LE MONDE'DAN KARŞI OY ÇAĞRISI!..
Le Monde gazetesi, Fransa Ulusal Meclisi'nde bugün yapılacak "Ermeni soykırımının inkârını suç sayan" tasarının oylaması öncesi başyazısını, "Rehin Alınan Ermenistan" başlığıyla söz konusu teklife ayırdı. Gazete, açık şekilde milletvekillerini yasayı reddetmeye çağırdı.Fransa'nın ve dünyanın en ciddi gazetelerinden biri kabul edilen ve ülke seçkinleri üzerinde büyük ağırlığı olan Le Monde'un tartışmalar sırasında yasaya muhalif tutum alması, Türkiye için de sevindirici bir gelişme oldu.
Gündelik politika tuzağına düşmeyen Fransız basınının hatırı sayılır bir bölümü, bugüne kadar Sosyalistlerin teklifine karşı mesafeli davranmış, ancak açık tavır almaktan kaçınmıştı.
Tabuyu kırdılar
Ulusal Meclis'te bugün yapılacak görüşmeyi "talihsiz bir tartışma" olarak niteleyen başyazı, ele alınacak metnin büyük olasılıkla Meclis'ten geçeceğini vurguladı, ancak metnin "bir geleceğinin olmadığı"nı belirtti. Le Monde'a göre büyük olasılıkla Senato, "yasayı hiçbir zaman gündemine almayacak."
Başyazı teklifin yol açtığı sorunları ikiye ayırıyor. İlk konu tarih. Le Monde tarih sorunsalını şöyle tarif etti: "Chirac, tarih yazmanın yasaya ait bir görev olmadığını sömürgecilikle ilgili tartışma esnasında ilan etti. Tarihe Özgürlük Örgütü ve eski bakan Jack Lang, ifade özgürlüğü ihlallerinin bu yasayla daha da arttığını belirtti. Patrick Deveciyan'ın sunduğu değişiklik önergesi bu tehlike karşısında cılız kalıyor."
Gazetenin ortaya attığı ikinci sorun da Türkiye'nin konumuyla ilgili: "Türk akademisyenleri ve basın mensupları soykırım tabusunu kırmayı başardı. Ama onlar bu yasanın milliyetçilerin ekmeğine yağ sürdüğünü söylüyor."
Başyazı daha sonra 1990 tarihli Yahudi Soykırımını İnkâr Yasası ile yeni yasa teklifi arasında kıyaslamaya gitti: "Yahudi soykırımının inkârı anti-semitizmin bir çeşidi olup tüm ırkçı davranışlar gibi Fransız yasalarına göre suç oluşturuyor. Ermeni soykırımı bundan çok farklı bir olgu ve ceza yasasını ilgilendiren bir yanı yok. Burada bellek çalışmasını yapması gereken Türk halkıdır, diplomasi de bunu teşvik etmelidir."
Bu metni oylamayın!
Cumhurbaşkanlığı seçiminin iki favorisi Nicolas Sarkozy ve Segolene Royal'in yasayı desteklediğini hatırlatan başyazı, Sarkozy'nin Ermeni cemaatine yazdığı bir mektupta, "Düşünce özgürlüğü düşünceyi manipüle etmek değildir" sözlerine atıfta bulunuyor, ancak "Ermeni meselesini politik ve seçimsel amaçlarla rehin almak da değildir" ifadesini kullanıyor.
Yazının sonunda da, "Milletvekillerinin bu yanlış adımdan, bu metni oylamayarak dönmesini dileyelim" sözleriyle, "yasaya karşı oy" çağrısı yapılıyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:31