LİMON FİYATLARI BİR YILDA 5 KAT EKŞİDİ!
Geçen kış aylarında yurt genelinde yaşanan don olayları ile Mayıs-Haziran aylarındaki aşırı sıcaklar ve poyrazın limonda yüzde 50-60 oranında verim kaybına neden olduğu, talep-arz dengesinin bozulmasıyla tarla fiyatının 15 YKr'den 75 YKr'ye yükseldiği belirtildi.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, geçen yıl yüksek rekolte nedeniyle dalında çürümeye bırakılan, tarlada 15 YKr'den satılan limonda bu yıl ise piyasadaki talebin karşılanamaması nedeniyle fiyatın rekor düzeyde arttığını vurguladı.
Barut, geçen sezon kış döneminde limonun oluşum sürecinde yaşanan don olaylarının limon ağaçlarının büyük bölümünü kuruttuğunu, Mayıs-Haziran dönemindeki aşırı sıcaklar ve poyrazın ise çiçeklerin dökülmesine neden olduğunu bildirdi.
Türkiye genelinde geçen yıl yaklaşık 750 bin ton limon üretimi gerçekleştiğini ifade eden Barut, şunları kaydetti: ''Bu yıl iklimsel nedenlerle verimde yüzde 50-60 oranında düşüş bekleniyor. Yaklaşık 300 bin ton civarında üretimin gerçekleşmesi öngörülüyor. Arz talep dengesinin bozulmasıyla geçen yıl 15 YKr'ye satılan limonun fiyatı 5 kat artarak 75 YKr'ye yükseldi. Üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar bu fiyat 5-6 kat artıyor. Küresel ısınmayla değişen iklim koşullarının olumsuz etkilediği limon, pazardaki 3 YTL'lik fiyatıyla sofralardaki yerini kaybediyor. Üreticiyle tüketiciyi buluşturmak gerekiyor.''
Barut, 5652 sayılı yaş sebze ve meyve ticaretinin düzenlenmesi ile ilgili kanunun ürünlerin tüketiciye ulaşacağı süreçte fiyatlarının 5-6 kat artmasına neden olduğunu söyledi.
Ayhan Barut, bu yasayla Adana'dan yola çıkan meyve yüklü aracın İstanbul'a ulaşıncaya kadar uğradığı tüm kentlerde sebze haline giriş çıkış yapmak zorunda kaldığını, bu durumun ise yüzde 8 komisyon, yüzde 1,44 KDV, yüzde 2 stopaj, yüzde 2 belediye kesintisiyle toplamda yüzde 14,44'lük ek maliyet getirdiğini belirtti.
Türkiye Turunçgil Üreticileri Merkez Birliği Onursal Başkanı Cemalettin Kurt da bir çok üreticinin limon ağaçlarını sökmek zorunda kaldığını vurguladı. Meyvelerin, yetişme döneminde önce soğuk hava ardında da sıcak hava nedeniyle ceviz büyüklüğüne gelmeden daldan dökülmeye başladığını anlatan Kurt, yaşanan verim kaybı nedeniyle limonun tarladaki fiyatlarının artışın Aralık ve Ocak aylarında taban yaparak 1 YTL'ye ulaşabileceğini vurguladı.
(aa)
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:13