Trump : Operasyon sırasında helikopterimiz ve askerlerimiz vuruldu
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela operasyonuna ilişkin ilk kez bu kadar net ve çarpıcı ayrıntılar paylaştı. Fox News’e konuşan Trump, saldırının günler öncesinden planlandığını, ancak hava koşulları nedeniyle ertelendiğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela operasyonuna ilişkin çarpıcı ayrıntılar paylaştı. Trump, saldırının aslında dört gün önce planlandığını, ancak hava koşulları nedeniyle ertelendiğini söyledi.
Trump’a göre operasyon son derece hızlı gerçekleşti. ABD’nin elit birliklerinden Delta Force, Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores’i gece saatlerinde, uyudukları sırada yakaladı. Trump, Maduro’nun bulunduğu yapının “çok kısa sürede kuşatıldığını” ve bu nedenle sığınacak zaman bulamadığını ifade etti.
“O kadar hızlı yakalandı ki kaçmasına ya da saklanmasına imkan kalmadı” diyen Trump, operasyonu “bir TV şovu izler gibi izledim” sözleriyle anlattı ve bunun dünyada çok az ülkenin yapabileceği bir askeri manevra olduğunu savundu.

MADURO NASIL YAKALANDI?
New York Times kaynaklı bir haberde, Venezuela’daki bir CIA kaynağının, ABD istihbaratının gizli dronlar ve insan istihbaratı (HUMINT) kullanarak Nicolás Maduro’nun konumunu tespit etmesine yardımcı olduğu öne sürüldü. Aynı haberde, bu sürecin 50 milyon dolarlık bir ödül mekanizmasıyla desteklendiği iddia edildi.
Trump, "Bunu dört gün önce yapacaktık, ama hava mükemmel değildi; havanın mükemmel olması gerekiyordu." şeklinde bilgi verdi.
Fox News’te sorulan "Maduro ne yapıyordu?" sorusuna Trump, Maduro’nun “çok sıkı korunan, adeta bir kale gibi bir yerde” bulunduğunu söyledi. “Bir kalenin içindeydi” diyen Trump, operasyonda karşı tarafta ya da ABD güçleri arasında can kaybı yaşanmadığını vurguladı.
Trump, “Kimse ölmedi, bu gerçekten inanılmaz” derken, ABD tarafında bazı askerlerin yaralandığını ancak durumlarının iyi olduğunu aktardı. “Birkaç adamımız hasar gördü ama geri döndüler. Oldukça iyi durumdalar” diyen Trump, bir askerin helikopterden aldığı ağır darbeye rağmen kurtarıldığını da sözlerine ekledi.
"HELİKOPTERİMİZ VURULDU"
ABD Başkanı, "Hiçbir uçağımızı kaybetmedik; her şey geri geldi. Bir helikopter oldukça sert bir şekilde vuruldu, ama onu geri aldık.
Bunu yapmak zorundaydık çünkü bu, her yıl 300.000 kişiyi kaybettiğimiz bir savaş. Bir savaşta bu kadar çok kayıp yaşamıyoruz" dedi.
Operasyonun nasıl ilerlediğini anlatan ABD Başkanı, “Evinin çelik kapıları ve her yerinde sağlam çelikle çevrilmiş bir güvenlik alanı vardı. İçeri girmeye çalıştı ama o kadar hızlı bir şekilde saldırıya uğradı ki bunu başaramadı" yorumunda bulundu.
Operasyon için her türlü senaryoya hazır olduklarını vurgulayarak, “Çeliği geçmek için büyük propan meşaleleriyle hazırdık ama onlara ihtiyacımız olmadı” ifadelerini kullandı.

TRUMP: “VENEZUELA’DA DAHA ÇOK OLACAĞIZ
Trump, Venezuela’da bundan sonra atılacak adımlara ilişkin kararların şu anda verildiğini söyledi:
"Başka birinin aday olmasına ve onun bıraktığı yerden devralmasına izin verme riskini alamayız. Çok dahil olacağız ve halka özgürlük getirmek istiyoruz” dedi.
“VENEZUELA HALKI ÇOK MUTLU”
Trump, Venezuela halkının yaşananlardan memnun olduğunu savunarak, “Bence Venezuela halkı çok, çok mutlu. Esasen bir diktatörlük tarafından yönetiliyorlardı, hatta daha kötüsü” ifadelerini kullandı.
“MACHADO’NUN YÖNETİP YÖNETEMEYECEĞİNİ GÖRECEĞİZ”
Trump, ülkenin gelecekteki yönetimine ilişkin soruya, “Machado’nun Venezuela’yı yönetip yönetemeyeceğini göreceğiz. Şu anda bir de başkan yardımcıları var” yanıtını verdi.
PETROL MESAJI: “GÜÇLÜ ŞEKİLDE DAHİL OLACAĞIZ”
ABD Başkanı Trump, Venezuela’nın petrol sektörüne ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaparak, “Venezuelan petrol sektörüne güçlü bir şekilde dahil olacağız. Maduro’nun destekçilerinin ona bağlı kalmaları durumunda onları kötü bir gelecek bekliyor” dedi.
ÇİN VURGUSU: “SORUN YAŞAMAZ, PETROL ALIR”
Trump, Çin ile ilişkilere de değinerek, “Çin Devlet Başkanı ile iyi bir ilişki varsa, Pekin operasyonlarda sorun yaşamayacak ve petrol alacak” ifadelerini kullandı.
KONGRE TEPKİSİNİ ELEŞTİRDİ
Trump, Kongre’den yetki almadan operasyon düzenlemesi nedeniyle gelen eleştirilere ise sert çıktı. Fox News’e konuşan Trump, karşı çıkan Kongre üyeleri için, “Zayıf ve aptal insanlar. Ülkeyi neredeyse yok etmelerinin üzerini örtmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.
BÖLGEYE MESAJ MI?
Trump ayrıca operasyonun sadece Venezuela ile sınırlı bir mesaj olmadığını ima etti. Meksika hakkında da dikkat çeken sözler söyleyen Trump, “Karteller Meksika’yı yönetiyor. Bir şeyler yapmak zorundayız” dedi.
CNN’e konuşan kaynaklar, Kolombiya’nın Maduro’nun yakalanabileceği ihtimalinin farkında olduğunu, ancak ABD’nin operasyon öncesinde Bogota’yı resmi olarak bilgilendirmediğini aktardı.
Operasyonun ardından Maduro’nun ABD’de yargılanmak üzere New York’a götürüldüğü bildirildi.
REUTERS: VENEZUELA BAŞKAN YARDIMCISI DELCY RODRÍGUEZ RUSYA’DA
Öte yandan Reuters’ın aktardığına göre, Venezuela Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez, Rusya’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Rus yetkililerle bir araya gelen Rodríguez’in, Venezuela’daki son gelişmeler, bölgesel güvenlik ve uluslararası ilişkiler konularını ele aldığı belirtildi.
Güncellenme Tarihi : 3.1.2026 17:54