Merkez Bankası 2017 yılı enflasyon tahminlerini açıkladı
TCMB Başkanı Çetinkaya, 2017 yılı birinci enflasyon raporu toplantısında açıklama yapıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 yılı birinci enflasyon raporu toplantısında açıklama yapıyor.
TCMB Başkanı Çetinkaya'nın konuşmasından notlar;
* Yılın son çeyreğinde gelişmiş ülkelerin faizleri arttı. Alınan tedbirlerle son aylarda kredi kullanımında toparlanma eğilimi gözlendi. İç talep göreli olarak zayıf seyrediyor. Kredi büyümesinde ılımlı artış devam etti. İktisadi faaliyette yılın 3.çeyreğinde belirgin bir yavaşlama gözlendi.
* Para politikası sadeleşme sürecine devam ettik. Döviz kuru iyileşmeyi sınırladı. Ilımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir. 12 Ocak'tan bu yana haftalık repo ihalelerine ara verdik. 17 Ocak'ta TL karşılığı döviz piyasaları depoları açtık. Uyguladığımız politikaların yansımalarını yakından takip ediyoruz.
Doların gözü enflasyon raporunda
* Gelişmelere göre ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğiz. Finansal olmayan kesime kullandırılan krediler son çeyrekte ılımlı arttı. Ham petrol fiyatlarının yükselmesiyle enerji enflasyonu arttı. Döviz piyasasında sağlıksız fiyat oluşumlarına gerekli tedbirleri alacağız. Gelecek dönem ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapacağız.
ENFLASYON TAHMİNİ YÜKSELDİ
* Enflasyonun, 2017 sonunda orta noktası yüzde 8 olmak üzere yüzde 6,6 ile yüzde 9,4, 2018 sonunda ise orta noktası yüzde 6 olmak üzere yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
* Merkez bankası olarak fiyat istikrarı temel amacımız. TL oldukça dayanıklı süreçten geçti, oynaklık arttı. Merkez Bankası tüm araçları dinamik ve etkin bir biçimde kullanmaya devam edecek.
* Şoklara rağmen genel eğilimimizi değiştirmedik. Bizim ortalama fonlama faizimiz ile gecelik faizlerimizdeki fark çok düşük seviyede. 2016 yılı boyunca sadeleşme hedeflerimizin gerçekleştiğini gördük.
"DIŞ TİCARET HADLERİNİN CARİ AÇIK ÜZERİNDEKİ OLUMLU ETKİSİNİN AZALMASI BEKLENİYOR"
* Önümüzdeki dönemde dış ticaret hadlerinin cari açık üzerinde süregelen olumlu etkisinin azalmasını beklemekle birlikte çevre ülkelerle ilişkilerin normalleşmeye başlamasının ve Türk lirasındaki değer kaybının net ihracata desteğinin dönemlik toparlanmayı destekleyeceğini değerlendiriyoruz.
* Önümüzdeki dönemde turizm görünümünde kayda değer bir iyileşme sinyali henüz olmamasına rağmen, alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.
FITCH AÇIKLAMASI;
* Biz bu raporları incelediğimizde Türkiye ekonomisine yönelik büyüme tahminlerini görüyoruz. Ülkemizin pozitif bir performans sergileyeceğine inanıyoruz. Zaman zaman dalgalanmalar gösterdik. Ama Türkiye ekonomisinin güçlü olduğunu biliyoruz. Yapısal adımları hızlandırabilmek önemli olan. Umarız olumlu gelişmeler olacaktır. Türkiye ekonomisi hızlı ve kuvvetli toparlanmalar gösterir.
Güncellenme Tarihi : 31.1.2017 11:28