Gündem
  • 10.7.2024 13:08

Mehmetçik destan yazıyor.. TSK Irak’ta Kürt Bölgesi topraklarında 15 kilometre ilerledi

Türk Silahlı Kuvvetleri bölücü PKK'lı hainleri sınırımızdan uzak tutmak için Irak sınırından 15 kilometre derinliğe indi. O bölge PKK'dan temizlendi ve gözlem noktaları kuruldu.
Hain yuvası Gara eteklerine kadar ilerleyen askerlerimiz, GARA'yı PKK'dan tamamen temizleme düşüncesinde.

AMERİKA İLERLEMEMİZDEN RAHATSIZ OLDU
Amerika, evlatları PKK'ya karşı operasyonlarımızdan rahatsız. Bunu resmi olarak dile getirmese de bir takım insan hakları dernekleri aracılığıyla yapıyor.

 ABD merkezli bir insan hakları örgütü ve çatışma gözlemcisi olan Toplumsal Barış Timleri (Community Peacemaker Teams (CPT)), Türkiye ordusunun, PKK’lileri hedef alan yeni askeri operasyonu kapsamında Kürt Bölgesi topraklarında 15 kilometre ilerlediğini ve yüzlerce saldırı gerçekleştirdiğini bildirdi.

Türkiye geçen ayın sonlarında Irak Kürdistan Bölgesi'ne yüzlerce asker ve askeri araç göndererek Duhok’un Berwarî Bala bölgesinde kontrol noktaları kurdu ve askeri devriyeler gerçekleştirdi. 

Ankara'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonlarını izleyen ABD merkezli bir insan hakları örgütü ve çatışma gözlemcisi olan CPT tarafından web siteleri ve sosyal medya hesaplarından paylaşılan bilgide, “Berwarî Bala bölgesindeki yeni operasyon, Türk ordusunun Irak Kürdistanı'na yönelik kara operasyonlarının derinliğini gösteriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri, Irak Kürdistanı topraklarında 15 kilometre ilerledi” denildi.

CPT açıklamasında, "Yeni askeri operasyonunun başlamasından bu yana Türkiye, Irak Kürdistanı'nda, özellikle Duhok vilayetinde 238 bombardıman gerçekleştirdi. 

CPT'ye göre Ankara'nın bu seferki askeri müdahalesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürdistan Bölgesi topraklarında sadece 7 kilometre ilerlediği “Pençe-Yıldırım” olarak adlandırılan 2021'deki askeri operasyonuna göre önemli bir fark gösteriyor.

Harekatın amacı, Kürdistan Bölgesi sınırı boyunca PKK güçlerini engellemek.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre TSK, Duhok’a bağlı Kani Masi ve Metina Dağı yakınlarında operasyonlara başladı. Askerler ağır silahlarla bölgede devriye geziyor ve birkaç kontrol noktası oluşturdu.

Bunların başlıcaları Duhok’un yaklaşık 57 kilometre kuzeydoğusunda, Bamerni ve Kani Masi ilçeleri arasındaki ana yol üzerinde bulunan Balave ve Belizani köylerinin yakınında bulunuyor.

Bağdat, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Nisan ayında Irak'a yaptığı nadir ziyaret öncesinde PKK'yi “yasaklı örgüt” olarak nitelendirdi. Her iki ülke, güvenlik meselesini de ği de içeren çok sayıda anlaşma imzaladı.

Erdoğan, Mart ayında Ankara'nın yaz aylarına kadar Kürdistan Bölgesi ve Irak ile sınırındaki güvenlik sorunlarını "kalıcı olarak” çözeceklerini söylemişti.

Ancak Ankara'nın askeri saldırıları ve kara birliklerinin konuşlandırılması, Duhok’un dağlık bölgelerinde yaşayan köylülerde korkuya yol açtı; havan mermileri ve sürekli silah sesleri paniğe neden oluyor ve köylüler yerlerinden edilmekten korkuyor.

CPT verilerine göre Türkiye, 2024 yılında Kürdistan Bölgesi ve Musul’da bin 76'dan fazla saldırı gerçekleştirdi.

Güncellenme Tarihi : 10.7.2024 13:18

İLGİLİ HABERLER