Gündem
  • 20.9.2024 11:47

Mavi yumurtalar nesli tükenmek üzere olan kuşun çıktı

Avustralya'da bir grup nadir mavi yumurta keşfedildi: Bunlar kime ait?

Avustralya eyalet ormanında, Avustralya Ormancılık Kurumu çalışanları, dünya çapındaki ekolojistlerin ve zoologların dikkatini çeken olağanüstü bir keşifte bulundu . Kesimden önce rutin bir yaban hayatı kontrolü sırasında, dünyadaki en nadir ve nesli en çok tehlike altında olan kuşlardan biri olan bir kıyı emu yumurtasına rastladılar .

Kıyı emu: Avustralya'nın nadir bir kuşu

Kıyı emu'su, Avustralya'nın sembolü olarak bilinen, daha yaygın olan emu'dan genetik olarak farklıdır. Bu alt tür bir zamanlar New South Wales'in (NSW) kuzeydoğu kıyılarının büyük kısımlarında yaşamış ve bölgedeki meyve ve tohumların yayılmasında önemli bir ekolojik rol oynamıştır. Ancak yırtıcı hayvanların etkisi, araba çarpışmaları ve doğal yaşam alanlarının azalması nedeniyle popülasyonları keskin bir şekilde azaldı.

2002 yılından bu yana, Yeni Güney Galler hükümeti kıyı emuslarını nesli tükenmekte olan olarak listeliyor. Bugün, bilim adamlarına göre 50 kişiyi aşmayan ve eski yayılış alanlarının küçük alanlarıyla sınırlı olan yalnızca küçük bir popülasyon kaldı.

Ekolojik keşif: hayatta kalmak için yeni bir şans

On adet koyu yeşil yumurtadan oluşan beklenmedik bir keşif, bilim camiası için hoş bir sürpriz oldu. Dokuz yumurta doğrudan yuvada bulundu ve onuncusu daha sonra bulundu. Bu olay kıyı emuları için önemli bir an çünkü nüfusları yok olmanın eşiğinde.

Emu crossing ahead: the fight to save the coastal emus of northern NSW |  Australian bird of the year 2023 | The Guardian

Avustralya Ormancılık Kurumu'ndan Kıdemli Ekolojist Chris Slade şunları söyledi: "Yumurtaların bulunduğu yuvayı keşfetmek, bu nadir tür üzerindeki koruma çalışmalarımız açısından önemli bir başarıdır. Artık civcivlerin başarılı bir şekilde yumurtadan çıkmasını sağlamak için her türlü çabayı gösterme şansımız var."

Here's why coastal emus need your help to survive | Daily Telegraph

İlk civcivler çoktan ortaya çıktı

Ekibin çabaları sayesinde başarıya ulaşmak mümkün oldu: Yuvada kalan üç yumurtadan iki civciv çıktı. Yavrularını ormanda gezdiren bir erkek tarafından yumurtadan çıkarıldılar. Maalesef bir yumurtanın uygun olmadığı ortaya çıktı ve araştırma için alındı.

Emu

Emu'nun esaret altında yetiştirme programının bir parçası olarak yedi yumurta daha kuluçka makinesine aktarıldı. Bugüne kadar iki civciv yumurtadan çıktı, ancak bunlardan biri daha sonra öldü, geri kalan beş yumurta ise uzmanların gözetiminde kaldı. 

Güncellenme Tarihi : 20.9.2024 11:54

İLGİLİ HABERLER