Gündem
  • 1.3.2012 03:45

Merve Kavakçı'yı AK Parti Değil CHP kurtardı!..

CHP'nin Ergenekon'dan tutuklu vekilleri Balbay ve Haberal'ı kurtarmak için yaptığı hamle, Merve Kavakçı'ya yaradı.Merve Kavakçı'nın durumunu hesaba katmayan CHP'liler fena halde faka bastı.

28 Şubat sürecinin sembol isimlerinden biri olan ve o dönem Fazilet Partisi’nden İstanbul Milletvekili seçilen Merve Kavakçı’ya “iade-i itibar” yolunu, TBMM Başkanlık Divanı’nın yemin etmeyen tutuklu vekillere özlük haklarının verilmesi kararının açtığı ortaya çıktı

TBMM Başkanlığı, 18 Nisan 1999’da vekil seçilen, ancak yemin ettirilmeyen Kavakçı’nın vekilliğinin düşürüldüğü 14 Mart 2001’e kadar maaş dahil sahip olduğu özlük haklarının verilip verilmeyeceğini mercek altına aldı. İlk değerlendirmeler, mazbatasını aldığı gün vekil sıfatı kazandığı için Kavakçı’ya haklarının verilmesinin önünde bir engel bulunmadığını yönünde. Kavakçı’nın TBMM Başkanlığı’na başvuru yapması halinde, vekillikte geçirdiği süreyi kapsayan maaşı ödenecek, giriş kartları, sağlık hizmetleri, kırmızı pasaport gibi vekillerin sahip olduğu her türlü imkandan yararlanacak. 

18 Nisan 1999’da FP’den milletvekili seçilen Kavakçı’ya, başörtüsü nedeniyle Genel Kurul’da yemin ettirilmemişti.
Kavakçı’nın Bakanlar Kurulu izni olmadan başka ülkenin vatandaşı olduğu ortaya çıkınca, vatandaşlıktan çıkarılmış ve milletvekilliği sıfatı “yok hükmünde” kabul edilmişti. Bu yöndeki idari yargı kararı 13 Mart 2011’de TBMM Genel Kurulu’nda okunarak Kavakçı’nın milletvekilliği düşürülmüştü. Kavakçı milletvekili sıfatını yaklaşık 2 yıl taşımıştı.
Milletvekilliği düşürülen Merve Kavakçı’ya iade-i itibar verilmesi konusunda iktidar ve muhalefet partilerinden farklı tepkiler geldi. Anayasa Komisyonu Başkanı, AK Partili Burhan Kuzu, “Yasanın öngürdüğü anlamda düşme varsa söylenenlerin hiçbiri ona verilemez, çünkü vekil olmamış oluyor” dedi. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 19:51

İLGİLİ HABERLER