Gündem
  • 20.6.2024 12:51

Netanyahu video çekti, Biden İsrail'le yapılacak toplantıyı iptal etti

 Beyaz Saray, Netanyahu'nun videosunun ardından üst düzey toplantıyı iptal etti

Yetkililer Barak Ravid'e, Netanyahu'nun ABD'nin askeri yardımı durdurduğunu iddia eden bir video yayınlamasının ardından Beyaz Saray'ın Perşembe günü yapılması planlanan İran konusunda üst düzey bir ABD-İsrail toplantısını iptal ettiğini söyledi.

İki ABD'li yetkili Axios'tan Barak Ravid'e, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Salı günü ABD'nin askeri yardımı durdurduğunu iddia eden bir video yayınlamasının ardından Beyaz Saray'ın Perşembe günü yapılması planlanan İran'la ilgili üst düzey bir ABD-İsrail toplantısını iptal ettiğini söyledi.

İki ABD'li ve İsrailli kaynak, Başkan Joe Biden'ın üst düzey danışmanlarının, ABD elçisi Amos Hochstein'ın yayınlandıktan birkaç saat sonra Netanyahu'ya kişisel olarak ilettiği bir mesaj olan video karşısında öfkelendiğini söyledi. Ardından Beyaz Saray Perşembe günkü toplantıyı iptal ederek bir adım daha ileri gitmeye karar verdi.

ABD'li bir yetkili, "Bu karar, bu tür eylemlerin sonuçlarının olacağını açıkça ortaya koyuyor" dedi.

Ravid'in raporuna göre, bazı İsrailli yetkililer toplantı iptal edildiğinde Washington'a doğru yola çıkmışlardı.

İki ABD'li yetkili Axios'a videoyla ilgili bir mesaj göndermek için toplantının iptal edildiğini söyledi. Üçüncüsü ise toplantının zamanlama sorunu nedeniyle iptal edilmek yerine ertelendiğini iddia etti.

Salı günkü videoda Netanyahu, Biden Yönetimi'nin Hamas'a karşı savaş sırasında İsrail'e mühimmat sevkıyatını durdurma yönündeki hamlelerine duyduğu şaşkınlığı dile getirdi.

Netanyahu, "Bakan Blinken yakın zamanda İsrail'deyken samimi bir görüşme yaptık, ABD'nin savaşın başından beri İsrail'e verdiği desteği derinden takdir ettiğimi söyledim" dedi.

"Ama başka bir şey daha söyledim, yönetimin son birkaç aydır İsrail'e silah ve mühimmat vermemesinin akıl almaz olduğunu söyledim. Amerika'nın en yakın müttefiki İsrail, canı için savaşıyor, İran'a ve diğer müttefikimize karşı savaşıyor." Ortak düşmanlar" diye ekledi.

Netanyahu sözlerini şöyle sürdürdü: "Bakan Blinken, yönetimin bu darboğazları ortadan kaldırmak için gece gündüz çalıştığına dair bana güvence verdi. Kesinlikle durumun böyle olduğunu umuyorum. Öyle olmalı."

Güncellenme Tarihi : 20.6.2024 14:44

İLGİLİ HABERLER