MERKEZ BANKASI PARA SATARAK PARA KAZANACAK
Merkez Bankası dünyada bir ilki gerçekleştirerek, "seri numarası aynı" altı ayrı Yeni Türk Lirası (YTL) küpürünü tek bir muhafaza kabında bir araya getirerek satmaya hazırlanıyor. Üst üste üç kapağı bulunan muhafaza kaplarına toplam 186 YTL'lik 100, 50, 20, 10, 5 ve 1 YTL'lik küpürler konulacak. Satış fiyatı 186 YTL olarak belirlenen kaplar içinde şimdiden talep toplanmaya başladı.Merkez Bankası yetkililerinden edinilen bilgilere göre muhafaza kaplarının satışına TBMM'den başlanacak. Milletvekilleri haricinde bu kaplardan edinmek isteyenler Merkez Bankası ve şubeleri ile Darphane'den temin yoluna gidebilecek. Kapların ilk katında 100 ve 50, ikinci katında 20 ve 10, 3 katında ise 5 ve 1 YTL'lik banknotlar bulunacak.
20 bin adetlik üretim
Merkez Bankası ayrı küpürler arasında aynı seri numarasına sahip banknotları bulabilmek için özel bir çalışma yapıyor. Toplam 20 bin adet üretilmesi planlanan kaplar için toplam 15 milyar liralık bütçe oluşturuldu. Kapların satış fiyatı içindeki banknot değeriyle eşit tutulduğu halde, Merkez Bankası, satışlardan senyoraj geliri elde etme imkanı bulacak.
Literatürde çok farklı tanımları bulunan senyoraj kavramı, Merkez bankalarının "paranın üretim maliyetiyle üzerinde yazılı değer arasındaki farktan" gelir elde etmesi anlamına geliyor. Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:36