Bilim
  • 27.11.2012 23:10

Mersin'de yeni bir böcek türü keşfedildi

KAHRAMANMARAŞ Sütçü İmam Üniversitesi'nde görevli Doç. Dr. Serap Avgın tarafından Mersin'de ormanlık alanda yeni bir böcek türü keşfedildi ve adına 'Epuraea Sütçüimamun' denildi.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, üniversitenin 20'nci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla üniversitede basın toplantısı düzenledi. KSÜ'yü Türkiye'nin saygın üniversitelerinden biri haline getirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Rektör Karaaslan, her yıl daha da büyüyen üniversitede eğitim kalitesini de artırdıklarını anlattı. Akademik çalışmaların da aralıksız sürdüğünü bildiren Karaaslan, Doç. Dr. Serap Avgın tarafından yeni bir böcek türünün keşfedildiğini söyledi.

'TEPKİLER OLABİLİR'

Bulunan yeni canlı türüne Kahramanmaraş'ta düşmana ilk kurşunu atan milli mücadele kahramanı Sütçü İmam'ın adından esinlenerek 'Epuraea Sütçüimamun' adının verildiğini ifade eden Rektör Karaaslan, şöyle konuştu:

"Bizim için bu böceği anlamlı kılan Sütçü İmam isminin verilmiş olması. Serap hocamız böyle bir şeyi yapmakla üniversitemiz adına güzel bir şey yaptı. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bu böcek bütün dünyada bu isimle anılacak. Bütün dünya Sütçü İmam ismini bu böcekle öğrenecek. Böyle bir isim verilmesi nedeniyle bazı tepkiler olabileceğine inanıyorum. Ama bu ismin literatüre geçmesi, en azından bazı kişiler tarafından nereden geldiğinin öğrenilmesi bana göre çok önemli bir olay. Artık bize düşen bundan sonra üniversitenin kalitesini yükselterek, Sütçü İmam'ın adını daha iyi formatta sunmak. Sütçü İmam'la ilgili resim ve kompozisyon yarışmaları yaparak gerçek anlamıyla anılmasını sağlama çabası içerisinde olacağız."

HEYECANINI PAYLAŞTI

Toplantıda konuşan Doç. Dr. Serap Avgın ise böceği Mersin'in Erdemli İlçesi'ne bağlı Aydınlar Köyü'ndeki bin 300 rakımlı bir dağda çukur tuzakları kurdukları sedir ağaçlarında tespit ettiğini açıkladı. Heyecanlı olduğunu dile getiren Avgın, şunları kaydetti:

"Böceğin boyutu 1.2 milimetre. Böceğin yeni bir tür olduğundan şüphelenince yurtdışındaki hocalarımızla karşılaştırdık ve emin olduk. Onlar da bu alanda çok isim yapmış en iyi hocalar. Bizim buradaki amacımız bilim dünyasına yeni bir canlı türü kazandırdık ve buna da üniversitemizin ismini vererek gerçekleştirdik. Verilen isme tepki alacağımı düşünmüyorum. Yeni bir canlı türüne isim verirken uluslararası kaideler var. Kafamıza göre isimler veremiyoruz. Ünlü bir kişinin ismi olabilir, ünlü bir yer olabilir ve böceğin bulunduğu yer olabilir. Tabi Sütçü İmam da biliyorsunuz önemli bir kişinin ismi, hem de bir yer ismi. Dikkatinizi çektiyse sonunda 'un' eki var, yani üniversiteden geldiği belli. İsim verirken yani kafamıza göre isim veremiyoruz, uymamız gereken uluslar arası kaideler var. Bu kaidelere uyarak bu isimleri verebiliyoruz. Buluş nedeniyle çok heyecanlıyız."

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:52

İLGİLİ HABERLER