
MEZARDA BİLE RAHAT YOK!..
Emniyet, kayıp olarak aranan 2 bin 609 kişinin bulunması için savcılığa başvurdu. Kimsesizler mezarlığına defnedilen 2 bin 341 cenaze ile kimliği tespit edilemeyen bin 512 cesede DNA testi yapılması istendi
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, 23 adliyeye başvuruda bulunarak bugüne kadar Adli Tıp Kurumu'na gönderilen cesetler, beden ve kemik parçalarından doku örneğinin alınmasını talep etti. Kan ve doku özelliklerinin çıkarılması istenen cesetler üzerinde 'Moleküler Genetik İnceleme' yapılması için mahkeme kararının beklendiği bildirildi. Emniyet yetkilileri, halen kayıp olan 2 bin 609 şahsın kimsesizler mezarlıklarında toprağa verilen 2 bin 341 cenazenin büyük çoğunluğunu oluşturabileceğini vurguladı.
Kayıp şahısların akıbetinin tespit edilemediği olaylarda, yakınları ve kendisini tanıyan kişilerin vicdanının yaralandığı anlatıldı. Başvuruda şu ifadelere yer verildi:
SORUŞTURMA YAPILAMIYOR
"Teşhise elverişsiz, kimliksiz ve sahipsiz cenazeler ya da ceset ve doku parçaları kime ait olduğu belirlenemediğinden ağır cezalık suçlar soruşturulamamaktadır" denildi.
2005 ile 2010 yılları arasında yapılan toplam 11 bin 53 kayıp müracaatından 8 bin 444 kişinin görevlilerce bulunduğu ifade edildi. Bunlardan 10 kayıp şahsın öldürüldüğünün tespit edildiği ve bu konuda adli araştırma başlatıldığı kaydedildi. 2 bin 609 kayıp şahsın ise aranmasına rağmen bulunamadığı dile getirildi. İstanbul'da kimliği belirsiz 445 erkek ve 99 kadın olmak üzere toplam 544 cesedin kimliklerinin tespit edilmeye çalışıldığı aktarıldı. Türkiye genelinde ise 795 erkek ile 173 kadının mevcut yöntemlerle yapılan araştırmalara rağmen kimliğinin tespit edilemediği açıklandı.
İNCELEME ADLİ TIP'TA
Bu zamana kadar tüm kimliği belirsiz cesetlerden alınan doku örnekleri ile kayıp şahsın soyundan olan yakınlarından kan örneği alınacak. Bunlar Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Yapılacak DNA karşılaştırması ile de ölülerin gerçek kimlikleri tespit edilecek. Uygulama sayesinde kayıp şahısların akıbetleri de belirlenmiş olacak.