Ekonomi
  • 17.2.2012 12:13

Mersin açıklarında petrol aramak için 10 firma başvurdu

BOLU  - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Doğu Akdeniz'de petrol arama çalışmalarına ilişkin, ''10'a yakın uluslararası firmanın da müracaat ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması ile alakalı çalışmalarımız var. Bunu yine hem uluslararası sermayeye hem de petrol üreticisi firmalara açtık. Bu çalışmalarımızı kısa sürede nihayetlendireceğiz'' dedi.
     Bolu'da, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Petrol Sanayi Derneğince (PETDER) düzenlenen ''Petrol Sektörü'' başlıklı toplantıya katılan Yıldız, toplantı öncesinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
     Yıldız, ''Akdeniz'de yürütülen petrol arama çalışmalarına ilişkin Kıbrıs Rum Kesimi'nden yöneticilerin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz-'' sorusuna, uluslararası hukuka aykırı hiçbir işlemin yanında olmadıkları yanıtını verdi.
     Kıbrıs Rum Kesimi'nin, kendi karasularının dışında arama yapmasını doğru bulmadığını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
     ''Arama çalışmalarının KKTC ile beraber değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Adilane olan budur. Doğru olan da budur. Bütün Kıbrıs halklarının aynı şekilde bu kaynaklardan istifade ediyor olması lazım. Gazimagosa'daki kara parçalarında çalışmalarımıza devam ederken, diğer yandan Akdeniz'de Antalya açıklarında yürüttüğümüz çalışmalar belli bir sistemde, belli bir program dahilinde devam ediyor. Bunun yanında 10'a yakın uluslararası firmanın da müracaat ettiği Mersin açıklarında petrol ve doğalgaz araması ile alakalı çalışmalarımız var. Bunu yine hem uluslararası sermayeye hem de petrol üreticisi firmalara açtık. Bu çalışmalarımızı kısa sürede nihayetlendireceğiz.
     Aslında petrol ve doğalgazın dünyada ticari bir kalem olmasına rağmen savaşın gerekçelendirilmesinde kullanılmasını, sektörün sahipleri olarak son derece üzücü buluyoruz. Gerek Akdeniz'de gerekse Kıbrıs'taki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının, mutlaka barışın önemli bir gerekçesi olması gerektiğini temenni ediyorum. Doğru olan da bu olacaktır.''
    
     -''Vatandaşımıza yansıttığımız her hangi bir sıkıntı yok''

    
     Bakan Yıldız, önceki gün Ukrayna'da incelemelerde bulunduklarını da anımsatarak, ''Hava sıcaklığının eksi 35'lere kadar çıktığını gördük. Avrupa'da soğuktan ölenlerin sayısı 600'e yaklaştı. Bu çok normal bir şey değil. Ülkelerine göre değişiyor. Bizde son 42 yılın en soğuğu, bazı ülkelerde son 60 yılın, Azerbaycan gibi ülkelerde ise son 110 yılın en soğuk mevsimi yaşanıyor'' ifadelerini kullandı.
     Doğalgazda bir sıkıntı olmadığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
     ''Hazar Denizinin kıyıdan itibaren donduğunu ve platformların bundan etkilendiğini görüyoruz. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 5 ayrı ülkeden doğalgazın 11 ayrı ülkeden de petrol alan ülke olarak tüketicimize vatandaşımıza yansıttığımız her hangi bir sıkıntı yok. Öngördüğümüz bir programlı kesintide yok. Sanayicilerimizin, ticarethanelerimizin, meskenlerimizin gerek doğalgaz temininde gerekse elektrikle alakalı temininde herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Lokal olarak 1 milyon kilometrelik bir hattın bulunduğu bir dağıtım şirketinden bahsediyoruz. Herhangi bir mahalledeki herhangi bir arızanın veya şehrin bir bölümündeki arızanın programlı kesinti gibi sunulması doğru şeyler değil. Açıkça ifade ediyorum. Biz atmosferi açık bir işletmecilik yapıyoruz. Bir yerde bir iletim hattı kopuyor o vefakar arkadaşlarımız, teknisyenlerimiz, teknikerlerimiz, mühendislerimiz 2 metre karın altında o noktayı bulmak durumundalar. Bunlar yol üzerinde felan da değil. Biz kendimize bahar mevsimi muamelesi yapamayız. Kış ayındayız ve kar yağıyor. Kar yağdığında işletim şartları sıkıntıya düşebiliyor. Vapur seferleri iptal edilebiliyor. Uçak seferleri iptal edilebiliyor. Duble karayolumuza çığ düşebiliyor, yol kapanabiliyor, 5 saat işletmeden çıkabiliyor. Ama elektrikteki kesinti çok büyük sıkıntı gibi gösteriliyor. Bunu ben sektörümüze bir haksızlık olarak görürüm.''
     Zaman zaman elektrikler olumsuz hava şartlarından dolayı kesilebildiğine de işaret eden Yıldız, ''Gerek doğalgazdan gerekse elektrikte şuana kadar yapılan işletmecilikten dolayı arkadaşlarımı tebrik ediyor, kutluyorum. Bizim içimizdeki fırtınayı dışarıya bir sessizlik olarak tercüme ettiler. Hiçbir mesken sahibi bundan olumsuz etkilenmedi. Bizim de amacımız görevimiz budur. İnşallah bir sıkıntı olmadan bu kışı da atlatırız'' diye konuştu.

3 şirkete petrol arama ruhsatı verildi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Çanakkale, Kilis ve Gaziantep illerinde 3 şirkete petrol arama ruhsatı verdi.
     Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Petrol Hakkına Müteallik Karara göre, Merty Enerji ile Hollanda merkezli Marsa Turkey B.V şirketlerine, Çanakkale ilindeki 48 bin 897 hektarlık alanda bulunan saha için yüzde 50'şer hisselerle dört yıl süre ile müşterek olarak petrol arama ruhsatı verildi.
     Hanedan Enerji'ye de, Kilis ve Gaziantep illerindeki 47 bin 881 hektarlık alanda bulunan sahada birinci yıl içinde 1 adet kuyu açması, aksi halde ruhsatın fesih işlemine tabi tutulması koşuluyla, dört yıl süreyle petrol arama ruhsatı verilmesine karar verildi.


 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 20:05

İLGİLİ HABERLER