MERKEZ'DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI...
Kurul, bu çerçevede faiz oranlarının uzun bir süre düşük düzeylerde tutulması gerekeceğini teyid etti.
Para Politikası Kurulu'nun 18 Mart 2010 tarihli toplantısının özeti yayımlandı. Kurul üyelerinin , mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki kısmi düzeltmeyle enflasyonun tekrar tek haneli seviyelere düşeceğini tahmin ettikleri belirtildi. Bununla birlikte Kurul, 2009 yılındaki geçici vergi indirimleri ve işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen yüksek oynaklık nedeniyle 2010 yılında enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğine dikkat çekti. Geçen yıl krize karşı yürürlüğe giren vergi indirimlerinin bu yıl enflasyonda mart ve nisan aylarında yukarı yönlü, haziran ve ekim aylarında aşağı yönlü bir etki yapacağına işaret edildi.
Yıllık enflasyondaki yükselişin enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kurul, uzun yıllar yüksek enflasyona maruz kalan Türkiye 'de fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesinin önemini vurguladı.
ENFLASYON DALGALI SEYİR İZLEYECEK
Para Politikası Kurulu, 2010 yılında enflasyonun dalgalı bir seyir izleyeceğini açıkladı. Yakın dönemde enflasyon beklentilerinde gözlenen artışın genel fiyatlama davranışlarında bozulmaya yol açması halinde ise Merkez Bankası 'nın müdahil olacağı belirtildi ve "Enflasyon Raporu'ndaki baz senaryoda öngörülen duruşa kıyasla daha erken bir parasal sıkılaştırmaya gitmekte tereddüt etmeyecektir." ifadesi kullanıldı.
Para otoritesi, enflasyonu 1,9 puan tetikleyen vergi artışlarının gelecek yılın ilk iki ayında etkisinin tamamen biteceğini düşünüyor. Bu doğrultuda enflasyonun, bir müddet hedefin belirgin şekilde üzerinde dalgalı bir seyir izledikten sonra yılın son çeyreğinden itibaren geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla tekrar düşüş sürecine gireceğini ve 2011'in ilk aylarında hedeflerle uyumlu seviyelere gerileyeceğini öngörüyor.
KREDİ PİYASASINDA OLUMLU GELİŞMELER SÜRÜYOR
İzlenen para politikasının desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmelerin sürdüğüne dikkat çeken PPK açıklamasında, "Yılın ilk iki ayında özellikle ticari kredilerde belirgin bir toparlanma gözlenirken, tüketici kredilerindeki toparlanma göreli olarak daha ılımlı bir seyir izlemektedir." değerlendirmesi yapıldı . Kurul, para politikasının gecikmeli etkilerinin kredi piyasasını desteklemeye devam edeceğini, bununla birlikte işsizlik oranlarının halen yüksek seyretmesinin ve dış finansman koşullarındaki göreli sıkılığın kredilerdeki artışı sınırlayacağını belirtti.
Kurul'un toplantı özetinde bir de öneri yer aldı: "Orta Vadeli Program (OVP)'da yer alan hedeflerin vergi ve fiyat artışlarından ziyade kurumsal ve yapısal iyileştirmeler yoluyla sağlanması halinde , orta vadede politika faizinin tek hanede kalmasının mümkün olduğu düşünülmektedir. OVP'nin ve Avrupa Birliği'ne uyum ve yakınsama sürecinin gerektirdiği yapısal düzenlemelerin hayata geçirilmesi konusunda atılacak adımlar büyük önem taşımaktadır."