Gündem
  • 14.7.2024 13:20

Mahmud Abbas savaşın devamından HAMAS'ı sorumlu tuttu

Filistin Devlet Başkanı, Gazze'deki savaşın devam etmesinden Hamas'ı sorumlu tuttu

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumartesi günü Gazze Şeridi'nde onlarca kişinin ölümüne yol açan saldırıdan İsrail ve ABD'nin sorumlu olduğunu söyledi, ancak Batı destekli lider, Gazze'de devam eden savaştan Hamas'ı da sorumlu tuttu.

Açıklamaları, Abbas'ın Fetih kanadı ile Filistin Devlet Başkanı'nı İsrail'in tarafını tutmakla suçlayan İslamcı Hamas grubu arasındaki gerginliğin arttığına işaret ediyor.

İsrail, saldırının Hamas askeri şefi Muhammed Deif ve yardımcısını öldürmeyi amaçladığını söyledi. Gazze sağlık bakanlığına göre, en az 90 Filistinlinin öldüğü ve 300 kişinin yaralandığı saldırıda Deif'in mi yoksa yardımcısının mı öldürüldüğü belirsizliğini koruyor.

Filistin Devlet Başkanlığı, katliamı kınıyor ve işgale ve suçlarına her türlü desteği sağlayan ABD yönetiminin yanı sıra İsrail hükümetini de tam sorumlulukla sorumlu tutuyor." ifadelerini kullandı.

Ancak İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da sınırlı bir özyönetim sürdüren Abbas, 7 Ekim'de İsrail içinde gerçekleştirdiği saldırıda 1.200 kişinin öldürülmesi ve yaklaşık 250 kişinin kaçırılmasıyla sonuçlanan ve Gazze'de dokuz ay süren savaşı başlatan Hamas'ı da sorumlu tuttu.

Açıklamada, "Cumhurbaşkanlığı, ulusal birlikten kaçarak ve işgalci devlete bahaneler sunarak, Hamas hareketinin Gazze Şeridi'nde İsrail'in soykırım savaşının devam etmesinde hukuki, ahlaki ve siyasi sorumluluk taşıdığını görmektedir" denildi.

Hamas, 2007 yılında Abbas yanlılarından kıyı şeridini ele geçirmesinden bu yana Gazze'yi yönetiyor.

Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Sami Ebu Zühri, Reuters'a yaptığı açıklamada, Abbas'ın açıklamasının, Filistin Yönetimi'nin "işgalcilerle aynı siperde olmayı seçtiği" anlamına geldiğini söyledi.

Ebu Zühri, "Böyle bir tutum direnişi şantajla tehdit etmeyi veya baskı yapmayı başaramaz" dedi.

Mısır'ın öncülüğündeki Arap arabulucuların çabaları, iki taraf arasındaki güç mücadelesini uzlaştırmada şimdiye kadar başarısız oldu.

Abbas'ın Fetih kanadıyla daha önce yapılan uzlaşı görüşmelerine katılan bir diğer Hamas lideri Basem Naim, birlik anlaşmasına varılamamasının sorumlusunun Abbas olduğunu söyledi.

Naim, Abbas'ın yorumlarının kendisini ve yetkilileri "sadece Gazze'de değil, aynı zamanda tüm Filistin topraklarında Siyonist düşmana ve onun suçlarına ortak" haline getirdiğini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 15.7.2024 12:37

İLGİLİ HABERLER