NASA dünya dışı yaşamın izini 100 ışık yılı uzaklıkta buldu
NASA, başka bir gezegende yalnızca yaşamın üretebileceği bir molekülü tespit etti
K2-18b gezegeni Dünya'dan yaklaşık 100 ışıkyılı uzaklıkta
NASA bilim insanları, 100 ışıkyılı uzaklıktaki bir gezegende olası yaşamın kanıtlarını tespit etti.
BBC'nin bir raporuna göre; uzay ajansının James Webb Uzay Teleskobu, uzak bir gezegende, Dünya'da yalnızca yaşam tarafından üretilebilen, dimetil sülfit veya DMS adı verilen bir molekül keşfetti.
Araştırmayı yöneten Cambridge Üniversitesi Profesörü Nikku Madhusudhan BBC'ye şöyle konuştu: "Dünyada DMS yalnızca yaşam tarafından üretiliyor. Dünya atmosferindeki büyük kısmı deniz ortamlarındaki fitoplanktonlardan yayılıyor."
Rapora göre bu keşif, gökbilimcilerin uzak bir yıldızın yörüngesindeki bir gezegende olası DMS'ye ilk kez rastladı.
NASA araştırmacıları , DMS'nin keşfinin yanı sıra, gezegenin atmosferinde metan ve CO2 de tespit ettiklerini söylüyor; bu, gezegenin bir su okyanusunun olabileceğine dair bir işaret.
K2-18b adı verilen gezegen, yaklaşık 120 ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve Dünya'nın neredeyse dokuz katı büyüklüğünde. Uzak gezegen, araştırmacıların bir gezegenin sıcaklığı, karbon varlığı ve potansiyel olarak sıvı su varlığı da dahil olmak üzere yaşamı destekleyip destekleyemeyeceğini değerlendirirken genel olarak aradıkları tüm kutuları işaretlemişti.
BBC'ye konuşan Madhusudhan, gezegende DMS olduğunun doğrulanmasının "büyük bir olay" olacağını söyleyerek, daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulacağını ve "eğer bu kadar büyük bir iddiada bulunuyorsak, bunu doğru yapma sorumluluğu" hissettiğini ekledi.
James Webb Uzay Teleskobu, uzak gezegenleri, atmosferlerinden geçen ve moleküllerin kimyasal izlerini içeren ışığı analiz ederek değerlendirir.
"Ayrıntılar, ışığı oluşturan frekanslara bölerek çözülebilir; tıpkı bir prizmanın gökkuşağı spektrumu oluşturması gibi. Ortaya çıkan spektrumun bazı kısımları eksikse, gezegenin atmosferindeki kimyasallar tarafından absorbe edilmiş demektir.
NASA'nın Hubble teleskopu başlangıçta K2-18b'de su buharının varlığını tespit etti ve bu da gezegenin Webb teleskopu tarafından incelenmesine yol açtı.
Massey, "Evrende yalnız olup olmadığımıza ilişkin o büyük soruyu yanıtlayabileceğimiz noktaya doğru yavaş yavaş ilerliyoruz" dedi. "Bir gün yaşam belirtileri bulacağımız konusunda iyimserim" Belki de bu olacak, belki 10 hatta 50 yıl sonra elimizde bunun en iyi açıklama olduğunu gösterecek kadar ikna edici deliller olacak.''