Gündem
  • 25.6.2024 14:59

Kuzey Afrika'dan deve bağırtan sıcak hava dalgası geliyor.. 54 derece

Şu anda Arap ülkeleri ve tüm dünyada rekorların kırılması beklenen şiddetli bir sıcak hava dalgası yaşıyoruz. Küresel ortalama sıcaklıklar sınır değerleri aşacak kadar yükselirken ne yazık ki önümüzdekinin daha sakin olacağını söyleyemeyiz. “Yeni” dergisinin editörü Madeleine Cuff, bu alandaki bilim adamlarının uyarılarına göre, sanayi öncesi seviyelerin 1,5 derece üzerinde, iklimimiz ve çevremiz için bir dönüm noktasını temsil eden yepyeni bir dünyaya gireceğiz. Bilim adamı” bize bu dünya hakkında biraz bilgi veriyor.

2024, küresel ısınmanın ilk kez 1,5°C'yi aştığı yıl olabilir. Bu sayı size çok büyük bir şey gibi gelmeyebilir ve olup bitenler de o kadar da önemli değil, ancak bilim insanları bu anın tarihi bir dönüm noktası ve gezegenin tarihinde bir kilometre taşı olacağı konusunda uyarıyorlar ve buna şüphe yok Dünya sıcaklığının 1,5 santigrat dereceyi aşması, küresel ısınma sorununa yönelik çabaların başarısızlığının kanıtıdır. Bunun nedeni, yalnızca sekiz yıl önce neredeyse tüm ülkelerin, küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin maksimum 1,5 santigrat derece üzerinde tutmak için bağlayıcı bir yasal anlaşma üzerinde anlaşmaya varmasıdır.

Atmosfere sera gazı emisyonlarının artması nedeniyle küresel sıcaklık 1,2 santigrat derece arttı. (Reuters)

Bu sınırın aşılması, yakında dünyanın en çok etkilenen bölgelerinde yaşayanlar üzerinde büyük yankı uyandıracak ve daha acımasız, aşırı ve öngörülemez hava koşullarını beraberinde getirecek. Ama umudumuz, sıcaklıkları tekrar aşağı çekebilirsek bu dönemin huzur içinde geçmesidir. Sera gazı emisyonları artmaya devam ederse iklim daha sert ve cehennem gibi bir hal alacak. Şu anda iklim değişikliğinin ağırlığı altında ezilen ön saflarda yaşayan topluluklarda bu çok açık. Dolayısıyla onların deneyimleri insanlığın geleceğine bir bakış olarak görülebilir ve kim bilir, bizi hasarı tersine çevirmek için daha fazlasını yapmaya sevk edebilir.

Kuzey Afrika'dan Türkiye için endişelendiren 54 uyarısı. Tarih de peşine verildi. Evde durmak bile fayda etmez
Meteorolojik kaynaklar tarafından Türkiye için endişelendiren bir 54 uyarısı gerçekleştirildi. Evde durmak bile fayda etmez. Tarih de peşine verildi.

Türkiye'de yeni iş günüyle birlikte artmaya başlayan sıcaklar, vatandaşlarımıza ciddi şekilde sürpriz yaptı. 

Sıcak hava dalgası, salı günüyle birlikte ise iyice etkisini göstermeye başladı. Ancal haberler biraz da endişe verici. Çünkü cuma günü Kuzey Afrika'da sıcaklıklar konusunda ciddi gelişmeler yaşanması bekleniyor. 

Hatta bazı ülkelerde hava sıcaklığının 54 dereceyi vurabileceği bile konuşulmaya başlandı. Bu da doğal olarak Türkiye'de de etki yaratacak. 

Hava Forum'dan ise konu hakkında gerçekleştirilen paylaşım şöyle: 

"Afrika çıldırmış durumda! "Deve Bağırtan Sıcaklıkları" bekleniyor. Çok kuvvetli bir sıcak! Sıcaklık cuma Cezayir'de gölgede 54 dereceye çıkabilir. Evet, yanlış duymadınız gölgede tam 54 derece ! Afrika'nın bu hal ve hareketleri Temmuz ve Ağustos için bizi endişelendiriyor..." 

Kuzey Afrika'dan Türkiye için endişelendiren 54 uyarısı. Tarih de peşine verildi. Evde durmak bile fayda etmez - Resim : 1

Güncellenme Tarihi : 25.6.2024 15:10

İLGİLİ HABERLER