Gündem
  • 13.7.2007 10:38

MHP, ANA MUHALEFET OLABİLİR Mİ?

İSMET BERKAN/ RADİKAL

MHP, ANA MUHALEFET OLABİLİR Mİ?

 

Hemen hemen her gittiğim yerde insanlar bana sanki onlardan daha fazla şey biliyormuşum gibi seçim tahminimi soruyor. Genellikle yüzdelerden, rakamlardan söz etmemeye çalışıyorum ama rakam vermeyince de karşımdaki bir nevi hayal kırıklığına uğruyor, sanki ona zaten bildiği bir şeyden ötesini söylemediğimi düşünmeye başladığını belli ediyor.
Seçim tahmini yapmaya çekiniyorum, çünkü seçim tahminlerinin tutmasıyla değil tutmamasıyla ünlüyüm. Öte yandan, hepimiz bu toplumun içinde yaşıyoruz ve kendimizce gözlemler yapıyoruz ama bu gözlemlerimizi seçim tahminine dönüştürmek ne kadar doğru bunu bilmiyorum.
Biz gazetecilerin subjektif gözlemlerimizle Türkiye gerçeğinin uyuştuğuna geçmişte çok tanık olmadım, o yüzden tahmin yapmaktan çekiniyorum. Ama öte yandan güvendiğim kamuoyu yoklamalarının rakamlarını zaman zaman telaffuz ediyorum. Aslında onları siz de biliyorsunuz, kimi gazeteler bu rakamları yayımlıyor (biz prensip olarak yayımlamıyoruz).
İşte bu güvendiğim araştırmacıların başında da Radikal yazarı Tarhan Erdem ve onun şirketi Konda geliyor.
Dün sabah Tarhan beyle sohbet ederken çok ilginç bir olasılıktan söz etti. Baştan altını çizeyim, bir olasılıktan söz ediyoruz, anket sonucundan değil!
Bu olasılık şöyle: Eğer seçimde Cumhuriyet Halk Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi oy oranları arasında CHP lehine oluşacak olan fark 2 puandan az olursa, MHP'nin milletvekili sayısı CHP'den fazla olabilir. Yani, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidar olması halinde MHP anamuhalefet, bir MHP-CHP koalisyonu olasılığında ise Devlet Bahçeli Başbakan olabilir. Bütün bunlar MHP'nin oyu CHP'den daha az olduğu halde gerçekleşebilir!
Bu söylediğimin sadece bir olasılık olduğunu akıldan hiç çıkarmadan, bu olasılığı doğuran mantığı anlatmaya çalışayım:
MHP, az oy aldığı yerlerde kendi ortalamasından ÇOK AZ, çok oy aldığı yerlerde ise kaçınılmaz olarak kendi ortalamasından ÇOK oy alıyor ve MHP belli bölgelerde yoğunlaşıyor. Buna karşılık CHP'nin oyları ise üç aşağı-beş yukarı kendi ortalamasına yakın biçimde dağılıyor.
Bu durumu şöyle tercüme etmek mümkün: MHP'nin bir milletvekili kazanması için gereken oy sayısı CHP'ninkinden daha az.
Öte yandan, anketlerde MHP'ye oy vereceğini söyleyenler içinde erkeklerin sayısı kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla. Bilinen toplum yapımız içinde erkeklerin kadınlara söz geçirip oyları kendi partilerine, yani MHP'ye yöneltmeleri mümkün. Bunun sonucunda MHP'nin oyunun bugün beklenenin üstüne çıkması kuvvetli bir ihtimal.
Anketlere göre MHP ile ilgili bir diğer bulgu, seçmenlerin ikinci tercihleriyle ilgili sorulara verdikleri cevapta gizli. Tarhan Erdem'in verdiği bilgiye göre AKP, CHP ve DP'ye oy vereceğini söyleyenlerin yüzde 22-31 arası kesiminin ikinci tercihi MHP. Bu da, MHP'nin son güne kadar oy toplama olanağının bulunduğunu gösteriyor.
Bütün bu varsayımlar ve bulgular ışığında baktığımızda, CHP ile MHP arasındaki oy farkı yüzde 2'nin altına düştüğünde, MHP'nin CHP'den daha fazla milletvekilliği kazanma ihtimali yüksek.
Yani, MHP, gerçekte CHP'den daha az oy aldığı halde daha fazla milletvekili çıkarıp anamuhalefet partisi veya Başbakanı belirleyen iktidar partisi olabilecek. Ama dediğim gibi, iki parti arasındaki farkın yüzde 2'den az olması şartıyla.
Peki acaba şu anda iki partinin durumu ne? Tarhan Erdem'in Konda araştırma şirketinin verilerine göre CHP'nin oyu halen yüzde 18-20, MHP'nin oyu ise yüzde 14-17 aralığında. Ve tam 10 gün sonra oylarımızı katlayıp zarfa koyacak, sandığın içine atacağız.

 

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:27

İLGİLİ HABERLER