METEOROLOJİDEN UYARI: 'KAR FIRTINASI KAPIDA!..'
Çevre ve Orman Bakanlığı Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, yurdun kuzey kesimleri bugünden itibaren Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisine girecek.
FIRTINA 80-90 KM. HIZLA ESECEK
Yarın öğle saatlerinden sonra, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzey batısında yağış bekleniyor. Yağışlar yarın Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz kıyılarında yağmur, İç Anadolu'nun kuzeybatısı ile Batı Karadeniz'in iç kesimlerinde kar şeklinde olacak.
Yağışlı hava salı gününden itibaren tüm yurtta etkili olacak. Özellikle Doğu Karadeniz kıyıları, Akdeniz kıyıları ile Güneydoğu Anadolu'nun batısında yağmur, yer yer kar şeklinde olacak. Hava sıcaklığı yurdun batı kesimlerinde görülen poyraz fırtınası ile birlikte 6-8 derece azalacak. Yetkililer zaman zaman 80-90 kilometre hıza ulaşacak fırtına için vatandaşları dikkatli olması yönünde uyardı.
ÇIĞ VE DON TEHLİKESİ SÜRÜYOR
Kuvvetli poyraz fırtınası ile birlikte görülecek kar yağışı hafta sonuna kadar devam edecek. Güney ve doğu bölgelerimizde ise kuvvetli lodos ile birlikte beklenen etkili yağışların çığ riski oluşturacağı tahmin ediliyor. Soğuk hava güney sahillerinde bile sıcaklıkları eksi derecelere indirecek. Seracı ve naranciye işiyle uğraşanların etkili poyrazla gelecek olan donmalara karşı şimdiden tedbirli olmaları gerekir.
İSTANBUL’DA AKOM ALARMDA!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nce (AKOM), ilde bu gece yarısından sonra başlaması beklenen kar yağışına yönelik tüm tedbirlerin alındığı bildirildi. AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü hava tahmin raporlarına göre, İstanbul'da bu gece yarısından sonra kar yağışının başlayacağı ve yağışın yarın sabah saatlerinden itibaren etkili olacağı belirtildi. Kar yağışı için, Büyükşehir Belediyesinin tüm tedbirleri aldığı dile getirilen açıklamada, ''AKOM alarma geçerek, tüm ekiplerini plan çerçevesinde belirlenen noktalarda konuşlandırdı'' denildi.
Açıklamada, daha rahat ve güvenli bir trafik akışı için vatandaşlara kar lastiği kullanmaları önerilerek, ''Avrupa ülkelerinde zincir kullanılmadığı, zincirin asfalta büyük zarar verdiği ve maddi kayıplara neden olduğuna'' dikkat çekildi. AKOM, İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, İtfaiye, Ulaşım ve Sağlık Daire Başkanlıkları, Yol Bakım ve Onarım, Park ve Bahçeler, Atık Yönetim, İBB Trafik Müdürlükleri, İSKİ, İSFALT, İDO, İETT, İGDAŞ, Lojistik Destek Daire Başkanlığı ekiplerinin, kar yağışı nedeniyle alarma geçtiği, bütün çalışmaların AKOM'dan koordine edileceği belirtildi.
Hava yağış şiddetine göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden gerek personel ve gerekse araç takviyesi alınacak. Gerekli durumlarda büyükşehire hizmet veren müteahhit firmalardan da personel ve araç takviyesi yapılacak. Köprüler, üst geçitler, alt geçitler, otobüs durakları, vapur iskeleleri, meydanlar, hastaneler ve okul önlerinde ekipler tarafından kar küremesi yapılacak. Taksim, Sultanahmet, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Beyazıt, Eminönü, Bakırköy, Eyüp, Kavacık, Bağlarbaşı, Dudulu, Kadıköy, Üsküdar meydanları, Park Bahçeler ve Atık Yönetim Müdürlüğü ekiplerine zimmetlendi.''
YENİ KARLA MÜCADELE ARAÇLARI
Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekiplerinin, bu yıl İsviçre'den alınan, ''Kar Kaplanı'' adı verilen kar küreyen, süpüren, kurutan ve tuz serpen karla mücadele araçlarını kullanacağı belirtilen açıklamada, 6 aracın çevre yollarında görev yapacağı vurgulandı. İstanbul yollarında ilk defa hizmet verecek bu araçların 80 kilometre hızla gidebildiği, bir seferde 40 kilometrelik mesafede tuzlama yapabildiği ifade edilen açıklamada, yengeç yürüyüşü yapabilen aracın bıçağının iki kademeli olarak kar kürediğine işaret edildi.
Bu araçların ilk etapta, Avrupa yakasında Boğaz Köprüsü Gişeler ,Haliç, O3 Otoyolu, Mahmutbey, İstoç Vatan Caddesi, Hadımköy, Büyükçekmece S Virajı, Mimarsinan Kavşağı'nda, Anadolu yakasında da Boğaz Köprüsü Gişeler, Fenerbahçe Stadı, Harem-Kartal, Kartal-Gebze arasında görev yapacağı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:
''Toplam 3 bin 557 personel, bin 29 araç ile 24 saat esasına göre, vardiyalı olarak, kötü hava koşullarıyla mücadele edilecek. Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü depolarında 160 bin ton tuz, 2 bin 100 ton buzlanmayı önleyici solüsyon mevcut. Karla mücadele ilk etapta birinci öncelikli yollarda (ana arterler E-5 ve bağlantıları, TEM ve bağlantıları, meydanlar) çalışacaklar. Ara arterlerde ise ilçe belediyeleri kendi ekipleri ile yol açma çalışmaları yapacak ve ana arterlere bağlantı noktalarında ekip bulunduracak.
Geçen sene alınan karar gereği köy yolları ise Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan ''Traktör Ekipleri'' tarafından açık tutulacak. Köylerde yaşayan vatandaşlar, önlerine aparat takılan 149 traktör ile kendi köy yollarını açık tutacak. İstanbul'un çeşitli noktalarında; kazalara, TIR devrilmelerine ve benzeri olaylarda ağırlık kaldırabilecek 72 adet vinç de hazır bekletilecek.''