NASA'nın Mars aracının keşfettiği ilginç kayalar!
NASA'nın Mars aracı Perseverance pek çok ilginç buluşa imza atmayı başardı. Göreve başladığı günden bu yana oldukça dikkat çeken aracın bugüne kadar keşfettiği ilginç kayaları ve buluşlarını derledik.
NASA'nın Perseverance aracı, Mars'ta daha önce bir yaşam formu olup olmadığını araştırıyor. Bu uğurda keşfettiği ilginç nesneler de bulunuyor.
Kızıl Gezegen'in yüzeyini inceleyen araç, farklı yapılardaki kayaların da keşfini yapıyor. Hatta daha önce Mars'ta gökkuşağı mı var? Sorusunun bile sorulmasına neden olmuştu.
Gökkuşağının bilimsel açıklamasını yapan NASA, Mars'ta 'gökkuşağının' oluşmasının imkansız olduğunu söylüyor.
BRACHIOSAURUS KAYASI
Brachiosaurus kayası olarak da adlandırılan bu Mars kayası, NASA'da yazılım mühendisi Kevin Gill, 16 Nisan 2021 tarihinde Twitter üzerinden bu görüntüyü paylaşmıştı.
Brachiosaurus dinozoruna benzeyen bu kaya paylaşıldığı dönemde de çok konuşulmuştu
Yazılım mühendisi Twitter paylaşımında, ''Görünüşe göre, NASA Perseverance, Mars'ta küçük bir Brachiosaurus fosili bulmuş.'' diyerek esprili bir söylem kullandı.
Popüler bilim yazarı olan Jason Major ise keşif aracının kaydettiği bir fotoğraftan kayanın şekline gönderme yaptı. NASA'nın şubat ayında paylaştığı fotoğrafta bir kayanın 'popoya' benzediğini yazdı.
POPOYA BENZİYOR
Major, 1 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Perseverance muhtemelen onu incelemeyecek. Ama umarım birileri bunu 'popo kayası' diye kaydeder" dedi ve 'Çünkü gerçekten de popoya benziyor' diyerek devam etti.
Mars'ta keşfedilen ve gündemde oldukça uzun süre kalan bu kaya 15 cm ve delikli yapısıyla sosyal medyanın gündemine girmişti. Bilim insanlarının da konu hakkında çalışmalarının sürdüğünü söyleyebiliriz.
Daha önce NASA’nın Perseverance gezgini en son bulunan bu kayanın bir görüntüsünü kaydetti ve merkez üssüne gönderdi. Bulunan kayanın üzerinde gelişi güzel delikler bulunuyor. Araştırma ekibi kayanın nasıl geldiğini ya da neyin parçası olduğunu tespit etmek için çalışmalara başladığını duyurmuştu.
Bu kayanın Mars’ta bulunması aslında bir tesadüf değil zira Mars meteorlar için bir cennet olarak görülüyor. Hal böyle olunca Mars’ta kayalara ya da gök taşlarına rastlamak mümkün ancak bu kayanın diğerlerinden farklı göründüğünü söylemek lazım. NASA tarafından henüz kayanın ne olduğu açıklanmadı ancak Twitter üzerinden yapılan paylaşımla biraz detaylandırıldı.
Ingenuity helikopterinin etraftakileri incelerken keşfettiği bu kaya, tuhaf olarak nitelendirildi. Bilim insanlarının da pek çok hipotez üretmesine neden oldu. Kaya açıklandığı kadarıyla 15 cm boyutlarında ve bazılarına göre bu kaya Mars’a çarpan bir gök taşının parçası ya da direkt Mars’ın bir parçası olabilir.
Daha yeni Instagram'da paylaşılan bu fotoğraf Mars'taki muhteşem buzlu kum tepelerini gözler önüne sermişti. NASA'nın paylaştığı bu fotoğraf, Mars Reconnaissance Orbiter (Mars Keşfi Yörünge Aracı) adlı uzay aracıyla çekildi.
Özel bir sensör sistemleriyle donatılan uzay aracı, Kızıl Gezegen'deki çarpıcı olayları da gözler önüne seriyor ve aynı zamanda Mars hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor.
Buzlu kum tepeleri alanı, Mars'ın kuzey ovalarının yüksek enlemlerinde bulunan 5 kilometre boyunca uzanan bir alanı kaplıyor. Fotoğrafta yer alan çizgiler ve diğer özellikler 'mevsimsel sebepler' ile oluşuyor.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2030'da Mars'a insan göndermeye hazırlanırken, uzayda uzun süre geçirmenin fiziksel etkileri konusunda yürütülen bir araştırmada kalp ile ilgili yeni bir bulgu elde edildi.
Amerikalı bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda kesintisiz neredeyse bir yıl geçiren emekli astronot Scott Kelly'nin kalbinin haftada 6 gün pedal çevirmesine veya dayanıklılık egzersizi yapmasına rağmen küçüldüğünü tespit etti. Çalışmanın ayrıntıları Amerikan Kalp Vakfının "Circulation" dergisinde yayımlandı.
25 YILDIR ÇALIŞMA YAPILIYOR
Uzmanlar, 27 Mart 2015 ile 1 Mart 2016 arasında UUİ'de geçirdiği 340 gün boyunca Scott Kelly'nin kalbinin sol karıncığının haftada 0,74 gram hacim kaybettiğini bildirdi. Öte yandan bu hacim kaybının, kalbin fonksiyonunu etkilemediğine işaret edilirken Kelly'nin kalbindeki küçülmenin, 2018'de Pasifik Okyanusu'nu 159 günde geçen uzun mesafe yüzücüsü Benoit Lecomte'de de gözlendiği ifade edildi.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), '16 Psyche' isimli asteroide yapılacak görev için açıklama yaptı. NASA, daha önce 10 kentilyon dolarlık (19 sıfırlı) değer biçilen asteroid için son montaja başladığını duyurdu.
Mars ve Jüpiter arasındaki asteroid kuşağındaki 16 Psyche'in çapı 226 kilometre. Bilim insanlarının tahminlerine göre asteroid oluşumunu tamamlayamamış bir gezegenin çekirdeğinden koptu. NASA, Ağustos 2022'de 16 Psyche asteroide doğru yola çıkacak. Yaklaşık dört yıl sürecek yolculuğun ardından NASA'nın keşif sondası 16 Psyche asteroide varacak. Sonda, 2023'da Mars'ın yerçekimine girecek daha sonra 2026'da 16 Psyche'ten veri toplayacak noktaya ulaşacak. Tahminlere göre 16 Psyche asteroidin tamamı değerli madenlerden oluşuyor.
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) Mars'taki uzay aracı Curiosity, Kızıl Gezegen'den bir "selfie" yollamıştı. NASA'nın Mars araştırmaları son günlerde Perseverance uzay aracının gönderdiği fotoğraflarla gündemdeki yerini koruyor. 18 Şubat'ta Mars'a ulaşan Perseverance, Dünya'ya yolladığı dikkat çeken fotoğraflarla büyük yankı uyandırmayı başarıyor.
Otomobil büyüklüğündeki uzay aracı Curiosity, 2012'de gezegene ulaştığından beri Gale kraterini inceliyor. NASA'nın internet sitesinde dün yayımladığı çarpıcı fotoğraf da Curiosity'nin Kızıl Gezegen'deki varlığını hatırlatıyor.
Güncellenme Tarihi : 8.5.2021 00:41