Gündem
  • 8.7.2021 11:50

MİT'in paketlediği FETÖ'nün eşek katili Orhan İnandı örgütün Asya sorumlusu çıktı

İşte FETÖ'cü Orhan İnandı'nın yakalanışındaki detaylar

Şener yazısında Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın daha önce ülkemize gerçekleştirdiği ziyarete değinerek bu ziyarette yapılan FETÖ ile ortak mücadele kararını hatırlattı. Şener bu ziyaret öncesinde basında yer alan haberlerde Kırgızistan Cumhurbaşkanı’nın ülkemize yapacağı ziyarete bir hediye ile geleceğinin yazıp çizildiğini ifade etti. Nedim Şener, 1 Haziran günü Türkiye içinde fazla ilgi çekmeyen fakat dikkat çekici şekilde Alman hükümetinin ilgisini çeken FETÖ kampanyasından bahsetti:

“ALMANLAR BİLE DEVREYE GİRDİ

Gerek Kırgızistan’daki, gerek Avrupa ve Amerika’daki FETÖ’cüler sosyal medyada 1 Haziran günü FETÖ’nün Orta Asya İmamı Orhan İnandı’nın MİT tarafından kaçırıldığına, hatta Bişkek’teki Türk Büyükelçiliği’nde tutulduğuna dair bir kampanya yaptılar. Türkiye içinde fazla ilgi çekmeyen kampanya ile ilgili nedense Alman hükümeti bile devreye girdi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nda görevli Devlet Müsteşarı Miguel Berger, Cem Özdemir’in yönelttiği soru önergesine, ‘Federal Hükümet Kırgızistan’da kaybolan Orhan İnandı’nın olayını Kırgız hükümeti ile 3 Haziran’da konuşmuştur. Görüşmede belirsizliği süren vaka hakkında endişesini dile getirmiştir’ cevabını verdi.”

Şener yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İnandı’nın MİT operasyonuyla Türkiye’ye getirildiğini açıklamasından sonra tablonun netleştiğini belirterek “Buna göre, MİT, Kırgız yetkililerle işbirliği yaparak Orhan İnandı’yı, Cumhurbaşkanı Caparov’un ziyaretinden kısa süre önce Türkiye’ye getirmiş. Yani ‘hediye’ Caparov’un ziyaretinden bir hafta önce paket servisi ile Türkiye’ye ulaşmış.” dedi.

FETÖ'NÜN KIRGIZİSTAN ÖRGÜTLENMESİ

Nedim Şener yazısında FETÖ’nün Kırgızistan örgütlenmesinden şöyle bahsetti:

“Tüm dünyadaki FETÖ mensuplarının Orhan İnandı’nın Türkiye’ye getirilmesi karşısında seferber olmasının çok önemli nedenleri var. Öncelikle Orhan İnandı, FETÖ’nün tüm Orta Asya operasyonlarının sorumlusu olan bir isim. İkincisi, Kırgızistan’ın FETÖ’nün Orta Asya’daki kalesi sayılması.

FETÖ, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra 1991 yılında bağımsızlığını ilan eden Kırgızistan’da 1992’den itibaren SEBAT Eğitim Kurumları çatısı altında faaliyet gösterdi. Amerikan istihbaratının Türk Cumhuriyetleri’ne sızma faaliyetlerinin en önemli yapılanması burada kuruldu. Nitekim, FETÖ’nün Orta Asya imamı olan Orhan İnandı, tüm çalışmalarını Kırgızistan’dan yürüttü. Hatta Kırgız vatandaşı oldu.”

KOZİNOĞLU NOTLARI

Nedim Şener, daha önce MİT Asya Bölgesi Baş müşaviri olan Kâşif Kozinoğlu’nun ölümünden kısa süre önce Aydınlık’a el yazısıyla gönderdiği notlarda, arasında Orhan İnandı ve Kırgızistan ile ilgili yer alan bilgileri de yazdı:

“Kırgızistan’da uzun yıllardır ve halen tüm okulların başında olan şahıs Orhan İnandı, aslında F. Gülen’in Asya imamıdır. Kırgız devleti ile irtibatlı esasen odur. Büyükelçinin hiçbir forsu yoktur. T.C. Devleti de bu şahıs üzerinden Kırgız yönetimi ile irtibat kurmaktadır. Kırgızlar, F. Gülen’in okullarını muhtaç oldukları için şu an itibarıyla kapatamamakta. Ayrıca gerek Kırgızistan, gerek Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Tacikistan’daki TİKA, THY, büyükelçiliklerdeki eğitim, ticari ve ekonomi, din, kültür müşavirliklerinin tamamı F. Gülen’ciler tarafından kapatılmıştır. Söz konusu ülkelerde F. Gülen’ci olmadan iş yaptırılmamaktadır. Asya’da en yoğun Kırgızistan’da yerleşik durumdadırlar.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün düzenlenen bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı konuşmada FETÖ’nün Orta Asya Genel Sorumlusu Orhan İnandı’nın yakalanarak Türkiye’ye getirildiğini açıkladı. MİT’in operasyonuyla yakalanan İnandı için Kırgızistan’da Türkiye Büyükelçiliği önünde 1 Haziran’dan beri eylemler yapılıyordu.

FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen bazı isimlerin İnandı’nın akıbetiyle ilgili sosyal medyada yürüttüğü kampanyaya Alman hükümeti de katılmış, Kırgızistan yönetimine sorular yöneltmişti.

Kırgızistan'da ayrıca Sapat okul binası önünde toplanan eylemciler, Kırgız makamlarından Orhan İnandı'nın bulunması için çağrılar yapmıştı. FETÖ, Türkiye'yi ikinci Cemal Kaşıkçı cinayeti yalanıyla suçlamıştı. İçişleri Bakanlığının arama kararı çıkardığı İnandı, arananlar listesinde yeşil kategoride yer alıyordu.

'İNANDI GÜLEN’İN ASYA İMAMIDIR'

FETÖ’nün Ergenekon tertibinde yargılanan MİT’in Asya Bölgesi Başmüşaviri Kaşif Kozinoğlu, ölümünden kısa süre önce Aydınlık’a gönderdiği notlarında Orhan İnandı’ya ilişkin bilgilere de yer verdi. Kozinoğlu, İşçi Partisi (Vatan Partisi) Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ulaştırdığı mektupta, FETÖ’nün Orta Asya’daki yapılanmasını anlattı. Kozinoğlu’nun mektubu, 16 Kasım 2011’den itibaren yazı dizisi halinde yayımlandı.

BÜYÜKELÇİ GİBİ...

Kozinoğlu, FETÖ’nün Orta Asya yapılanmasını da anlattığı notlarda şunları aktardı:

“1- Kırgızistan’da uzun yıllardır ve halen tüm okulların başında olan şahıs ORHAN İNANDI, aslında F. GÜLEN’in Asya imamıdır. Kırgız devleti ile irtibatlı esasen odur. Büyükelçinin hiçbir forsu yoktur. TC Devleti de bu şahıs üzerinden Kırgız yönetimi ile irtibat kurmaktır. Anılan şahıs Kırgısiztan’da, F. GÜLEN cemaatinin bilgisi dışında GİZLİ bir ŞAHSİ servet de edinmiştir. Haremi vardır. Lüks içerisinde yaşamaktadır. Kırgızistan Servisi tarafından angaje edilmiştir. Kırgız Gizli Servisi her adımını bilmektedir. Anılan, Kırgız Servisine de F. GÜLEN cemaatini anlatmaktadır. Kırgızlar, F. GÜLEN’in okullarını muhtaç oldukları için şu an itibariyle kapatamamakta olmakla birlikte, Orhan İNANDI’dan elde ettikleri tüm bilgileri, Rus ve Çin servisine aktarmaktadırlar. (F. GÜLEN cemaatinin Asya faaliyetlerine ilişkin.)

‘GÜLENCİ OLMADAN İŞ YAPTIRILMIYOR'

“Aslında RF (Rusya Federasyonu) ve Türkmenistan’daki okullar, Orhan İNANDI’nın verdiği bilgiler sonrası kapatılmıştır.

“2- Ayrıca gerek Kırgızistan, gerek Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Afganistan, Tacikistan’daki TİKA, THY, büyükelçiliklerdeki eğitim, ticari ve ekonomi, din, kültür müşavirliklerinin tamamı F. GÜLEN’ciler tarafından kapatılmıştır. Söz konusu ülkelerde F. GÜLEN’ci olmadan iş yapmak, ticaret vb. hiçbir faaliyet yaptırılmamaktadır. TİKA-büyükelçilik-THY-açık olduğu yerlerde okullar ve işadamları bir ekip şeklinde çalışmaktadırlar.”

CEZAEVİNDEYKEN KAYBETTİK

MİT’in Asya Bölge Başmüşaviri Kozinoğlu, Afganistan'da görevliyken, FETÖ’cü savcı Zekeriya Öz tarafından, Ergenekon soruşturmasına dahil edilerek Türkiye'ye getirilmişti. Kozinoğlu, “Terör örgütü üyeliği ve gizli bilgileri temin etmek” suçlamasıyla 10 Mart 2011'te tutuklanmıştı. Kozinoğlu tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde 12 Kasım 2011'de şüpheli biçimde hayatını kaybetmişti.

FETÖ OKULUNUN BAŞKANLIĞINI YAPTI

1995 yılında Kırgızistan'a yerleşen ve 2010 yılında Kırgızistan vatandaşlığı alan İnandı, burada FETÖ'nün üst düzey yöneticiliğini yaptı.

2017'ye kadar Kırgızistan imamlığı yapan İnandı, 2017 yılından sonra Orta Asya Genel Sorumlusu olurken Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan ve Kırgızistan gibi ülkelerde de faaliyet yürüttüğü öğrenilmişti.

2001 yılından bu yana da Uluslararası Sapat Eğitim Kurumları başkanlığı yaptı. Sebat Eğitim olarak 1992'de Kırgızistan'da faaliyet göstermeye başlayan kurumun, 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminden bir yıl sonra Kırgız devletine devredildi ve adı Sapat olarak değiştirildi. Sapat'ın Kırgızistan'da 100 milyon doları aşkın mal varlığının olduğu iddia ediliyor. Türkiye, FETÖ'ye ait olduğu bilinen okulların Maarif Vakfı'na devredilmesini Bişkek yönetiminden talep etmiş ancak Kırgızistan’dan bu yönde bir karar çıkmamıştı.

 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 8.7.2021 22:40

İLGİLİ HABERLER