Gündem
  • 10.10.2024 11:21

Netanyahu'nun destekçisi sertlik yanlısı siyonist hahamlar Gazze 'de ateşkes çağrısı yaptı

Görünürde bir U dönüşüyle, önde gelen birkaç dindar Siyonist hahamlar 'sorumlu' rehine anlaşması çağrısında bulundu

Miras Bakanı Amichay Eliyahu'nun babası da dahil olmak üzere sağcı dindar Siyonist cemaatinin önde gelen hahamlarından birkaçı, hükümete Gazze'de tutulan İsrailli rehineleri serbest bırakmak için "sorumlu bir anlaşma" da dahil olmak üzere gerekli her türlü eylemi yapma çağrısında bulundu.

Religious Zionist rabbis oppose terms for hostage deal - The Jerusalem Post

İmzacılar arasında Ramat Gan Baş Hahamı Yaakov Ariel ve yerleşimci lideri Elyakim Levanon ve Safed Baş Hahamı Shmuel Eliyahu gibi önde gelen sertlik yanlılarının da bulunduğu mektup, daha önce Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Gazze'den asker çekilmesi ve Filistinli tutukluların esirlerle değiştirilmesini öngören bir anlaşmanın daha fazla İsrailliyi tehlikeye atacağını savunan bir çağrıyı imzalayan hahamlar için tam bir dönüş anlamına geliyor.

Aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'e yakın olduğu düşünülen hahamlar, "Kaçırılanları kurtarmak büyük bir mitzvah, birinci dereceden bir Yahudi, ahlaki ve ulusal görevdir" diye yazıyor ve hükümete "kaçırılan kardeşlerimizin hayatlarını kurtarmak için elindeki tüm araç ve gereçlerle Hamas'a karşı harekete geçmesi" çağrısında bulunuyor.

"İsrail hükümetinin, gerekli olan her türlü yolla, rehineleri geri göndermek için kararlılık, cesaret ve yiğitlikle eylemlerini yoğunlaştırmasını destekliyoruz" ve buna "siyasi liderlik ve güvenlik güçlerinin değerlendirmesine göre devletin güvenliğine zarar vermeyecek ve onu tehlikeye atmayacak, Hamas terör tehdidinin Gazze'den geri dönmesine izin vermeyecek şekilde sorumlu bir anlaşma" da dahildir.

Smotrich daha önce İsrail'in "stratejik tavizler" içeren bir anlaşmayı kabul etmesi halinde koalisyonu dağıtmakla tehdit etmişti. Savunma Bakanı Yoav Gallant ve İsrail'in güvenlik şefleri Netanyahu'yu bu konuda daha fazla taviz vermeye çağırdı.

Temyiz imzacıları arasında özellikle yer almayan kişi, bu yaz anlaşma karşıtı mektubu imzalayan aşırı milliyetçi yerleşimci lider Haham Dov Lior'du. Lior, Otzma Yehudit partisinin başkanı olan Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir'e yakın.

Güncellenme Tarihi : 10.10.2024 11:31

İLGİLİ HABERLER