Bilim
  • 20.2.2017 00:13

Milli 'ATAR' ile siber saldırılar tarihe karışacak

Yerli bir yazılım firması, kimi kurumlarda günlük 4 bine ulaşan siber saldırıları bir dakikadan daha kısa sürede tespit edip savuşturabilen "ATAR" isimli yazılım geliştirdi.

Yerli bir yazılım firması, kimi  kurumlara yönelik günlük 4 bine ulaşan siber saldırıları bir dakikadan daha kısa  sürede belirleyerek savuşturabilen bir yazılıma imza attı.

Çeşitli yarışmalarda ödül alan yazılım, normalde 2 bin bilgi işlem  personelinin ilgilenmesi gereken sorunu otomatik olarak çözebiliyor

Hacettepe Teknokent'te faaliyetlerini sürdüren İnnovera firmasının  Yönetici Ortağı Burak Dayıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde bütün  kuruluşların siber saldırılara maruz kaldığını söyledi.

Siber saldırı alarmları için her kuruluşun yatırım yaptığını dile  getiren Dayıoğlu, "Az alarm alan günde 300, banka ve telekomünikasyon şirketleri  ise 3-4 bin alarm alıyor." dedi.

Söz konusu alarmları tek tek incelemek için kurumlarda yeterli sayıda  personel bulunmadığını ifade eden Dayıoğlu, "Bu alarmları gören kişinin, bunların  herhangi birine bakıp 'Ahmet'in bilgisayarına acaba virüs mü bulaştı?' diye  incelemesi gerekiyor. Büyük bir banka için günde 4 bin alarm tespit ediliyor.  Kurum personeli ise bunun 5 tanesine bakabiliyor, ama kalan 3 bin 995 tanesinin  herhangi birinden gol yiyebiliyor." diye konuştu.

Bu sorunun Türkiye'ye özgü olmadığını vurgulayan Dayıoğlu, "Biz de  burada problemi gördük ve güvenlik personelinin yeterli olmadığını tespit ettik.  Bu işi bir robota yaptırmaya karar verdik. 'ATAR' adını verdiğimiz, tehditleri  otomatik olarak analiz edip yanıt veren bir robot yazılım ürettik. Robot, siber  güvenlik alarmlarını alıyor, ona önceden ilgili kurumun bilgi işlemcisi bir tarif  veriyor, robota ne yapacağını öğretiyor." ifadelerini kullandı.

2 bin kişinin işini bir dakikada yapıyor

Bugünün koşullarında 4 bin siber saldırı alarmı alan bir kuruluşun,  bunları bertaraf etmek için 2 bin personel istihdam etmesi gerektiğine dikkati  çeken Dayıoğlu, "Bu yazılım bütün saldırılara genel olarak bir dakikanın altında  yanıt verebiliyor." ifadesini kullandı.

Dayıoğlu, şu an müşterileri arasında bazı bankaların yanı sıra Türk  Telekom ve Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kuruluşların da yer aldığını söyledi.

Ürünün yerli olmasının yanında ihraç edilebilir seviyede olduğuna  işaret eden Dayıoğlu, "Dünyada alternatifi az olan bir teknoloji geliştirdik. Bu  anlamda ABD ve İsrailli firmalardan geride değiliz. Hızlı büyüyen bir firmayız,  yılı 30 müşteriyle kapatmayı planlıyoruz." dedi.

Belirlenen senaryoya göre hareket ediyor

Programın kendisine iletilen senaryo çerçevesinde işlem yaptığını,  dolayısıyla hata yapmadığını belirten Dayıoğlu, senaryonun doğru kurgulanmasının  yazılımın görevini yerine getirebilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.  Dayıoğlu, ilk başlarda kullanıcının yazılıma fazla güvenmeyebileceğini düşünerek  onay mekanizması kurduklarını, yurt dışındaki firmaların ürünlerinde bu  mekanizmanın da bulunmadığını kaydetti.

Yazılımın gelecekte ortaya çıkması muhtemel bilgisayar yazılımlarıyla  uyumlu olabilmesi için sistemi sürekli geliştirmeye çalıştıklarını anlatan  Dayıoğlu, "Bu yazılımlara senaryo hazırlayanların gelecekte ortaya çıkabilecek  saldırılara karşı da senaryo hazırlaması gerekiyor. Yazılım buna da imkan  veriyor." diye konuştu.

Üç ülkeye ihracat başlıyor

Dünyada bu seviyede ürün üreten firma sayısının çok sınırlı olduğunu  vurgulayan Dayıoğlu, Türkiye'de ise yazılımın örneğinin bulunmadığını belirtti.

Yazılımı Türk Telekom ile geliştirdiklerini ifade eden Dayıoğlu, bu  kuruluşun yazılım sayesinde saldırılara çok hızlı yanıt verebilir hale geldiğini  söyledi. Türk Telekom'un anılan yazılımla yılın en iyi veri merkezi ödülünü  aldığını dile getiren Dayıoğlu, bunun dışında kendilerinin de 20 bin firmanın  katıldığı Start-Up İstanbul adlı uluslararası yarışmada "dünya çapında büyüme  potansiyeli olan Ar-Ge projesi" kategorisinde ikincilik ödülü aldıklarını  bildirdi.

Dayıoğlu, yazılımın geçen yıl 30 Ağustos'tan bu yana kullanıldığını ve  bazı bankaların ürünü satın aldığını belirterek, "İhracat hedeflerimiz kapsamında  Suudi arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri veİngiltere'ye satışa başlıyoruz."  diye konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 19.2.2017 23:51

İLGİLİ HABERLER