LEYLA ZANA ADAY OLMUYOR
DEMOKRATİK Toplum Partisi'nden bağımsız aday olması beklenen kapatılan DEP'in eski milletvekili Leyla Zana, bugüne kadar partiye adaylık başvurusunda bulunmadı. Zana'nın sağlık sorunlarını öne sürürek aday olmak istemediği belirtildi. Yüksek Seçim Kurulu'nun ‘Sandık kurullarının görev ve yetkilerini’ gösterir genelgeyi değiştirmesi ve bağımsız adayların sandık kurullarında görevli bulundurmasını öngören yeni genelgesi seçime bağımsız adaylarla girecek DTP’de memnunlukla karşılandı.
LEYLA ZANA ADAYLIK BAŞVURUSU YAPMADI
Kapatılan DEP'in eski miletvekilleri Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan, 22 Temmuz erken genel seçimlerde bağımsız aday olmak için DTP'ye başvurdu. Ancak Leyla Zana henüz partiye adaylık için başvurmadı. Zana'nın sağlık sorunlarını öne sürererek, milletvekili adayı olmak istemediği ancak, her alanda parti çalışmalarına katılacağı belirtildi. Zana'nın başvuru yapmamasına rağmen DTP’nin adını seçim kuruluna bildireceği öğrenildi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Anayasa'da yapılan ve bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer almasına olanak sağlayan değişiklik üzerine, 9 Mayıs 2007 günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Genelge'yi yeniden düzenledi.
Bağımsız adayların da kapsama alındığı yeni genelge ilişkin değişiklik Resmi Gazete'nin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Genelgeye göre, sandık alanında sandık kurulu başkan ve üyeleriyle, oy vermek üzere gelen seçmenler ve siyasi partileri gözlemcilerinin yanı sıra bağımsız adayların gözlemcileri de bulunabilecek. Bağımsız adayların gönderdikleri gözlemcilerin, 3 kişiden fazla olması durumunda, sandık kurulu başkanı bu kişiler arasından ad çekecek ve adları ilk çıkan üç gözlemci sandık başında bırakılacak.
DTP yetkilileri, yüzde 10 barajı nedeniyle seçime bağımsız adaylarla girmelerinin başta bağımsız adayların birleşik oy pusulasında yer alması için büyük uzmaşla sağlayan TBMM olmak üzere bazı kesimler tarafından engellenmeye çalışıldığını iddia etti. Yetkililer, “YSK'nın yeni genelgesi bizi hem şaşırttı, hemde sevindirdi. Olması gereken buydu. Eğer bağımsız adayların adı birleşik oy pusulasında yer almasına rağmen temsilcileri sandık kurullarında yer almasıydı eşitlik ilkesine aykırı olur. Bu anlamda YSK’nın yeni genelgesini olumlu bir gelişme olarak görüyoruz'' dedi.