Gündem
  • 12.7.2007 10:59

NEFES NEFESE SON 10 GÜN...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 11’inci Cumhurbaşkanını yeni Meclis’in seçeceği yönündeki açıklamasının ardından 22 Temmuz sonrası Meclis denklemi “çok bilinmeze” dönüştü. Alternatifler ve sonuçları, MHP’yi kilit parti yaparken Köşk seçiminin yeniden bir krize dönüşmesi olasılığı ve yeniden genel seçim zorunluluğunun ortaya çıkabilecek olması en fazla dillendirilen senaryo haline geldi.

Son kamuoyu yoklamaları, partilerin “meydan” performansları ve izlenimler, bağımsızlar dışında 3 partinin baraj engeline takılmayacağını işaret ediyor. Ancak 22 Temmuz seçimleri her türlü sürprize gebe. Son düzlüğe girilirken AKP, “tek başına iktidar” konusunda rahat görünmüyor.

CHP ikinci sırayı MHP de üçüncü sırayı garantilemiş durumda. DP ve GP ise baraj mücadelesi veriyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin başlattığı “ip” polemiğini sürdüren Erdoğan’ın öncelikli hedefi bu partinin barajı aşmaması üzerine kuruldu.

SÜRPİZ YAPABİLİR: 22 Temmuz seçimlerinin DP ile birlikte sürpriz yapabilecek bir diğer partisi ise Genç Parti. Baraj engelini aşması durumunda CHP ve MHP ile bir işbirliğine daha yakın görünen GP lideri Cem Uzan, AKP ve bağımsızlarla kesinlikle biraraya gelmeyeceğini önceden ilan etmişti. GP’nin, baraja takılmaması durumunda Meclis dengelerinde kilit rol oynayacağı ifade ediliyor.

AKP’NİN POTANSİYEL ORTAKLARINDAN: Merkez sağda birliği gerçekleştirememenin sıkıntısını yaşıyor. Başlangıçta AKP ile hükümet kurma olasılığına sıcak mesajlar gönderen DP lideri Ağar, ANAVATAN ile seçim işbirliğinin sağlanamamasının ardından farklı bir söylem geliştirdi. “Baraj sıkıntısı” iddialarına tepki gösteren DP, hem iktidara hem de ana muhalefete karşı sert bir üslup benimsedi. Buna karşın, partinin barajı aşması durumunda AKP’nin ortaklık yapacağı partilerden biri görülüyor.




İşte siyasi partilerde son durum ve senaryolar

HEDEFİ MHP: Sandalye sayısı azalsa da seçimden birinci parti olarak çıkacağı hesaplanıyor. Seçim meydanlarında CHP’yi Cumhurbaşkanlığı seçimindeki tavrı nedeniyle hedef alan AKP, “uzlaşma” mesajıyla yeni Meclis’te yeni bir krize neden olmayacağı mesajını veriyor. Ancak, AKP’nin tek başına veya bağımsızlarla birlikte hükümet kurabilmesinin önündeki en büyük engel 3. partinin barajı aşması. Bu nedenle stratejisinin önemli bir ayağını MHP’ye barajı aştırmama üzerine kuruyor. Doğu ve güneydoğuda bağımsız adaylar nedeniyle milletvekili sayısında azalma yaşayacak olan AKP, seçimden sonra 276 milletvekilini yakalayamazsa bağımsızların kapısını çalmak zorunda. 11’inci Cumhurbaşkanı seçimi için 367 rakamına ihtiyacı olan AKP, bağımsızlarla bile bu rakamı yakalayamazsa CHP’yi uzlaşma ile ikna etmek veya yeni bir genel seçimi göze almak zorunda. kalacak

TEK BAŞINA İKTİDAR DİYOR AMA: CHP, ikinciliği garantilemiş görünüyor ancak dengeler nedeniyle iktidarın en güçlü diğer alternatifi durumunda. CHP meydanlarda “tek başına iktidar” söylemini ön plana çıkarsa da MHP ile muhtemel bir koalisyona da psikolojik olarak hazır görünüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli ile bugüne kadar bir polemiğe girmeyen CHP lideri Deniz Baykal’ın bağımsızlar grubu ile işbirliğine mesafeli olduğu biliniyor. Seçimlerden AKP’nin 1. parti çıkması durumunda teamüller gereği AKP Genel Başkanı Erdoğan’a hükümeti kurma görevi vermesi beklenen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, CHP-MHP koalisyonu seçeneğine öncelik vererek Baykal’a bu görevi verebileceği de dillendirilen başka bir ihtimal. Böyle bir durumda da Baykal’ın kapısını çalacağı ilk liderin Bahçeli olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

YENİ MECLİS’İN KİLİT PARTİSİ: Kamuoyu yoklamalarında “baraj sıkıntısı” görünmeyen MHP yeni parlamentonun kilit partilerinden olacak. CHP ile iktidar ortağı olabilmesi için sandalye sayısının yüksek olması önem taşıyor. AKP ile seçim meydanlarında hararetli bir biçimde “terör” tartışması sürdüren MHP, tabanından gelen bazı çatlak seslere karşın CHP ile ortaklık seçeneğinde kendisini bağlayacak bir açıklama yapmadı. Buna karşın, MHP’nin AKP ve bağımsızlarla birlikte alternatif oluşturması kesinlikle ihtimal dışı görülüyor. MHP de stratejisini AKP’ye yüklenmek üzerine kurmuş görünüyor.

(AKŞAM)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:28

İLGİLİ HABERLER