Ekonomi
  • 3.6.2018 12:47

Moody's ve Fitch yine saçmaladı

ABD kuklası kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Fitch’ten gelen manipülatif açıklamalar tepki topladı. Açıklamalar Türkiye’ye ekonomik darbe vurma çabasının bir ürünü olarak yorumlandı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody’s Türkiye ekonomisini yakından takip etme, Fitch de bankaları negatif izlemeye alma kararlarıyla şimşekleri üzerine çekti. Ekonomistler, bu kararlarla doları dalgalandırma, faizleri arttırma amacı güdüldüğünü ifade ediyor.

GAYELERİ FAİZLERİ ARTIRMAK

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin,Moody’s ve Fitch’in Türkiye’yi dolar ile vurmaya çalıştığını belirterek, “Söz konusu kuruluşların esas gayeleri ülkemizi yüksek faizle borçlandırmak” dedi. Alkin, bu ortamda ekonomi yönetiminin ağırlığını koyması ve yapısal reformlara odaklanması gerektiğini vurguladı.

SİYASİ BİR KARAR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Yülek de Fitch’in Türk bankalarını negatif izlemeye aldığını duyurmasının ekonomik değil, siyasi bir karar olduğunun altını çizdi. Bu tür kuruluşların siyasi süreç içerisine girmemesi gerektiğini söyleyen Yülek, “Zamanlama çok manidar. Bankaların şu anda negatif izlemeye alınmasını gerektirecek elde hiçbir bilgi yok. Tam tersine daha iyiye doğru giden bir durum var” diye konuştu. Yülek, yurt dışında Türkiye’nin kötü duruma gittiği yönünde haberler ve yayınlar yapıldığına işaret etti. Yülek, bu tür haberlerin ve yayınların doğru olmadığını sözlerine ekledi.

BASKI POLİTİKASININ UZANTISI

Eski bakanlardan ekonomist Bülent Akarcalı ise Fitch’in kararının Türkiye üzerindeki genel baskı politikasının bir uzantısı olduğunu kaydetti. Akarcalı,şunları söyledi: “Unutmamak lazım ki Amerika’nın ikinci dünya savaşından sonra oluşturduğu dünya nizamı siyasi, ekonomik ve askeri. Bunların hepsi bir birine birleşik kaplar gibi bağlı. Bu derecelendirme kuruluşların hepsi ekonomik ve siyaseten aynı dünyaların insanı. Amerika’nın dünyada uygulamaya başladığı genel politikasının bir parçası olarak da görmek lazım.”

ENDİŞEMİZ YOK

Moody’s ve Fitch’e bir tepki de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi.Zeybekci, şu görüşleri paylaştı: “Kredi derecelendirme kuruluşları açıklamaları ile tamamen manipülasyon ve spekülatif amaçlı ülkemize yaklaşanların oyunlarına destek veriyor. Bankalarımızın sermaye yeterlilik oranlarını, sermaye, öz sermaye oranlarını gayet iyi biliyoruz. Bu konularla ilgili herhangi bir endişemiz, sıkıntımız yoktur. Bu değerlendirmeleri sağlıklı bulmuyoruz, aceleci ve maksatlı bir değerlendirme olarak buluyoruz.”

RESUL EKREM ŞAHAN / BUĞRA KARDAN   

YENİ AKİT

 

Güncellenme Tarihi : 3.6.2018 12:49

İLGİLİ HABERLER