Dünya
  • 11.8.2024 20:50

Mısır'ın ihtiyacı olan buğdaydan 10 kat fazla alan Bakan yolsuzluktan istifa etti

Mısır Tedarik Bakanı Halid Hanefi, halen soruşturulmakta olan çok sayıda yolsuzluk skandalıyla kuşatıldıktan sonra istifasını sundu .

Bu skandalların en önemlilerinden biri, yerel buğday mahsulünün çiftçilerden satın alınmasıyla ilgili; parlamento araştırma komisyonu, bu sezon için açıklanan beş milyon tonluk mahsulün çiftçilerden daha fazla fon elde etmek amacıyla şişirildiğini doğruladı. 

زيارة وزير التموين خالد حنفي في ابريل 2014 | Horus Trade

Bu sektördeki yetkililer, gerçek yerel mahsulün beş değil üç milyon tona yakın olduğunu söylüyor. Bu dosyada son iki yılda yaşanan gelişmelerin kronolojisi şöyle:

اليوم السابع" يرصد رحلة سقوط وزير التموين.. خالد حنفى أصر على المكابرة ونفى  وجود فساد فى منظومة القمح.. شكك فى أعضاء تقصى الحقائق وتحالف مع أصحاب  المصالح.. أعلن استمراره فى منصبه فأُجبر

Şubat 2014: Halid Hanefi, Mısır'ın devasa gıda sübvansiyon programının ve dünyanın en büyük buğday alıcısı olan Tedarik Emtiaları Genel Otoritesi'nin sorumluluğunu üstlenerek Tedarik Bakanı olarak atandı.

2014: Mısır genelinde sübvansiyonlu ekmek dağıtmak için akıllı kart sisteminin dağıtılmasıve bunun un tüketiminden tasarruf etme aracı olarak tanıtılması.

2015: Hanefi, yeni sistemin başarısını övüyor ve bu sistemin ekmek sübvansiyonlarından milyonlarca dolar tasarruf ettiğini, ithalatı azalttığını ve Mısır genelinde fırınların önünde uzun kuyruklara yol açan arz sıkıntısına son verdiğini söylüyor. Ancak sektör yetkilileri, tüccarlar ve fırıncılar bu reformların başarısız olduğunu, hatta sistemin kötüye kullanılmasının arttığını söylüyor.

Halid Hanefi, buğday dışındaki dosyalarda yolsuzluk ve başarısızlık suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı (Reuters)

Temmuz 2015: Mısır, dolandırıcılık belirtilerinin arttığı bir ortamda, yerel çiftçilerden önceki yılki 3,7 milyon tona göre rekor bir artışla 5,3 milyon ton buğday topladı. Tüccarlar toplam rakamın bir milyon tona kadarının yabancı buğday olabileceğini söylüyor ancak Tedarik Bakanlığı tahrifat iddialarını defalarca reddediyor ve mesele burada bitiyor.

Kasım 2015: Mısır Kabinesi, 2016 sezonundan itibaren çiftçilerden ortalama küresel fiyattan yerel buğday satın almaya başlayacağını ve manipülasyonu önlemek için buğday çiftçilerine destek şeklini değiştireceğini açıkladı. Önceki yıllarda Mısır buğdayının uluslararası fiyatları aşan sabit yerel fiyatı, tüccarları kar amacıyla Mısır hükümetine ucuz yabancı buğday satmaya teşvik etmişti.

Şubat 2016: Mısır Kabinesi buğday sübvansiyonu reformunu iptal etti ve çiftçilere doğrudan desteğin çok düşük olduğunu söyleyen Parlamentonun baskısıyla eski sisteme geri döndü.

Nisan 2016: Mısır, yerel buğday alım sezonunda manipülasyonu sona erdirmek için önlemler getiriyor ve sezon boyunca ülke içinde ithal buğday ticaretini yasaklayacağını söylüyor.

Haziran 2016: Mısır, yurt içi buğday tedarik sezonunu beş milyon tonluk alımla daha tamamladı ve bu durum, üst üste ikinci kez dolandırıcılık spekülasyonlarını bir kez daha alevlendirdi.

Haziran 2016: Tahıl sektöründen bir grup iş adamının desteklediği bir avukatın bu konuda Cumhuriyet Savcılığına rapor sunması üzerine hükümet, artan baskılarla silolardaki buğday miktarlarını yeniden sayma kararı aldı.

Temmuz 2016: Mısır Başsavcısı konuyla ilgili ilk kamuoyu açıklamasında, bir miktar yerel buğdayın hükümet tarafından sadece kağıt üzerinde satın alındığını ve gerçekte tedarik edilmediğini söyleyerek olaya karışanların tutuklanmasını emrediyor, mal varlıklarının dondurulmasını ve seyahate çıkarılmasını emrediyor. davayla bağlantılı olarak birkaç kişiyi yasakladı.

Temmuz 2016: Mısır Parlamentosu, yolsuzluk şüpheleriyle ilgili bir araştırma komitesi oluşturuyor ve Tedarik Bakanının istifa etmesi yönündeki baskının artması üzerine komite, raporunu ertesi ay Parlamentoya sunuyor.

Ağustos 2016: Mısır Cumhuriyet Savcısı konuyla ilgili ikinci açıklamasında, tedarik edilemeyen Mısır buğdayına 70 milyon dolara varan harcama yapıldığını söyledi .

25 Ağustos 2016: Halid Hanefi istifasını sundu.

29 Ağustos 2016: Buğdayın bozulmasına ilişkin nihai raporun Meclis'te tartışılması için planlanan tarih.



 

Güncellenme Tarihi : 11.8.2024 20:59

İLGİLİ HABERLER