Dünya
  • 19.9.2024 10:28

Mali'de isyancılar devlet başkanının süper uçağını yaktı

Mali'de Çarşamba günü isyancıların seçkin bir polis eğitim akademisine ve diğer stratejik bölgelere saldırdı…

Analistler ve diplomatlar saldırıyı cuntaya ve bölgesel blok ECOWAS'a büyük bir darbe olarak nitelerken, Avrupa Birliği de saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

Mali ölü sayısını doğrulamadı ancak Salı akşamı devlet televizyonunda "bazı" ölümler olduğunu söyledi.

Çevrimiçi olarak dolaşan bir video, yakılmış halde sıkışık bir şekilde duran yaklaşık iki düzine ranza bulunan yatakhaneleri gösteriyordu. Yatakların altında birkaç kömürleşmiş ceset görülebiliyor. Reuters, videoların gerçekliğini doğrulamadı.

Çarşamba sabahı Bamako'nun ana havaalanına uçuşlar yeniden başladı. Şiddet olaylarının büyük bir kısmı, El Kaide bağlantılı Cemaat-i Nusret-ül İslam ve Müslümanların (JNIM) üstlendiği yerde gerçekleşmişti.

El Kaide bağlantılı örgüt Çarşamba günü yaptığı açıklamada, saldırıda "yüzlerce düşman askerinin öldüğünü ve yaralandığını", ayrıca bir insansız hava aracı da dahil olmak üzere altı askeri uçağın düşürüldüğünü, diğer dördünün de kısmen devre dışı bırakıldığını söyledi.

Saldırı, Mali jandarma teşkilatının kuruluşunun 64. yıl dönümüne denk gelirken, cunta lideri Assimi Goita'nın, Mali'nin cunta liderliğindeki komşuları Burkina Faso ve Nijer ile birlikte güvenlik ve siyasi bir ittifak kurma kararının yıldönümü dolayısıyla yaptığı konuşmada, ordusunun "silahlı terörist grupları önemli ölçüde zayıflattığını" söylemesinden birkaç gün sonra gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Çarşamba günü personele gönderdiği notta, saldırının zamanlamasının sembolik olduğunu ve "ayrıca saldırının ve belirli hedefin önceden planlanmış olabileceğini" belirterek, olayı JNIM'in "güç gösterisi" olarak niteledi.

Mali ordusu ve kullandığı Wagner paralı askerleri, Temmuz ayında kuzeydeki Tinzawaten karakolunda Tuareg isyancılarının elinde ağır kayıplar vererek büyük bir savaş yenilgisi yaşadı.

Bamako'daki bir diplomat Reuters'a yaptığı açıklamada, "Kişisel görüşüme göre, bu durum güvenlik cephesindeki güvenilirliklerini ciddi şekilde etkiliyor" dedi.

"Halkın bu olaylara nasıl tepki vereceğini göreceğiz. Ya rejimi cihatçılara karşı destekleyecekler ya da hak ettikleri korumayı alıp almadıklarını merak etmeye başlayacaklar."

Reuters'ın tanıklık ettiğine göre, Salı günü Bamako'da saldırıya karıştığı düşünülen bir kalabalık en az bir kişiyi yaktı. BM, misillemelerle ilgili diğer raporlara atıfta bulundu.

Mali'nin başkenti Bamako'daki saldırının detayları ortaya çıktı

Mali'nin başkenti Bamako'da dün düzenlenen saldırıda cunta güçlerinin ağır kayıplar verdiği ifade edildi. Batı Afrika ülkesi Mali'de dün ülke tarihinin en büyük silahlı saldırılarından biri gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde başkent Bamako'nun kalbinde cunta yönetimine ait askeri merkezler hedef alındı.

Saldırıda hedef alınan askeri akademide ve Bamako Havalimanı'nda ağır hasar oluştu.

Saldırıyı El Kaide'nin Batı Afrika yapılanması Cemaat Nusret el İslam vel Müslimin (CNİM) üstlendi.

Saldırı CNİM mensuplarından oluşan iki ayrı grup tarafından düzenlendi. Toplam 10 kişiden oluşan iki gruptan biri Bamako'daki bir askeri akademiyi hedef alırken diğer grup ise yaklaşık 5 kilometre güneyde bulunan havalimanına baskın düzenledi.

Yaklaşık 9 saat boyunca devam eden çatışmalarda Mali cuntasına bağlı güçlerin ağır kayıplar verdiği, havalimanındaki birçok uçağın tahrip edildiği bildirildi. Ateşe verilen uçaklardan birinin Mali cuntası lideri Assimi Goita'ya ait başkanlık uçağı olduğu ifade edildi.

CNİM tarafından yapılan açıklamada, saldırıda "yüzlerce askerin öldürüldüğü ve yaralandığı" belirtilirken 6 uçağın tamamen, 4 uçağın da kısmen tahrip edildiği, çok sayıda askeri aracın da imha edildiği kaydedildi.

CNİM, saldırının Rusya ve Mali cuntası tarafından sivilleri hedef alan ihlallere yanıt olarak düzenlendiğini vurguladı.

Mali genelinde son dönemde çatışmalar yoğunlaşırken CNİM'in saldırılarını başkent Bamako çevresine kaydırdığı dikkat çekiyordu.

Bu saldırıyla birlikte Bamako merkezinin de doğrudan baskınlara hedef olmaya başlayacağı değerlendiriliyor.

Güncellenme Tarihi : 19.9.2024 10:44

İLGİLİ HABERLER