Manto tabakası çatladı, şiddetli depremlere hazırlıklı olun!
Bilim insanları Dünya'nın manto tabakasında meydana gelen seri çatlaklar sebebiyle daha çok yıkıcı depreme hazırlıklı olunması konusunda uyardı.
Dünya'nın sıcak kabuğu olarak da adlandırabileceğimiz manto tabakası, Çin'e bağlı Tibet bölgesinin altında dört farklı parçaya ayrıldı. Bilim insanları manto tabakasında meydana gelen çatlamanın, tahribat gücü yüksek depremlerin habercisi olduğu konusunda uyarılar yapıyor.
50 milyon yıl önce Hint tektonik tabağı, Asya tektonik tabağı ile çarpıştı. Bu çarpışmanın manto tabakasında nasıl etkilere yol açtığı bugün bile belirsizliğini koruyor.
Bilim insanları, manto tabakasının Tibet'in hemen altında kalan kısmında yaşanan dev boyutlu yırtılmaları tespit edebilmek için sismik ve coğrafi verileri inceledi. Tibet bölgesi, devasa dağları oluşturan sismik hareketlerle biliniyor.
Dünya'nın çekirdeğindeki ısı manto tabakasına doğru yükselir ve bu durum zaman zaman depremlere ve dağ oluşumlarına sebep olur.
Çok sayıda depremin meydana geldiği Tibet Platosu, 1000 ila 2500 km'lik alana yayılan ve ortalama yüksekliği 4 bin 500 metre olan bir bölge. Bu rakam Tibet Platosu'nu dünyanın en yüksek platosu yapıyor.
Illinois Üniversitesi'nde görevli araştırmacı Xiaodong Song, tespit edilen yırtılmaların mevcudiyetinin manto merkezli depremlerin Tibet'in güneyinde ve merkezinde meydana gelip diğer yerlerde görülmemesini açıkladığını söylüyor.
Araştırma sonucu elde edilen veriler gelecekte çok sayıda insanın yaşamını da kurtarmak için kullanılabilecek.
Araştırma ekibinin üyesi Jiangtao Li, daha önce Tibet Platosu'nun güneyinde meydana gelen kıtalararası depremlerin yaşandığı bazı bölgeleri sıra dışı olarak tanımlarken elde edilen yeni model sayesinde bu hareketleri daha iyi anladıklarını belirtiyor.
Güncellenme Tarihi : 4.8.2018 02:37