Dünya
  • 11.10.2024 17:11

Milton Kasırgası 6 milyon kişi karanlıkta kaldı

ABD'de etkili olan Milton Kasırgası ulaştığı kentlerde hayatı felç etti. Florida eyaletinde kasırga nedeniyle yaklaşık 2.6 milyon kişi elektriksiz kalırken, karavan tipi evlerin bulunduğu bölgede ölenlerin olduğu bildirildi

Florida, Milton Kasırgası'nın yol açtığı hasardan ve iki hafta önce yaşanan Helene Kasırgası'nın kalıcı etkilerinden kurtulmaya çalışırken, araştırmalar uzun vadeli sağlık sonuçlarının yıkıcı olabileceğini öne sürüyor.

Nature dergisinde yayımlanan ve ABD'de 1930-2015 yılları arasında meydana gelen 500'e yakın tropikal siklonu inceleyen yeni bir araştırma, büyük fırtınaların fırtınalardan sonra binlerce ekstra ölüme yol açtığını ve halk sağlığı üzerinde kalıcı etkiler bıraktığını öne sürdü.

Ek ölümlerin nedenleri henüz netlik kazanmadı ancak yapılan araştırmalar, bunların sosyoekonomik nedenler, bulaşıcı hastalıklar ve kalp hastalığı ve zihinsel stres gibi kronik sağlık sorunları üzerindeki kötüleştirici etkilerle ilişkili olabileceğini öne sürüyor .

Rachel Young, ABC News'e yaptığı açıklamada, "Fırtınanın hemen sonrasındaki dönemden çok daha uzun süre devam eden yüksek ölüm oranları olduğunu ve bunun 15 yıla kadar sürdüğünü görüyoruz." dedi.

"Çok uzun yıllar boyunca çeşitli kanallardan gerçekleşen bu dolaylı ölümlerin fırtına başına 7.000 ila 11.000 ölüme eşit olduğunu tahmin ediyoruz. Bu da resmi ölüm sayısından 300 kat daha fazla" diye devam etti.

Bu, her yıl 55.280 ile 88.080 arasında fazladan ölüm anlamına geliyor. Çalışma ayrıca kasırgaların ve bunların artçı etkilerinin ABD'de kaydedilen tüm araba kazaları, bulaşıcı hastalıklar ve savaş ölümlerinin toplamından daha fazla ölüme neden olduğu ve toplamda 3,6 milyon ile 5,2 milyon arasında ölüme yol açtığını buldu.

Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlanan 2018 tarihli bir araştırma , 2017'deki Maria Kasırgası'nın sonrasını inceledi ve resmi olarak fırtınaya atfedilen 64 ölüm sayısına kıyasla, 1.139 ek ölüm bildirildiğini kaydetti.

Diğer çalışmalar, tropikal siklonların yaşlı yetişkinlerde , özellikle solunum yolu ve enfeksiyon hastalıkları nedeniyle hastaneye yatışları %10'a kadar artırabileceğini göstermiştir .

Bazı araştırmalar, düşük gelirli insanların sağlık hizmetlerine daha az erişebildiğini ve renkli toplulukların zararlı kirliliğe maruz kalma olasılıklarının daha yüksek olduğunu , bu nedenle bir fırtınanın ani ve artçı etkilerine karşı daha savunmasız olduklarını ileri sürüyor.

Nature araştırması, bebeklerin ve siyah toplulukların bir fırtınadan sonra özellikle risk altında olduğunu ortaya koydu. Bebek ölümlerinin yaklaşık %99'u 21 aydan daha uzun bir süre sonra gerçekleşiyor, bu da fırtınadan sonra doğan bebeklerin bile etkilendiği anlamına geliyor. Ayrıca, siyah topluluklardakiler beyaz topluluklara kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya.

Nature dergisinde yayınlanan araştırmada bu farklılıkların neden var olduğu özel olarak incelenmemiş olsa da araştırmacılar hala bu olguyu daha iyi anlamak için çalışıyorlar.

"Amerika Birleşik Devletleri'nin Güneydoğu kesiminin, ülkenin geri kalanına kıyasla bebek ve genç nüfus için yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu biliyoruz," dedi Young. "Ve tropikal siklonların - bu eyaletlerin tropikal siklonlardan çok fazla etkilendiğini - Güneydoğu ile ülke arasındaki bu tür ölüm oranlarındaki farkın başlıca nedeni olduğunu görüyoruz."

Fırtına dalgaları, büyük bir hava olayının sona ermesinden uzun süre sonra bile sağlığa zarar verebilecek başka bir olgudur. Kasırga Milton'dan sonra, su Florida'nın bazı bölgelerinde altı fit yüksekliğe kadar yükseldi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne göre, bu tür dalgalardan sonra su kaynaklı hastalık riski %50'ye kadar artabilir ve bu da küf, alerjenler ve kirli su nedeniyle solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir.

Young, temizleme ve iyileştirme çalışmalarının çok ötesinde devam eden halk sağlığı zorluklarının, doğal afetlere nasıl yanıt verileceği belirlenirken değerlendirilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken bir konu olduğunu söyledi.

"İnsanların yardım alma konusunda önemli gecikmeler yaşamasını istemiyoruz," diye ekledi Young. "Daha proaktif bir afet politikası ve olayın ardından sadece müdahale etme yönünde bir baskı var."


 

Güncellenme Tarihi : 11.10.2024 17:16

İLGİLİ HABERLER