Gündem
  • 17.6.2024 11:20

NATO'da nükleer silah tartışması başladı

İttifakın şefi Stoltenberg, "Nükleer silahlar var olduğu sürece biz de nükleer bir ittifak olarak kalacağız" dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak ülkelerinin daha fazla nükleer silahı kullanmaya hazır hale getirmek için görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

Rusya, Ukrayna'ya artan ölçekte yapılan askeri yardımlara işaret ederek, nükleer savaş uyarısında bulunuyor.

Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında verdiği mesajda, NATO ülkelerini nükleer cephaneliklerini ortaya koymaya çağırdı.


"Nükleer bir ittifak olarak kalacağız"

NATO şefi, nükleer cephaneliklerini dünyaya göstermeleri gerektiğini söylerken, Çin'den gelebilecek tehdit konusunda da sert uyarılarda bulundu:

NATO'nun hedefi elbette nükleer silahların olmadığı bir dünyadır. Ancak nükleer silahlar var olduğu sürece biz de nükleer bir ittifak olarak kalacağız.

Çünkü Rusya, Çin ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olduğu ve NATO'nun olmadığı bir dünya daha tehlikeli bir dünyadır.

G7: Kabul edilemez

G7 ülkeleri de 14 Haziran'da yaptığı ortak açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı nükleer silah kullanmasının "kabul edilemez" olacağı uyarısında bulunmuştu.

Nükleer silahlara 'barışı koruma aracı' tanımlaması yaptı

Öte yandan Batılı ülkelerin nükleer cephaneliğine işaret eden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, ittifakın yeteneklerini mevcut güvenlik tehditlerine uyarlama çabalarının önemli olduğunu söyledi.

Stoltenberg, nükleer silahları NATO'nun "nihai güvenlik garantisi" ve "barışı koruma aracı" olarak nitelendirdi.

ABD'nin Avrupa'nın birçok noktasına nükleer bombalar konuşlandırdığı biliniyor, ancak NATO bu silahlardan nadiren bahsediyor.

Stoltenberg: Rus tarafında nükleer tatbikatlar görüyoruz

Rusya'nın artan nükleer faaliyetlerinden de bahseden Stoltenberg, şunları dile getirdi:

Son yıllarda ve aylarda Rus tarafında tehlikeli bir nükleer söylem görüyoruz. Ayrıca Rus tarafında nükleer tatbikatlar görüyoruz.

Güncellenme Tarihi : 17.6.2024 11:21

İLGİLİ HABERLER