Dünya
  • 17.9.2024 18:44

Lübnan'dan çok sayıda ölüm haberi geliyor..

İsrail’in taşınabilir çağrı cihazlarını patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı
Lübnan'da telsizlerde meydana gelen patlamalar sonucunda 2 bini aşkın yaralı olduğu bildirildi.İsrail’in Lübnan’daki çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 750 kişinin yaralandığı bildirildi.

Lübnan resmi ajansı NNA’ya göre, İsrail’in "pager" isimli çağrı cihazlarına sızıp patlatması sonucu çok sayıda Lübnanlı yaralandı.

Türkiye Apollo Programlanabilir Alfa Çağrı AP – 700 | Ubuy

Üç güvenlik kaynağı Reuters'a, patlayan iletişim cihazlarının Hizbullah'ın son yıllarda edindiği son model olduğunu doğruladı. İsrail'in Kanal 12'si, kimliği belirsiz güvenlik kaynaklarına dayanarak, cihazların Hizbullah tarafından üç ay önce ithal edildiğini bildirdi.

NNA'da yer alan haberde, "Beyrut’un güney banliyöleri ile Lübnan’ın birçok bölgesinde benzeri görülmemiş düşmanca bir güvenlik olayı yaşandı. İsrail tarafından yüksek teknoloji kullanılarak pager sistemleri patlatıldı ve çok sayıda yaralı olduğu, yaralıların hastanelere nakledildiği bildirildi." ifadeleri kullanıldı.

Lübnan Sağlık Bakanı Firass Abiad, "Lübnan genelinde yüzlerce kişinin yaralandığını" belirterek haberi doğruladı. İran Mehr Haber Ajansı, saldırıda İran'ın Lübnan Büyükelçisi Mojtaba Amani'nin de yaralandığını bildirdi.

Lübnan güvenlik kaynakları basın açıklamalarında patlamaların ülkenin çeşitli bölgelerindeki kişilerin elindeki çağrı cihazlarının patlamasıyla meydana geldiğini söyledi. Cihazların kablosuz teknoloji kullanılarak yapılan bir saldırı sonucu patladığını ve Beyrut'un güney banliyöleri, Bekaa Vadisi ve Güney Lübnan'ı etkilediğini eklediler.

Lübnan Kızılhaçı olaya yanıt verdi ve güney Lübnan, Bekaa ve Beyrut'un güney banliyölerindeki çok sayıda patlama noktasına 30'dan fazla ambulans gönderdi. Lübnan Dağı ve Beyrut'taki tüm Kızılhaç merkezleri yüksek alarma geçirildi.

Kızılhaç sözcüsü, "50 ambulans daha ekledik ve yaralıların tahliyesine yardımcı olmak için 300 acil tıp teknisyeni beklemede" dedi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, çeşitli yaralanmalara sahip çok sayıda insanın Lübnan hastanelerine geldiğini doğruladı. Ön incelemeler, yaralanmaların yaralı kişilerin elindeki kablosuz cihazların patlaması sonucu meydana geldiğini gösteriyor.

Sağlık Bakanlığı acil bir açıklama yaparak, "Lübnan'ın çeşitli bölgelerindeki, özellikle yaralanmaların meydana geldiği yerlere yakın bölgelerdeki tüm hastanelerin azami alarma geçmesini ve acil sağlık hizmetlerine yönelik acil ihtiyacı karşılamak üzere hazırlık seviyelerini yükseltmelerini" istedi.

Bakanlık ayrıca hastanelerin Halk Sağlığı Bakanlığı ile koordineli çalışarak yaralıların hızla dağıtılması ve hızlı tedavi sağlanması çağrısında bulundu.

Hizbullah içinden bir kaynak, Arap gazetelerine yaptığı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin Beyrut'un güney banliyöleri ve güneydeki bazı bölgelerde parti üyelerine ait çağrı cihazlarını patlattığını, bunun sonucunda çok sayıda kişinin yaralandığını söyledi.

Hizbullah, çağrı cihazı patlamalarında üç kişinin öldüğünü söyledi

Hizbullah örgütünden yapılan açıklamada, Salı günü eş zamanlı olarak düzenlenen çağrı cihazı patlamaları sonucu iki Hizbullah militanı ile bir kızın öldürüldüğü belirtildi.

Hizbullah bir açıklamada, operasyonun arkasında İsrail'in olduğunu doğrudan suçlamadı . Al Jazeera'ye göre, şöyle dedi:

17 Eylül 2024 Salı günü saat 15:30 civarında Hizbullah'ın çeşitli birimleri ve kurumlarında çalışan çok sayıda çalışana ait olan ve "çağrı cihazı" olarak bilinen çok sayıda mesaj alma cihazı patladı.

Nedeni henüz bilinmeyen bu patlamalar, bir kız çocuğu ile iki kardeşin şehit olmasına, çok sayıda kişinin de çeşitli yerlerinden yaralanarak yaralanmasına yol açtı.

Lübnan'da 10 yaşındaki kız çocuğu patlayan çağrı cihazı nedeniyle öldü - rapor

Ailesinin AFP'ye verdiği bilgiye göre, Hizbullah üyesi bir kişinin 10 yaşındaki kızı, Salı günü çağrı cihazının patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Haber ajansı, yakınlarının şu ifadeleri kullandığını aktardı:

Bekaa Vadisi'nde 10 yaşındaki bir kız çocuğu, babasının çağrı cihazının yanında patlaması sonucu şehit oldu.

Hizbullah milletvekilinin oğlu çağrı cihazı patlamasında öldürüldü - rapor

Reuters'a bilgi veren iki güvenlik kaynağı, Hizbullah milletvekilinin oğlu olan bir Hizbullah savaşçısının çağrı cihazı patlamasında öldüğünü söyledi.

Lübnan medyası da Hizbullah Milletvekili Ali Ammar'ın oğlunun öldürüldüğünü bildiriyor.

Güvenlik kaynakları Reuters'a, Hizbullah savaşçıları ve sağlık görevlileri de dahil olmak üzere 1.000'den fazla kişinin, Lübnan genelinde iletişim kurmak için kullandıkları çağrı cihazlarının patlaması sonucu yaralandığını söyledi. Henüz bağımsız olarak doğrulamadığımız bu rakam, daha önceki raporlarda tahmin edilen yüzlerce yaralıdan çok daha yüksek.

Yetkili, Lübnan'daki çağrı cihazının patlamasının Hizbullah'ın savaşın başlangıcından bu yana karşılaştığı 'en büyük güvenlik ihlali' olduğunu söyledi

Lübnan'da Hizbullah'ın haberleşme amaçlı kullandığı cihazların patlaması sonucu onlarca Hizbullah mensubunun yaralandığı yönündeki haberler hakkında yeni bilgiler edindik 

Hizbullah'tan bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada, çağrı cihazlarının patlatılmasının, örgütün İsrail ile yaklaşık bir yıldır sürdürdüğü savaşta maruz kaldığı "en büyük güvenlik ihlali" olduğunu söyledi.

Reuters muhabiri, başkent Beyrut'un güney banliyölerinde ambulansların hızla ilerlediğini gördü. Bölge sakinleri, ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların yaşandığını söyledi.

The Guardian'ın henüz doğrulayamadığı haberlere göre, patlamalara yol açan güvenlik ihlali Beyrut, Cebel-i Lübnan ve Dahieh'te aynı anda yaşandı.

Lübnan merkezli İran destekli militan grup Hizbullah, ekim ayından bu yana İsrail hedeflerine saldırılar düzenliyor ve bunu, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşından etkilenen Filistinlilerle dayanışma içinde olduklarını söyleyerek yapıyor.Reuters'a konuşan üç güvenlik kaynağı, patlayan çağrı cihazlarının Hizbullah'ın son aylarda getirdiği son model olduğunu söyledi.

Güney Lübnan'daki Nebatiye Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Vezni, Reuters'a yaptığı açıklamada, yüz, göz ve uzuvlardaki yaralar da dahil olmak üzere yaklaşık 40 yaralının tedavi altında olduğunu söyledi.

Lübnan Kızılhaçı, mağdurların tahliyesine yardımcı olmak için 50'den fazla ambulans ve 300 acil sağlık personelinin sevk edildiğini bildirdi.

Lübnan'daki eş zamanlı patlamalara ilişkin İsrail'den henüz resmi bir açıklama yapılmadı .

 

Güncellenme Tarihi : 17.9.2024 18:55

İLGİLİ HABERLER