Ekonomi
  • 20.1.2007 09:14

MALINI ÇALDIRAN İŞYERİ SAHİPLERİNE VERGİ SÜRPRİZİ!..

ŞÜKRÜ KIZILOT'UN HÜRRİYET'TEKİ YAZISI:

Malını çaldıran vergi ödeyecek


SON zamanlarda, gazetelerde çok sık okuduğumuz haberlerden biri de çalınan mallarla ilgili...

Büyük kentlerde, en merkezi semtlerde, bulvar ya da cadde üzerindeki işyerlerine dahi, gece yarısı bir kamyon yaklaşıyor. Kar maskeli ya da maskesiz birkaç kişi, işyerine girip, birkaç dakika içinde malları kamyona yükleyip uzaklaşıyorlar. Adamlar öyle rahat ki mağazanın vitrinini büyük bir taşla kırıp, dalıyorlar içeri. Olayı görüp "Ne oluyor diye bağıranları" içeri girmeleri için tehdit ediyor ve hızla mağazayı boşaltıyorlar...

VERGİ SÜRPRİZİ

İşyeri sahibi, olayı duyunca hemen mağazaya geliyor ama yapılacak fazla bir şey yok. "Nasıl olur, vitrin camını kırıp içeri girmişler. Alarm çaldığı halde, aldırmadan bir kaç dakika içinde mağazayı boşaltmışlar" diye, olayı kavramaya çalışıyorlar ama boşuna...

İşyerindeki malları sigortalı olanlar nispeten şanslılar...

Bu arada bir de "vergi sürprizi" ile karşılaşıyorlar.

İster inanın ister inanmayın, çalınan malın vergisi var. Bu vergi, malı çalınan esnaf, tüccar ya da şirket tarafından zamanında ödenmezse, ayrıca cezası da var, gecikme faizi de...

"Olmaz böyle şey, adam zaten zarara uğramış, bu ne vergisi?" demeyin, yasada bununla ilgili madde bile var. Bilmeyenler için, hem olayı hem de ilgili yasa maddesini açıklayalım.

Sadece çalınan değil yanan mala da vergi var. Bu verginin adı; Katma Değer Vergisi...

Bunu okuyunca "Nasıl olur, mallarım çalındı. Şimdi bunun için üste bir de KDV mi ödeyeceğim" demeyin. Evet, ödeyeceksiniz.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30/d maddesi uyarınca, çalınan ya da yanan malın, alış faturasında gözüken KDV, diğer KDV’lerle birlikte beyan edilerek, vergi dairesine ödenecek. Çalınan ya da yanan mal, henüz yeni alınmış ve KDV’si de indirilmemişse, indirim konusu yapılamayacak.

Malların çalındığının, karakol kayıtları ve mahkeme kararı ile kanıtlanması ya da yangın olayının itfaiye raporu ve mahkeme kararı ile belgelendirilmesi, sonucu etkilemeyecek.

İşin ilginç yönü, mallar sigortalı olsa dahi çalınan malların KDV’si sigorta şirketince ödenmiyor.

ZARAR DA YAZILAMAYACAK

Çalınan ya da yanan malların, KDV’sinin ödeneceğini ya da indirim konusu yapılamayacağını yukarıda belirttik. Peki... Bu malların bedeli zarar yazılabilecek mi?

Yanıt: Hayır!..

Malı çalınan ya da yanan esnaf, tüccar ya da şirket, bu malların bedelini zarar veya gider yazamayacak. Malın bedeli zarar ya da gider yazılamayacağı gibi, bu mallar için ödenen KDV’ler de, gider veya zarar kaydedilemeyecek.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:44

İLGİLİ HABERLER