Eğitim
  • 1.9.2004 03:30

LİSELER DÖRT YILA ÇIKIYOR... İŞTE MESLEKİ EĞİTİM REFORMUNUN TÜM AYRINTILARI...

 Lise 1, düz ve mesleki-teknik tüm liselerde ‘ortak sınıf’ olurken, haftalık ders saati de artıyor. Lise 2’den itibaren isteyen düz, isteyen mesleki liseye geçecek. Meslek eğitiminde diplomalara ‘sertifika’ şartı getiriliyor.

MİLLİ Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Mesleki Eğitim Reformu’nu bugün, sivil toplum örgütleri ve özel sektör temsilcilerinin katılacağı basın toplantısı ile İstanbul’da açıklıyor.


Mesleki eğitimde, klasik ‘okul, alan ve program’ sisteminden ‘modüler sisteme’ geçişi öngören reform, düz lise diploması alacakların da ‘temel mesleki beceri’yle mezun olmalarına olanak sağlayacak. 12 yıllık zorunlu eğitime alt yapı oluşturma hedefini taşıyan reform, şöyle işleyecek:

104 PİLOT LİSE

4 yıllık lise, bu yıl pilot uygulamayla başlayacak. Uygulama İstanbul, İzmir, Ankara, Muğla, Antalya, Tekirdağ, Konya gibi sanayi ve hizmet sektörünün geliştiği 30 ildeki 104 düz ve meslek lisesinde başlıyor. Bu dönem halen 3 yıllık eğitim yaptırılan 104 lisenin yanında 41 Sürekli Eğitim Merkezi de reform kapsamına alındı.

ISCED YÖNTEMİ

Modüler programların geliştirilmesinde Uluslararası Eğitim Standartı Sınıflandırması ISCED-97 kullanıldı. 30 geniş alan ve 7 seviye programını kapsayan bu sınıflandırmaya göre, dört yıllık mesleki öğretimin son üç yılında 17 geniş alan ve 3 seviye programı uygulanacak.

LİSE 1 ORTAK

Lise 1. sınıf, tüm liselerde ortak olacak. Öğrencilere, tanıtım ve yönlendirme yapılacak. Lise 1. sınıfta haftalık ders saati sayısı da artıyor. Halen toplam 28 olan haftalık ders saati 35’e çıkacak. Ortak ve tek program uygulanacak lise 1’de, haftada 28 saat genel kültür derslerine, 2 saat temel beceriler, 2 saat yönlendirme, 2 saat bilgisayar ve bir saat de rehberlik dersine ayrılacak.

İSTEYEN DÜZ LİSEYE

Lise 2. sınıftan itibaren isteyen öğrenci düz liseye isteyen mesleki liseye gidecek. Meslek liselerinde, seçilecek dallara bağlı olarak lise 2’de geniş alan dersleri okutulacak. Lise 3 ve 4. sınıflarda ise uzmanlaşmaya ağırlık verilecek.

MODÜLER GEÇİŞ

Lise 2’de seçtiği bölümün üç sertifikasını biriktirerek diploma alan bir öğrenci, isterse geri dönüş yaparak başka bölüm sertifikası da alabilecek. Bunun için sürekli eğitim merkezine başvurarak, istediği alan ve bölüme ait modüler programı tamamlayacak.

SERTİFİKA BİRİKTİRME

Mesleki eğitime yönelen öğrenciler için lise 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde 1, 2 ve 3. seviye sertifika programları hazırlandı. Buna göre, meslek lisesinden üç sertifika biriktiren diploma alacak. Bu diploma, öğrenciye ‘teknisyen’ unvanı kazandırırken üst öğrenime adım atma hakkı verecek. Kalan 4 ve 5. seviye sertifika programları meslek yüksekokulları, 6 ve 7. seviye ise üniversitede uygulanacak.

BİTİREMEYENE SERTİFİKA

Mesleki eğitimin herhangi bir aşamasında okulu bırakanlara, artık ‘tasdikname’ değil, seviyesine göre sertifika verilecek. Sistemden ayrılıp, 1 veya 2. seviye sertifika ile iş hayatına atılabilecek kişinin, okula dönerek yeniden öğrenime devam etme hakkı da saklı kalacak.

REFORMUN AMACI AB’YE UYUM


12 yıllık zorunlu eğitim için altyapı oluşturmak

Mesleki eğitimde AB ve gelişmiş ülke standartlarına uyum sağlamak

Mesleki eğitimi, hayat boyu öğretim ilkeleri doğrultusunda güçlendirmek

Arz-talep dengesini gözeten mesleki eğitimi geliştirmek.

REFORMUN 17 GENİŞ ALANI VAR

Reformun temelini oluşturan modüler sistem, 17 geniş alana dayanıyor. Bu yıl 104 pilot lisenin birinci sınıfında tanıtımı da yapılacak, 17 geniş alan alt alan ve bölümlerden oluşuyor. 17 geniş alan şöyle:

Cam, Yapı/inşaat, Kuyumculuk, Metal İşleri, Makina Teknolojisi, Döküm, Otomotiv, Tekstil, Konaklama, Yiyecek İçecek Hizmetleri, Seyahat İşletmeciliği, Elektrik Elektronik Teknisyenliği, Gaz Dağıtım, Plastik Teknolojisi, Uçak Bakımı, Araç Yapımı, Büro Yönetimi ve Sekreterlik.

REFORM İÇİN NELER HAZIRLANDI

İç piyasa ihtiyaç analizi yapıldı

250 meslek standartı Milli Eğitim Bakanlığı ve sosyal ortak temsilcileri ile birlikte gözden geçirilerek revize edildi

250 meslek standartı baz alınarak eğitim standartları geliştirildi ve 41 adet eğitim standartı oluşturuldu

Modüler programlar hazırlandı.

9. sınıf için düz ve meslek liselerini kapsayan ortak kitapçıklar hazırlandı.

Uluslararası ortaklık kurmak için AB ile kardeş okul çalışmaları başlatıldı. 


Hürriyet Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:51

İLGİLİ HABERLER