Mısır iflas ediyor.. Krizi nedeniyle Mısır piyasaları felç oldu, tüccarlar ticareti durdurdu
Mısır Paundu dibe vurdu.. krizi nedeniyle Mısır piyasaları felç oldu, tüccarlar ticareti durdurdu ve fabrikalar kapanma korkusu yaşadı
Habervitrini özel haberidir…Mısır poundu dolar karşısında önemli bir düşüş yaşıyor ve bu da Mısır'da altına talebin artmasına neden oldu.
Mısır poundunun dolar karşısında hızla değer kaybetmesi ve devlet bankalarında döviz bulunmaması nedeniyle Mısır piyasalarında tam bir felç durumu yaşandı.
Birçok tüccarın durum istikrara kavuşuncaya kadar ticareti durdurdu, fabrikaların büyük çoğunluğu kapanma korkusuyla üretim kapasitelerini azalttı.
Büyük tüccarları yurtdışına yüklü miktarlarda ihracat döviz kaçırmakla suçlayan ve onları mevcut krizden kısmen sorumlu tutan İçişleri Bakanlığı'nın başlattığı güvenlik kampanyaları sonrasında çok sayıda altın dükkânı da kapılarını kapattı.
Paralel piyasadaki döviz kuru ise Aralık 2023 ortasındaki 58 pounda kıyasla Ocak 2024'ün ikinci yarısında yüzde 28 artarak 74 pound civarına yükseldi.
Geçtiğimiz hafta hızlı bir yükselişe geçen döviz kuru, 31 Ocak 2024 Çarşamba akşamı da ciddi oranlarda düşerek 66 liraya ulaştı.
Mısır poundunun takası için kullanılan karaborsa, resmi kur ile döviz kuru arasındaki büyük fark nedeniyle talep görüyor.
Arabi Post'a konuşan bazı tüccar ve fabrika sahipleri, piyasalarda meydana gelen tüm hareketlerin paralel piyasada Mısır poundunun dolara karşı fiyatının değerlendirilmesiyle bağlantılı olduğu ve tüccarlar ile bayiler arasındaki alışverişin paralel piyasada gerçekleştiği konusunda hemfikir.
Bazı emlak, araba ve yüksek fiyatlı elektrikli cihaz satıcıları vatandaşlardan aldıkları parayı Mısır lirası yerine dolar cinsinden ödemelerini istedi.
"Yıkılan evler"
Bir plastik fabrikası sahibi, Arabi Post'a, 2024 yılı başında yaklaşık bir ay boyunca resmi bankalardan doları alamadığını, bunun da onu satın almak için karaborsaya yönelmesine yol açtığını söyledi. Resmi fiyatlar ile paralel fiyatlar arasındaki büyük fark üretim maliyetlerine yansıdı.
Bu durum, piyasaların satın alma gücünde de belirgin bir düşüşe yansıdı ve önümüzdeki günlerde durumun nelere yol açacağını beklerken üretim hatlarının çalışma oranlarının yarıdan fazla azalmasına neden oldu.
İsminin açıklanmasını istemeyen konuşmacı, mevcut krizin en fazla bir veya iki ay daha devam etmesinin fabrikaların kapanmasıyla sonuçlanacağına, zira bu düşüşün sonucunda sanayi yüklerinde yüzde 160'a varan bir artışa yol açacağına inanıyor.
Öte yandan hükümetin 2024 yılı başından itibaren birçok kamu hizmetinin fiyatlarını artırması elektrik ve ulaşım fiyatlarının artmasına neden oldu.
Buna karşılık, krizin müşterilerin fiyatlarını sürekli artıran birçok şirkete olan güvenini kaybetmesiyle temsil edildiği ve onları bir daha çekme ihtimalinin olmayabileceği göz önüne alındığında, arz oranları önemli ölçüde düştü.
Mısır hükümetinin, Merkez Bankası'nın Mısır poundunda günlük çekime son verme kararından sonra, Merkez Bankası'nın 150 bin paundu aşan para çekme onayını almayı beklemenin ”olduğunu gösteren fabrikaların ve büyük şirketlerin acılarını iki katına çıkardığına inanıyor.
31 Ocak 2023 Çarşamba günü Mısır Merkez Bankası, bankalara, bir müşterinin tek hesabından veya tüm hesaplarından günlük para çekme işlemleri için maksimum limiti 150.000 pound olarak belirlemeleri yönünde talimat vererek, maksimum limitin nakit çekme veya çek yoluyla çekilmesi için geçerli olduğunu belirtti.
Fiyatlar gün içinde birkaç kez artıyor
Mısır'daki en büyük kümes hayvanı şirketi sahiplerinden biriyle görüşen "Arabi Post" , adının anılmamasını talep ederek, Mısır poundundaki değer kaybının geçtiğimiz ay yem fiyatlarında yüzde 65'e kadar artışa neden olduğunu açıkladı.En büyük sorun, mevcut olmayan döviz gerektiren ithalat operasyonlarının zorluğu nedeniyle şirketin bu yemleri sağlayamamasıdır.Ayrıca tüccarların şirketlere yerel yem tedarik etme konusundaki isteksizliğine ve Mısır poundu döviz kurlarının istikrarını beklediklerine de dikkat çekti.
Aynı sözcü, piyasalarda hakim olan karışıklık ve yem kıtlığının, üreticileri büyük ölçüde etkilemesine neden olduğunu ve çok sayıda kanatlı hayvan firmasının maruz kaldıkları kayıplar nedeniyle piyasadan ayrılmasının beklendiğini söyledi. Bazı yem firmalarının nihai ürün olarak tonlarca soya fasulyesi, mısır ve yem fiyatlarını yaklaşık her saat başı değiştirdiğine dikkat çekti.
Bu durum şirketlerin kafasını karıştırıyor ve bir kilo kümes hayvanının fiyatını belirleyemiyorlar, bu da piyasalarda kümes hayvanı fiyatlarında büyük bir artışa neden oluyor ve fiyatın bir gün içinde birçok kez değişmesine neden oluyor. Karaborsadaki dolar fiyatlarına bağlanan yem fiyatlarındaki farklılık sonucu." .
Kaynak, Mısırlı şirketlerin yurt dışından birçok yem tedarikçisini, sevkiyatların günlerce birikmesi, ülkeye girişin zorluğu gibi birçok nedenden dolayı kaybettiğini, bunun yanı sıra birçok firmanın büyük kayıplara maruz kalmasının, bu durumun onları iflasa sürüklediğini vurguladı. Özellikle satın aldıkları şeyin değerini dolar cinsinden ödemek.
Bu bağlamda, "Mısır hükümetinin döviz tüccarlarına karşı başlattığı artan güvenlik kampanyaları nedeniyle birçok şirket sahibinin, karaborsa da dahil olmak üzere dolar sağlamakta zorlandığını" açıkladı.
Soya fasulyesi fiyatları da Aralık 2023 sonundaki 28 bin pounda kıyasla Ocak 2024'te %47 oranında artarak ton başına 41 bin pounda yükseldi.
Mısır fiyatları da yükselerek ton başına 13 bin liradan 18 bin liraya yükselirken, yem fiyatı da yüzde 40 artışla 18 ve 19 bin liraya kıyasla ton başına 26,6 bin liraya ulaştı.
Mısır poundu krizi ve satın alma gücündeki düşüş
Üretim hammaddesi sıkıntısı, bir takım tekstil üretiminin durdurulması sonucunda fabrikasını kapatmak üzere taşınacağını “Arabi Post”a doğrulayan hazır giyim üreticilerinden biri için de durum pek farklı değildi. fabrikaların yurt dışından ithalat yapmaları ve ithalat işlemleri için ihtiyaç duyulan doların sağlanmasında büyük zorlukların varlığı.
Ayrıca 2024 yılında giyim fiyatlarında yaşanan önemli artış, satın alma kapasitesinin önemli ölçüde azaldığı zorlu ekonomik koşullar nedeniyle Mısır vatandaşlarının satın almaktan kaçınmasına neden oldu.
Kış sezonunun giyim üreticilerinin her yıl beklediği bir sezon olduğunu ancak bu yıl fabrikaların büyük kayıplar yaşadığını anlatan sözcü, bazı fabrikaların herhangi bir kayıptan korunmak için fiyatlarını ciddi oranda artırma yoluna gittiğini, aynı zamanda da aynı zamanda fabrikaların büyük kayıplar yaşadığını ifade etti. Kayıplarını telafi etmeye çalıştı ama düştüler, satın alma gücünün düşmesi ikilemiyle karşı karşıya kaldılar ve bu da üretim hatlarını yaklaşık %70 oranında azaltmalarına neden oldu.
Mısır piyasaları, Mısır poundunun dolara karşı yaşadığı kriz nedeniyle felce tanık oluyor - Reuters
Karaborsa kontrolden çıkıyor
Uluslararası Para Fonu , 31 Ocak 2024 Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Mısır'a hibe edilen 3 milyar dolarlık mali programın desteklenmesi kapsamında ekonomi politikaları, reformlar ve finansman paketi konusunda Mısır hükümetiyle müzakerelerin devam ettiğini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu Orta Doğu ve Orta Asya Departmanı Direktörü Jihad Azour, müzakerelerin aynı zamanda üzerinde anlaşmaya varılan kredinin gelecekteki ödemelerini de ele aldığını ve Fon'un, eğer bir anlaşma varsa, kredinin değerini artırmayı düşünmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyledi. Buna ihtiyaç, Mısır'daki döviz kurunun serbestleştirilmesinin bir rol oynadığını vurgulamak. Ekonomiyi korumak ve ihracat fırsatlarını geliştirmek, özel sektörün rolünü güçlendirmenin önemine işaret etmek önemlidir.
IMF görüşmelerine paralel olarak altın piyasasını kontrol altına almaya çalışan Mısır hükümeti, dolar krizine neden olmakla suçladığı tüccarlara karşı güvenlik çubuğunu karaborsadan büyük miktarlarda satın alıp depolayarak kullandı. Altın alımlarını güvence altına almak için onları külçe altın depolamak ve fiyatlarını manipüle etmekle suçladı.
Altın takı dükkânlarının sahiplerinden biri "Arabi Post"a, tüccarlara ve dükkân sahiplerine karşı art arda yapılan kampanyaların ardından, hükümetin suçlamalarının mantıksız olduğunu belirterek, geçen haftanın tüm günü boyunca dükkânının kapılarını kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Doları yasal yollardan elde etmek için bankalara vermiyor.
Mısır poundu krizi Mısır'daki altın piyasalarına ve fabrikalara zarar verdi - Reuters
Ayrıca şunları ekledi: "Hükümet, tüccarları karaborsanın kurbanı haline getirdi ve ülkedeki 'büyük adamların' dolar üzerinde gerçekleştirdiği kapsamlı spekülasyon operasyonlarıyla durumun kontrolden çıktığı söylenebilir. Bu da altın tüccarlarına zarar verdi."
Aynı sözcüye göre pound ve külçe altının piyasalardan kaybolmasının ana nedeni, "Mısır vatandaşlarının büyük bir bölümünün altınlarını koymak yerine satın almaya gitmesi nedeniyle kısa bir süre içinde bunları satın almaya yönelik benzeri görülmemiş bir talep". Yıl başında getirisini veren banka sertifikaları ve vatandaşlar külçe satın almayı tercih ediyor." Ve altın liralar, altın takı imalatına para ödememek için yanında tüccarların da daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. hizmet eksikliği."
24 ayar altının 1 gram fiyatı yaklaşık 4 bin 575 liraya ulaşırken, en çok işlem gören 21 ayar altının fiyatı 4 bin Mısır lirasına, 18 ayar altının fiyatı ise 3 bin 428 liraya ulaşırken, poundun fiyatı da 32 bin liraya yükseldi. Ons fiyatı ise 142 bin 171 liraya ulaştı.
Pul ve Tartılar Kurumu'nun yayınladığı resmi rapora göre altın piyasasında işlem hacmi yıllık 65 tonun üzerine ulaşıyor. Bu pazarın büyüklüğünün %90'ından fazlasını oluşturan altın takılar başta geliyor.
Mısır'ın yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve döviz kurundaki düşüş nedeniyle güvenli liman olarak görülen altın satın alma talebi 2023 yılında 2022 yılına göre yüzde 30'dan fazla arttı.
Güncellenme Tarihi : 4.2.2024 14:45