Medya
  • 4.10.2023 16:40

Merdan Yanardağ'a 2 yıl 6 ay hapis cezası

Bir programdaki sözleri nedeniyle “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanan ve 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan TELE 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yanardağ hakkında tahliye kararı verildi.

Bir programdaki sözleri nedeniyle 27 Haziran'da tutuklanan TELE 1 Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Merdan Yanardağ'ın “terör örgütü propagandası yapmak” ile “suçu ve suçluyu övmek” suçlarından 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

1 BUÇUK SAAT GECİKMEYLE BAŞLADI

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Merdan Yanardağ cezaevinden getirilirken, avukatları da hazır bulundu. Duruşma, salonun önünde oluşan arbede nedeniyle yaklaşık 1 buçuk saat geç başladı.

ÖZEL VE CHP’Lİ İSİMLER SALONDA

Duruşmaya CHP Milletvekili ve Genel Başkan Adayı Özgür Özel, milletvekilleri Gamze Akkuş İlgezdi, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal'ın yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP İstanbul İl Başkan Adayı Cemal Canpolat ve çok sayıda kişi katıldı.

‘BASIN SABIKAM VAR'

Duruşmada sabıkası olup olmadığına yönelik soruya “Basın sabıkam var” diye yanıt veren Yanardağ, savunma yaptı. Yanardağ savunmasında, “Bu dava basın özgürlüğünü ortadan kaldırma, Türkiye'yi baskıcı ortama sürükleme davasıdır. Benim tutuklanmam bağımsız medyaya gözdağı vermek içindir. Toplumu sindirmek içindir. 38 yıllık gazeteciyim.

Yargılanmamın nedeni terör örgütü övmek değildir. Burada olmamamın nedeni Tele1'in yayınlarından dolayıdır. Beni niye tutukladınız ya adresim belli, tüm çağrılara uyumuşum, hiç aksama olmamış. Şöyle bir tezgah kurulmuş sosyal medyada bir troll ordusu var onları millet sanan bir savcılık var. Dün Ayşegül Arslan'ın başına gelen de budur” dedi.

TAHLİYE KARARI

Mahkeme, duruşmaya verilen aradan sonra yeniden başladı. Merdan Yanardağ 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Yanardağ hakkında tahliye kararı verildi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Yanardağ, suçlamaları reddetmiş, AKP iktidarının yeni bir çözüm süreci hazırlığında olduğundan söz ederken ironi yaptığını, programdan bir bölümün montajlanarak aleyhine kampanya yürütüldüğünü savunmuştu. Yanardağ, sevk edildiği İstanbul Sulh Ceza Hakimliği'nce 27 Haziran'da “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan tutuklanmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Merdan Yanardağ'ın televizyon programında sarf ettiği sözleri ile, toplumda infial oluşturan, iç acıtan ve insanları derinden rahatsız eden suçları işleyen ve kesinleşmiş mahkeme kararı ile bu suçları işlediği sabit olan terör örgütü liderini yüceltip, eylemlerinden övgüyle bahsettiği, siyasi mahkum olarak nitelendirdiği öne sürülmüştü.

İddianamede, Merdan Yanardağ'ın “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suçu ve suçluyu övmek” suçlarından toplamda 1 yıl 6 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapis ile cezalandırılmasını talep ediliyor.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2023 16:42

İLGİLİ HABERLER