Ekonomi
  • 1.2.2006 11:48

KUŞ GRİBİ, UNAKITAN'A YARADI

Pastörize yumurtayı, yaklaşık iki yıldır Ülker ve Ünivelever gibi çeşitli gıda şirketleri ile otel ve pastane zincirlerine satan Abdullah Unakıtan'ın şirketi AB Gıda, şimdi de marketlere girdi. Bir haftadır, Unakıtan markasıyla Championsa, Carrefoursa, Gima, Kiler ve Kipa'larda satışa sunulan pastörize likit yumurtalara gelen talep, şirket yetkililerini bile şaşırttı. Firma, akı ve sarısı ayrı satılan yumurtalardan bir haftada tam bir milyon kutu satıldığını söyledi. Bu talep patlamasında kuş gribinin payı kuşkusuz büyük. Yumurtanın kabuğundan kuş gribi kapmaktan korkan vatandaş, pastörize yumurtaya akın etti.

Pazarın %90'ı onun
Bandırma ile Kızıksa'da yem, yumurta ve katkı maddelerinin üretildiği 2 fabrikası olan Abdullah Unakıtan, pastörize yumurtayı ise Susurluk yolu üzerindeki ikinci fabrikasında üretiyor. 2001'de kurulan AB Gıda, pastörize yumurta pazarının yüzde 90'ına sahip. Şirket, Unakıtan dışında Lick ve Premier markalı pastörize yumurtalar da üretiyor.

AB'de çok yaygın
Kabuklu yumurtanın her türlü gıda imalathanesinde kullanılmasının yasak olduğu AB ülkelerinde, her 100 yumurtadan 35'i, pastörize şekilde tüketiliyor. ABD'de bu oran yüzde 40'a kadar çıkıyor. Türkiye'de ise henüz yüzde 1'ler düzeyinde.

1 litrelik kutuda 60 yumurta var
Unakıtan'ın 1 litre pastörize yumurta sarısı 7.99, akı ise 4.45 YTL'den satılıyor. 1 litrelik kutuda toplam 60 adet yumurta var. Bir fincan pastörize likit yumurta, bir yumurtaya denk geliyor.

Pastörize yumurta nasıl yapılıyor?
Yumurtaların el değmeden kırılıp, özel bir işlemle tüm zararlı mikroorganizmalar yok edildikten sonra paketlenip kullanıma sunulmuş haline 'pastörize' deniliyor. Hiçbir katkı ve koruyucu madde barındırmayan pastörize yumurta, tamamen doğal yumurtadan oluşuyor. Amaç, hijyenik, kullanımı avantajlı, uzun ömürlü ve kolay depolanabilen ürünler elde etmek.

'Ne yiyecek bu çocuklar'
ABD'de işletme eğitimi alan Abdullah Unakıtan'ın sahibi olduğu A.B Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş., sık sık basının ve muhalefetin gündemine geliyor. Abdullah Unakıtan, 2003 yılında tam hasat zamanı düşük gümrük tarifesiyle 4 bin 400 ton mısır ithal etmiş ve piyasayı kötü etkilemişti. Bu ithalattan hem düşük tarifeyle Unakıtan'ın oğlu kazançlı çıktı hem de ithal edilen mısırların Cargill'e verildiği ileri sürüldü. Unakıtan'ın "Mısırları tavuklarımız için ithal ettik, sürekli yiyorlar" sözleri ise basında geniş yer buldu. Ayrıca bu ithalat için 'sıfır' vergi ödemesi de tepki topladı. Abdullah Unakıtan mısırı gümrük vergisi yüzde 20 iken ithal etmiş, ithalatın ardından vergiler önce yüzde 45'e, sonra da yüzde 70'e çıkarılmıştı. Bu sayede Bakan'ın oğlunun cebine 360 milyar lira para girdiği iddia edildi. Kemal Unakıtan ise oğlu ve kızının ticari faaliyetlerini eleştiren muhalefete, "Ne yiyecek bu çocuklar ya! Bir adamın çocuğunun şirket kurması suç mu" diye çıkışmıştı.

(vatan)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:07

İLGİLİ HABERLER