
Mısır : İsrail'in kendi topraklarında düzenleyeceği bir suikastı savaş sebebi sayacak
Mısır'ın İsrail'i kendi topraklarındaki Hamas yetkililerine yönelik bir saldırı düzenlememesi konusunda uyardığı bildirildi.
Mısırlı yetkililere göre Mısır, "İsrail'in Kahire'deki Hamas liderlerini hedef alan planlarını keşfetti" ve İsrail'i "herhangi bir saldırıya kuvvet kullanarak karşılık verileceği" konusunda uyardı.
Middle East Eye'a konuşan üst düzey bir güvenlik kaynağı, "İstihbarat raporları İsrail'in bir süredir Kahire'deki Hamas liderlerine suikast planladığını gösteriyor, zira Mısır geçtiğimiz iki yıl içinde kentteki ateşkes görüşmeleri sırasında daha önceki bir girişimi engellemişti" dedi.
Katar'daki son saldırı bu yöndeki endişeleri artırdı.
Üst düzey Mısırlı yetkililerin yaptıkları açıklamalar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "İsrail'in diğer ülkelerde Hamas'ı hedef alacağı" yönündeki tehditlerine yanıt olarak geldi.
Güvenlik kaynağı, "Mısır topraklarında Hamas liderlerinin hayatına yönelik herhangi bir girişim, Mısır tarafından egemenliğinin ihlali ve buna bağlı olarak İsrail tarafından misilleme yapmaktan çekinmeyeceğimiz bir savaş ilanı olarak değerlendirilecektir" dedi.
Hamas'ın önde gelen isimlerinin Mısır'da yaşadıkları resmi olarak açıklanmamış olsa da, güvenlik kaynağı MEE'ye yaptığı özel açıklamalarda, bazılarının Aksa Tufanı'ndan önce bile yıllardır ülkede ikamet ettiklerini ifade etti.
Kaynak, "Mısır-İsrail ilişkileri, Tel Aviv'in olası bir Gazze ateşkesi konusundaki kararsızlığı nedeniyle son aylarda zaten gergindi" dedi.
Üst düzey bir istihbarat yetkilisi geçen hafta Doha saldırısından önce yaptığı açıklamada Mısır ile İsrail arasındaki yazışmaların tamamen kesildiğini ve Gazze'de ateşkes sağlanmasına yönelik görüşmelerde hiçbir ilerleme kaydedilmediğini vurgulamıştı.
Middle East Eye'a konuşan ve güvenlik kaygıları nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir güvenlik analisti, söz konusu uyarılarının Hamas'ı korumakla değil Kahire'nin bölgedeki yerini nasıl gördüğüyle ilgili olduğunu belirtti.
Analist şunları söyledi:
"Mısır Hamas'ı savunmuyor. Zaten gruba şüpheyle bakıyor ve onu yasa dışı Müslüman Kardeşler ile ilişkilendiriyor. Ancak Mısır kendisini en stratejik Arap ülkesi olarak görüyor ve İsrail'in topraklarına saldırması bir tür aşağılanma olarak görülecektir. Bu durum Mısır'ın prestijini sarsacak ve Doha'nın son aylarda barış görüşmelerinde daha etkili olmasına rağmen korumaya çalıştığı bölgesel statüsünü tehlikeye atacaktır.
İsrail'in Kahire'de kontrolsüz bir şekilde suikastlar düzenlemesine izin verilmesi halinde Mısır'ın Gazze'de güvenilir bir ara bulucu olarak hareket etme kabiliyeti çökecektir. Mısır'da geçmişten bugüne gelen yönetimler bu role büyük yatırım yaptı. Başkente yapılacak bir saldırı bu imajı yerle bir edecek ve bölgeye Mısır'ın kendi arka bahçesini bile koruyamadığını gösterecektir."
Güncellenme Tarihi : 13.9.2025 22:12