KÜRTÇE YAYIN 3 SAATİ AŞMADI
DİYARBAKIR - Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), ''Türk Vatandaşlarının Günlük Yaşamlarında Geleneksel Olarak Kullandıkları Farklı Dil ve Lehçelerde Yapılacak Radyo ve Televizyon Yayınları Hakkında Yönetmelik'' kapsamında, farklı dil ve lehçelerde yayın yapmak isteyen radyo ve televizyon kuruluşlarının başvurularını değerlendirdiği 23 Şubat 2010 tarihli kararıyla Diyarbakır'da ART TV, Can TV, Gün TV, TV 21 ve Söz TV ile Gün, Çağrı, Aktüel, Aksa, Can ve Nur radyoları, Şanlıurfa'da Radyo Net, Medya FM, Mardin'de Cemre FM ve Mersin'de ise Radyo Ses talep ettikleri dil ve lehçelerde tam gün yayın yapma hakkı elde etti.
Ancak tam gün yayın iznine sahip olan bu yayın kuruluşlarından bir kısmı aradan geçen süreye rağmen henüz farklı dil ve lehçede yayın yapmazken, Kürtçe yayına başlayan kuruluşların yaptığı yayın süresi de günlük 3 saati aşmadı.
Diyarbakır'daki Can TV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Dalgıç, TRT 6'nın yayın hayatına başlamasının ardından farklı dillerde yayın için başvuruda bulunduklarını belirtti.
Daha önce de Kürtçe müzik yayını yaptıklarını, ancak yasal olmadığı için açık oturum ve haber yayınında Kürtçe'yi kullanamadıklarını ifade eden Dalgıç, ''Bu yönde talep olduğu için Kürtçe yayın hakkı başvurusu yapmıştık. RTÜK'ten bu izni aldık, artık bu konuda başımız ağrımayacak. Şimdilik teknik donanım ve personel yetersizliği nedeniyle Kürtçe yayın saatini artıramıyoruz. Kürtçe haber yayınına ise henüz başlamadık.Günde 3 saatlik bir Kürtçe yayın bizim için yeterlidir.''
Diyarbakır'da yayın yapan Gün TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Diren Keser ise, RTÜK'ün 24 saatlik izninden önce günlük 4 saatlik Kürtçe haber ve kültür sanat içerikli program yayını yaptıklarını belirterek, şu anda haftalık Kürtçe yayın saatinin toplam 20 saat civarında olduğunu söyledi.