteşarı olduğu dönemde Eximbank' tan EGS Dış Ticaret'e 64 milyon YTL usulsüz kredi verip Hazine'yi zarara uğratmakla suçlanan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen hakkında 42 gün içinde savcılık soruşturması açılmadığı takdirde, suçlama zaman aşımına girecek.
VATAN'ın ortaya çıkardığı BDDK murakıp raporunda Tüzmen hakkında usulsüz kredi vererek Hazine'yi zarara uğrattığı iddiasıyla eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 508 ve 510. maddelerine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması isteniyor. Suçlama Dış Ticaret Müsteşarlığı yaptığı dönemle ilgili olduğundan, Tüzmen hakkında soruşturma açılması için Başbakan Erdoğan'ın izni gerekiyor. Ancak yargılanması önünde zaman aşımı engeli de var.
Zaman aşımı süresi 5 yıl
Tüzmen'in işlediği iddia edilen suçun tarihi 6 Nisan 2001. Raporda "Firmaya 6.4.2001'de temerrüde düştüğü kredilerini geri ödediği tutarda kredi tutarına ilave olarak yaklaşık 11 milyon YTL kredi kullandırılmıştır" denildi. Ek kredinin ödendiği tarih işlendiği iddia edilen suçun 'tamamlanma tarihi' olarak kabul ediliyor. TCK'nın 103. maddesine göre 'fiilin tamamlandığı tarih7 suç tarihi olarak kabul ediliyor. Suç tarihi yeni TCK'nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005'ten önce olduğu için sanığın lehine olan eski TCK uygulanacak. Eski TCK'nın 102/4. maddesine göre, 5 yıl içinde dava açılmadığı takdirde zaman aşımı doluyor.
6 Nisan'a kadar, suçlanan Eximbank yöneticilerinden biri hakkında soruşturma açılırsa TCK'nın 106. maddesine göre zamanaşımı bu suçu işlediği iddia edilen herkes açısından kesilecek. Ancak bu durumda zaman aşımı süresi 2.5 yıl daha uzayabilecek. TCK'ya göre dava zaman aşımı süresi kesilirse, en fazla sürenin yarısı kadar uzayabiliyor. 5 yıllık zaman aşımını kesen gelişme olursa davanın 7.5 yıl içinde sonuçlanması gerekiyor. Hukukçulara göre, 42 gün içinde başka bir sanıkla ilgili dava açılsa bile 2.5 yılda sonuçlanması 'düşük ihtimal'.
AKP savunamadı
AKP'li yönetici ve milletvekilleri TüzmenTe ilgili iddialar karşısında "Bilgimiz yok, raporları okumadık, ayaküstü olmaz" şeklinde gerekçeler belirterek, yorum yapmaktan kaçındılar. Tüzmen'e tepkili AKP'liler ise, parti yönetimini kızdırmamak için tepkilerini dile getirmek istemediler ancak Tüzmen'in savunmasını eleştirdiler.
Parti içi hesaplaşma
Bir grup AKP milletvekili ise, isimsiz olarak yazılmak kaydıyla VATAN'a şu görüşleri dile getirdiler:
"Biz bakanlarımızın yolsuzluk, usulsüzlük ve adam kayırma haberlerini okumaktan artık bıktık. Burada da iş açık ve net. Başbakan talimat vermiş, müfettişler soruşturmuş, murakıplar da raporla olayı belgelemiş. Bütün bunların üzerine herhalde gereken yapılır. Gerekeni yapması gereken burada öncelikle Bakan'dır. Bekliyoruz. Bakan sanki parti içi hesaplaşmalara gönderme yapıyor. Ama unutmamak ki, hangi dönem yapılırsa yapılsın yolsuzluğun tövbesi olmaz'
Muhalefet: Mertçe dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etsin
* Haluk Koç (CHP Grup Başkanvekili): VATAN'ın haberi Erdoğan'ın sırtındaki yolsuzluk küfesinde Unakıtan'ın yanında Tüzmen'in de oturduğunu gösteriyor. Bu küfede daha çok isim olacak. Başbakan herhalde bir yerde pes diyecek.
* Mustafa Özyürek (CHP Genel Başkan Yardımcısı):Tüzmen'in dokunulmazlığı olduğu için yargılanması mümkün değil. Kürşad Bey gidip yargıda aklansın. Bunun için de mertçe Başbakan'dan dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etsin.
Şener: Raporu kimin sızdırdığını bilmiyorum
Tüzmen, bir ara sinirlenerek "Bu dosyanın tamamlandığını ben bile bilmiyorum, gazeteden öğreniyorum. Neden şimdi çıkıyor bu iddialar?" dedi. Tüzmen, kendisini Başbakan Yardımcısı Şener'in aradığını ve "Raporu kimin sızdırdığını bilmiyorum" dediğini, kendisinin de "Canın sağolsun" diye yanıt verdiğini söyledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:56