Gündem
  • 25.8.2005 03:05

MOSSAD AJANLARI İZMİR'DE NEDEN GÖZALTINA ALINDI?

23. Dünya Üniversite Yaz Spor Oyunları’nda İsrail kafilesini korumak amacıyla gelen üç MOSSAD ajanının izinsiz silah taşıdığı gerekçesiyle gözaltına alındığı ve silahlarına el konulduğu ortaya çıktı.

El Kaide saldırısı sebebiyle İsrail’in Türkiye limanlarından gemilerini çektiği güne denk gelen kriz, Dışişleri’nin araya girmesiyle çözüldü. Dışişleri, İçişleri Bakanlığı’na, İsrail resmî makamlarının, MOSSAD ajanlarının silahlı koruma yapacağı yönünde notayı Türkiye’ye gönderdiğini açıklayınca ajanlar serbest bırakıldı. Ancak ajanların silahlarını Türkiye’ye hangi yolla soktuğu belirlenemedi. Emniyet Genel Müdürlüğü, silahların hava limanından nasıl geçirildiğini belirlemek için soruşturma başlattı.

İzmir’de düzenlenen ve 142 ülkeden 7 bin sporcunun katıldığı 23. Universiade Oyunları’nda İsrail’le Türkiye arasında koruma krizi yaşandı. İsrail kafilesini korumak amacıyla görevlendirilen MOSSAD ajanlarının gözaltına alınmasına sebep olan olay Atatürk Stadı’nda güvenliği sağlayan Türk polisinin dikkati ile ortaya çıktı. Statta İsrailli ajanların silahlı koruma yaptığının anlaşılması üzerine polis duruma müdahale etti. MOSSAD ajanları bu konuda gerekli izinleri aldıklarını söyledi. Elinde böyle bir izin bulunmayan İzmir polisi Ankara’yı harekete geçirdi. Yaptığı araştırmada izin talebine rastlamayan Emniyet Genel Müdürlüğü, İsrailli korumaların “Türkiye’ye izinsiz silah soktukları” sebebiyle gözaltına alınmaları ve silahlarına el konulması talimatını verdi. İzmir polisi de üç MOSSAD ajanını gözaltına alarak silahlarına da el koydu. Kriz, Dışişleri Bakanlığı’nın araya girmesi ile çözüldü. Bakanlık, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne İsrail resmî makamlarının, korumaların silahlı güvenlik sağlayacağı yönündeki notayı resmen bildirdiğini iletti. Dışişleri’nin görüşleri doğrultusunda koruma polisleri serbest bırakıldı.

Yabancı bir ülkenin güvenlik personelinin Türkiye’de silahlı koruma yapabilmesi için Dışişleri Bakanlığı’na nota ile başvurulması gerekiyor. Dışişleri’nin uygun görüşü ve Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı’nın onayı ile yabancı ülke güvenlik personeli, silahlı koruma sağlayabiliyor. Üst düzey kaynaklar, krizin Dışişleri Bakanlığı’nın, talebi, Emniyet Genel Müdürlüğü yerine İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne göndermesinden kaynaklandığını belirtiyor. Genel Müdürlük elinde talep bulunmadığından gözaltı alınması talimatını vermiş. Bu arada Emniyet Genel Müdürlüğü silahların ne şekilde Türkiye’ye sokulduğunu araştırmak için müfettiş görevlendirdi. X-ray aramalarının hava limanından çıkışta gerçekleştirildiğini belirten bir yetkili, “Çok sayıda kafile Türkiye’ye giriş yapmıştı. Bu sırada polise fark ettirmeden silahları sokmuş olabilirler.” dedi.

Hava limanında da kriz yaşanmıştı

Geçtiğimiz yıllarda İsrail ile bir koruma krizi daha yaşanmıştı. İsrail, terör veya kaçırılma eylemlerinin önlenmesi amacıyla uçaklarda en az 2 silahlı görevli bulunduruyor. Bu görevliler Türk hava limanlarında, arama ve pasaport kontrol yetkisinin de kendilerine devredilmesini istemişti. İçişleri Bakanlığı, ‘Silahlı arama ve pasaport kontrol yetkisini başka bir ülkenin silahlı polisine devretmemiz söz konusu olamaz’ diye bu talebi reddetmişti. Bunun üzerine İsrail Hava Yolları, İstanbul seferlerini iptal etmişti.


/Sedat Güneç - Zaman

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:17

İLGİLİ HABERLER