Dünya
  • 16.10.2024 20:42

NATO Genel Sekreteri’nden Putin’i çıldırtacak sözler! Rusya'dan cevap bekleniyor

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı hazırladığı stratejik "zafer planı" hakkında bilgi sahibi olduklarını belirten NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Bu planı müttefiklerimizle değerlendirdik, bu hafta gündemde olacak” dedi. Rusya'nın bu açıklamalara ne cevap vereceği büyük merak konusu oldu.

Rutte, Belçika'nın başkenti Brüksel’de yapılacak olan NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesinde düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Savunma bakanlarının Washington'daki zirveden bu yana ilk kez bir araya geleceğine dikkat çeken Rutte, “NATO Genel Sekreteri olarak katılacağım ilk bakanlar toplantısı için sabırsızlanıyorum. Hint-Pasifik bölgesinden ortaklarımız olan Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Güney Kore’nin de ilk kez toplantımıza katılacak olması oldukça önemli bir adım. Geçmişte AB’yi de davet etmiştik, bu NATO’nun genişleyen ortaklık ağının bir göstergesi. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Ümerov'u NATO-Ukrayna Konseyi’nde ağırlamayı heyecanla bekliyorum” dedi.

UKRAYNA’NIN “ZAFER PLANI”
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin Rusya’ya karşı zafer planının NATO üyeliğiyle ilgili bir hedef içerip içermediği sorusuna yanıt veren Rutte, “Bu planı müttefiklerle görüştük ve elbette bu hafta masada olacak. Perşembe günü Ukrayna ile yapılacak NATO toplantısında da bu konuyu ele alacağız. NATO zirvesinde Ukrayna’nın üyelik yolunun geri dönülemez olduğunu ve ülkenin ittifaka hiç olmadığı kadar yakın olduğunu kabul ettik” diye konuştu.

NATO’nun Ukrayna’ya verdiği destekten bahseden Rutte, “40 milyar euroluk bir yardım sözü verdik ve teslimatlar planlandığı gibi ilerliyor. Birçok müttefik, Ukrayna ile güvenlik anlaşmaları imzaladı. Bu çalışmalar Ukrayna’yı daha güçlü kılıyor ve NATO’ya katılmaya her zamankinden daha hazır hale getiriyor” ifadelerini kullandı.

"RUSYA’NIN BU KONUDA VETO HAKKI YOK"
Rutte, Ukrayna'nın gelecekte NATO üyesi olacağını belirterek, “Rusya’nın bu konuda bir söz hakkı yok. Putin’in ya da Rusya’nın bu süreç üzerinde veto yetkisi yok. Bu, NATO müttefiklerinin vereceği bir karar” dedi.

Rutte ayrıca, Ukrayna ile yapılan güvenlik anlaşmalarının ve verilen eğitimlerin, Ukrayna'nın NATO’ya entegrasyonunu hızlandırdığını vurgulayarak, “Ukrayna’nın üyeliği kesinlikle gerçekleşecek” dedi.

"KUZEY KORE ASKER GÖNDERİYOR MU?"
Rusya ve Kuzey Kore arasındaki olası işbirliğine değinen Rutte, Kuzey Kore'nin Ukrayna'daki savaşa asker gönderdiği iddialarını doğrulamanın şu aşamada mümkün olmadığını söyledi, ancak bu haberlerin kaygı verici olduğunu vurguladı. Kuzey Kore’nin Rusya’ya destek verdiğini bildiklerini ve bu durumu şiddetle kınadıklarını belirtti.

"SAVUNMA HARCAMALARI ARTIRILMALI"
NATO’nun savunma harcamalarının artırılması gerektiğini vurgulayan Rutte, “Güçlü bir savunma sanayisi olmadan güçlü bir savunma mümkün değil. Bunun için savunma harcamalarının artırılması ve uzun vadeli yatırımlar yapılması gerekiyor” dedi. Rutte, bu hedef doğrultusunda büyük savunma şirketleriyle görüşmeler gerçekleştirdiklerini duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 16.10.2024 20:43

İLGİLİ HABERLER