Gündem
  • 18.6.2024 15:40

Mısır emniyeti maçta Filistin bayrağı açıp İsrail aleyhinde slogan atan 200 taraftarı tutukladı

Mısırlı Al Ahly taraftarları İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşını protesto ettikleri için tutuklandı

200'den fazla Al Ahly hayranı, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı slogan attıkları ve Filistin bayrağını kaldırdıkları için güvenlik güçleri tarafından tutuklandı.

Prohibited wavin' flag: Palestinian solidarity and football

Mısır futbol kulübü Al Ahly'nin 200'den fazla taraftarı , İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı sloganlar attıkları ve İskenderiye Ordu Stadyumu'nda Filistin bayrağını kaldırdıkları için güvenlik güçleri tarafından tutuklandı. Gelen tepkiler üzerine ertesi gün serbest bırakıldılar..

Mısır İnsan Hakları Ağı (ENHR), Cuma günü Pharco FC'ye karşı alınan 2-1 galibiyet sırasında taraftarların güvenlik güçleriyle çatıştığını bildirdi.

Taraftarların Filistin yanlısı sloganlar atması güvenlik güçlerinin dikkatini çekti. Taraftarlar Filistin bayrağını dalgalandırmaya başladıktan sonra güvenlik güçleri taraftarlarla şiddetli bir şekilde saldırmaya başladı ve taraftarları stadyumu terk etmeye zorladı.

Ancak güvenlik güçleri onları takip etti ve bu da daha fazla çatışmaya yol açtı; bu sırada 200'den fazla kişi tutuklandı ve soruşturma için Murgham bölgesindeki yerel Ulusal Güvenlik Teşkilatı genel merkezine, Amreya polis karakoluna ve İskenderiye Güvenlik Güçleri kampına götürüldü.

ENHR'nin bildirdiğine göre Cumartesi günü Ahly hayranları, gelecekte bu tezahüratları ve faaliyetleri tekrarlamaları halinde yeniden tutuklanma ve soruşturmayla tehdit edildikten sonra farklı zamanlarda serbest bırakıldı.

ENHR, 100'den fazla Mısırlının, Gazze'ye destek vermeleri ve İsrail'in bölgeye karşı devam eden savaşına karşı olduklarını açıkça göstermeleri nedeniyle siyasi suçlamalarla aylardır gözaltına alındığını söylüyor.

Ağ, yaptığı açıklamada, "Mısırlı yetkililer tarafından, çoğu Filistin halkına karşı yapılan katliamlara karşı çıkan gençlerden oluşan vatandaşlara yönelik tüm ihlalleri ve tutuklamaları kınadığını" yineledi.

Filistin'e destekleri nedeniyle tüm tutukluların, tutukluların ve duruşma öncesi tutuklu bulunanların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el-Sisi'nin rejimi, bu tür protestoların tırmanabileceği ve ülke içi şikâyetlere ilişkin daha geniş protestolara yol açabileceği korkusuyla Gazze'yle dayanışma amaçlı her türlü protestoyu sert bir şekilde bastırdı.

1 Mayıs'ta Filistin'i desteklemek için bayrak kaldıran altı Mısırlı   İskenderiye'de gözaltına alındı. 23 Nisan'da 16 Mısırlı,   Kahire'deki BM Kadın Ofisi dışında Sudan ve Gazze için feminist dayanışma eylemine katıldıkları için tutuklandı. Bu arada haftalar önce, Kahire Gazeteciler Sendikası önünde düzenlenen barışçıl Filistin yanlısı gösteriler sonrasında 10 aktivist tutuklanmıştı.

Sisi'nin 2013'te iktidara gelmesinden bu yana rejimi, çoğu yargılanmadan 60.000'den fazla siyasi aktivisti ve insan hakları savunucusunu parmaklıklar ardına koydu. On binlerce kişi ise seyahat yasaklarına, keyfi tutuklamalara maruz kaldı   veya sürgüne zorlandı.

Güncellenme Tarihi : 18.6.2024 15:52

İLGİLİ HABERLER